У Кропивницькому до Міжнародного дня захисту дітей відкрилась виставка

Червень 01, 2017 | Новини | Переглядів: 1329 | Коментарі: 0

31 травня 2017 року у відділі обласного художнього музею – картинній галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» розгорнуто експозицію дитячих книжок з фондів музею «Дитячі фантазії очима художників» до Міжнародного дня захисту дітей.

Міжнародний день захисту дітей в Україні та світі святкують 1 червня. В нашій країні це свято встановлене Указом Президента України від 1998 року, за ініціативи Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту, Всеукраїнського комітету захисту дітей, Національного фонду соціального захисту матерів і дітей «Україна - дітям» та інших суспільних організацій.

На міжнародному рівні День захисту дітей був започаткований у 1949 році рішенням сесії Міжнародної демократичної федерації жінок.

Щороку в нашому закладі проводяться різноманітні заходи для дитячої аудиторії: цікаві виставки, програми, екскурсії в ігровій формі, безліч майстер-класів, вікторини та конкурси. Адже художній музей покликаний розвивати творчі здібності, уподобання, допомагає знайти таланти.

До Міжнародного дня захисту дітей в музеї представлено декілька експозицій. Дана експозиція – одна з них, представляє творчість членів Національної спілки художників України Ольги Коломієць та Федора Лагна, заслуженого майстра народної творчості, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України Лариси Зоріної, які також працюють і в напрямку книжкової графіки. Це книги Володимира Кобзаря, Тетяни Панченко, Лариси Ніцой, Олени Надутенко, Тетяни Якименко, Павла Чорного, Любові Баранової.
А також художників-земляків Андрія Німенко та Василя Завгороднього, та харьковчанина - яскравого майстра українського живопису ІІ половини ХХ століття Георгія Мєліхова, яких вже нажаль немає з нами, але вони залишили по собі чудові ілюстрації.

Коломієць Ольга Володимирівна - майстер народної творчості, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, член Національної спілки художників України, наша землячка. Навчалася на художньому відділенні в Іванівському текстильному інституті ім. Фрунзе (нині - Текстильний інститут Іванівського державного політехнічного університету, Російська Федерація). Ольга Коломієць – лауреат обласної премії в галузі архітектури, геральдики, вексилології та декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка за 2013 рік в номінації «Декоративно-прикладне мистецтво».
Художниця активно співпрацює з поетами та письменниками, створює ілюстрації до літературно-художніх видань віршів та оповідань для малечі: «Веселий дощик» (2007), «Жили-були» (2008), «Пригоди Писанки та її друзів» (2008) Тетяни Якименко; «Весняночка» (2008) Тетяни Панченко; «Солнца лучик золотой» (2011) та «Про що співав Єнотик?» (2011) Олени Надутенко; «Як хомячок друзів шукав» Лариси Ніцой.

Федір Федорович Лагно – член Національної спілки художників України, також наш земляк з Нової Осоти Олександрівського району. Вищу освіту здобув у Харківському художньо-промисловому інституті (зараз Харківська академія дизайну та мистецтв). Постійний учасник багатьох республіканських та міжнародних виставок.
Федір Лагно – митець, що створив неймовірні ілюстрації до книжок Володимира Кобзаря «Як у раю» (2014), «Буваличі» (2012), «Гуси і лебеді» (2013).

Лариса Георгіївна Зоріна – заслужений майстр народної творчості, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, родом з творчої родини с. Інгулець Устинівського району Кіровоградської області. Навчалась в Олександрійському училищі культури. З 1996 року майстриня постійна учасниця різноманітних культурно-мистецьких заходів. Освіту здобула на педагогічному факультеті Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка. Багато років пропрацювала музичним керівником в Новгородківському дошкільному навчальному закладі №1 «Світанок».
До експозиції увійшла книжка Любові Баранової «Капелюшок для киці», художнє оформлення якої виконала Лариса Георгіївна.

Андрій Васильович Німенко (1925 – 2006), - художник-земляк, скульптор, медальєр та літератор, мистецький діапазон якого, або, образно кажучи – його мистецький простір, просто вражає, змушуючи в черговий раз згадати усім відому аксіому – «талановита людина талановита в усьому». Народився в селі Інгуло-Кам’янка Новгородківського району Кіровоградщини, а дитячі та юнацькі роки майбутнього майстра пройшли в Долинському районі нашого степового краю. Митець став автором семи поетичних збірок, книги прози «Лісові фантазії» (1991) та чисельних спогадів. В його літературно-науковому доробку, крім іншого, монографічні дослідження про розвиток української скульптури та розділи четвертого і шостого томів «Історії українського мистецтва». В експозиції представлені дитячі книжки написані Андрієм Васильовичем: «Понад плаєм плаї» (1969), «Сонячний дім» (1985). «Лісові фантазії» (1991).

Василь Леонтійович Завгородній (1925 – 2009) - член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, лауреат премії ім. Катерини Білокур, співак, поет, прозаїк. Митець народився у Водяному Компаніївського району Кіровоградської області у великій селянській родині, походження якої сягає давнього чумацтва та українського козацтва.
Людина обдарована від природи, яка нагородила його талантом не тільки співака, а й поета, прозаїка. Час від часу він звертався до літературної творчості, але до друку твори не давав. За порадою своїх друзів згодився у 2007 році видати вибрані твори в збірці «Мій хутір» - вірші та оповідання, написані у 1960-1990 роках та поему «Сновида» (2004). В експозиції представлена книжка Марії Губко «Гуси, гуси. лебедята, візьміть мене на крилята», художнє оформлення якої створював Василь Леонтійович.

Георгій Степанович Меліхов (1908-1985) – унікальний майстер пензля, народний художник України, лауреат Державної премії СРСР. Його творча спадщина вражає своїм різнобарв’ям і багатством, вона складається з наповнених глибоким змістом історичних полотен, підкорюючих свіжістю і чистотою кольору пейзажів, одухотворених портретів, темпераментних натюрмортів, які відображають цілу епоху малюнків, а також багато чисельних етюдів з натури і книжкових ілюстрацій.
Представлена в експозиції книжка Олександра Сергійовича Пушкіна «Казка про рибака та рибку» з малюнками Георгія Меліхова та з перекладом на українську мову Наталії Забіли.
Ілюстрації до дитячих книжок, а як ми знаємо, відіграють чи не найважливішу роль у сприйнятті літературного твору. Книжкові ілюстрації першими вводять дитину у світ мистецтва, прищеплюють їй почуття прекрасного, розвивають естетичний смак та образне мислення. Творчість О.Коломієць та Ф.Лагно, які працюють також для дитячої аудиторії в напрямку книжкової ілюстрації, розширює звичні горизонти образотворчого мистецтва нашого краю, збагачуючи та примножуючи його традиції.

Костенко Тетяна


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool