У Кропивницькому до Міжнародного дня музеїв відкрили виставку

Травень 18, 2021 | Новини | Переглядів: 1161 | Коментарі: 0

18 травня 2021 року в Музеї мистецтв розгорнуто виставку творів «Пробудження» до Міжнародного дня музеїв.

Щорічно, починаючи з 1977 року, по всьому світу 18 травня відзначається як Міжнародний день музеїв. Цього травневого дня музейні працівники – зберігачі, дослідники та охоронці культурної спадщини приймають звідусіль привітання з професійним святом. В свою чергу музеї пропонують низку заходів, зокрема безкоштовне відвідування, відкриття виставкових проєктів, насичені культурно-мистецькі події тощо.

До речі, з 1992 року у кожного Міжнародного дня музеїв є своя тема і Міжнародна рада музеїв (ІСОМ) надає огляд пов'язаних з даною темою заходів, роблячи їх доступними для всіх. Цього року рада музеїв запропонувала до відзначення свята тему «Майбутнє музеїв: перевинайдення та переосмислення», що є надзвичайно актуальною у нашому повсякденні.

На виставці представлено творчий доробок живописців із 27 робіт, які символізують собою чудовий подарунок нашим відвідувачам і шанувальникам з нагоди професійного свята - Міжнародного дня музеїв.

Головною концепцією виставки творів «Пробудження» полягає у вшануванні головного «винуватця» свята - музейного закладу і тих самовідданих людей, які в ньому працюють, оскільки саме вони перетворюють нехай навіть дуже красиву пам’ятку архітектури на справжній храм мистецтва. Саме тому в центральній частині експозиції презентовані картини, які є справжньою присвятою-гімном сучасному Музею мистецтв. Серед них робота Анатолія Шаповалова «Художній музей» (2018), унікальність якої полягає, зокрема, в тому, що її автор у своїй творчості зазвичай звертався до сільських, а не міських пейзажів. Справжньою родзинкою виставки стала і робота завідуючого відділу музею - картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» Анатолія Кімнатного «Музей мистецтв» (2020), на стіні якого вже красується Мурал. Оригінальність цього твору полягає в тому, що зображені на картині люди – не випадкові перехожі, а співробітники та близькі друзі музею…

Символічне значення мають роботи, які відповідають самій назві виставки, оскільки оспівують за допомогою фарби та пензлів пробудження природи після сніжної зими, суворих морозів та інших природних катаклізмів, створюючи атмосферу непереборної і такої жаданої весни, що сповнює наші серця надією, вірою й оптимізмом. Серед таких, олійні полотна Олександра Фойницького «Подвір’я. Кущі бузку», Миколи Добролежи «Сакура квітне» (1968), Володимира Федорова «Простори» (1972), Андрія Хвороста «Яблуневий сад» (2013). Сільською ідилією теплої пори року пронизані роботи Миколи Бондаренка «На околиці» (1991), Владислава Ачкасова «Після дощу» (2008) та Анатолія Горбенка «Сусідське подвір’я» (2009).

І все ж таки більшу частину експозиції складають неймовірні квіткові натюрморти, які створюють особливу атмосферу свята. Милують око буянням яскравих кольорів «Півонії» Леоніда Бондаря, «Жоржині білі» (1964) Матвія Донцова, «Жовті квіти» (1962) Зінаїди Соколової, «Флокси» (1959) Надії Компанієць, «Бузок» (2009) Анатолія Кімнатного, «Білий бузок» (2004) Андрія Кадигроба. Ніжністю та ледь вловимою прозорістю польових квітів насичені картини Олександра Будникова «Ромашки» (1978), Сергія Рєпки «Польові квіти» (1977), Олексія Вольтера «Проліски» (1920), Сергія Шаповалова «Натюрморт у вечірнього вікна» (1987), «Дзвіночки» (2004) Святослава Горбенка.

Доповнюють експозицію творів афіші – цікавий інформаційно-ілюстративний матеріал, який презентує активну виставкову діяльність музею та різноманітні культурно-мистецькі заходи.

Команда Музею мистецтв щиро вітає всіх працівників музеїв із святом! Бажаємо всім нам миру, міцного здоров’я, творчої енергії, незгасимого запалу, вдалих і цікавих знахідок, успіхів у професійній діяльності, благополуччя, достатку і злагоди, оптимізму та гідної оплати праці!

Леся Нестройна 

до Міжнародного дня музеїв відкрили виставку

до Міжнародного дня музеїв відкрили виставку

до Міжнародного дня музеїв відкрили виставку

до Міжнародного дня музеїв відкрили виставку


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool