У Кропивницькому до Міжнародного Дня музеїв відкрили віртуальну виставку

Травень 15, 2020 | Новини | Переглядів: 846 | Коментарі: 0

Cьогодні музейний заклад акумулює в собі все те, що відбувається в суспільстві, є його так би мовити дзеркалом.

Музей завжди на вістрі – це яскраво проявилось уже в наші дні під час карантину, коли представники влади вирішували, які заклади відкривати першими і обговорювалися не ринки чи магазини промислових товарів, а саме музейні установи, доречи сьогодні соціальні мережі переповнені «мемами» щодо відкриття музеїв після карантину в Україні.

Музей сьогодні є вже не тільки осередком збереження та демонстрації старожитностей та предметів минувшини. В наші дні він стає по суті ідеологічною установою, що впроваджує державну політику в гуманітарній сфері. Це є майданчик для зустрічей студентської молоді, представників громадськості для обговорення проблемних питань, відвідування лекцій, бесід, творчих зустрічей, тобто зараз український музей є центром та майданчиком для прийняття креативних рішень і місце для вкладення коштів для меценатів.

Музейна скарбниця збирає в собі величезну кількість предметів різних епох та періодів розвитку суспільства. Музеї, як і людина, мають свій вік, періоди життя, за думкою більшості сучасних експертів українські музеї знаходяться на старті, перед етапом розвитку та можливим значним впливом на суспільно-політичний розвиток держави.

Українські музеї пройшли період становлення та очищення від радянських догм та статутної зашкарублості. Кожен музейний заклад має активно впливати на громадсько-політичне життя в регіоні, більше того бути його центром, законодавцем мод і сучасних трендів музейної справи.

Сьогодні у населення з’явилась цікавість не тільки до відвідування музею, огляду його експозицій, виставок, екскурсій, майстер-класів, а і до можливості увічнити своє ім’я серед музейних меценатів минулих років, передавши до музейної скарбниці той чи інший предмет. Тобто сьогодні музей - це сучасно, престижно та драйвово.

Стан розвитку музейної справи в країні є чітким відображенням економічного розвитку держави, фінансові вкладення в музейну справу в майбутньому повертаються інтелектуальним капіталом, що служить в розвитку державних інституцій демократичного суспільства.
Невипадково назва виставки звучить досить промовисто «Музей як життя», життя країни, спільноти, громади, яке призмою проходить через діяльність музею. Музейне життя для співробітників сьогодні дозволяє переосмислити музейну роботу і адаптувати її до вимог сучасного інформаційного суспільства та дає можливість привернути увагу громади і влади до проблем музейної справи і конкретного музею зокрема.
В сучасному інформаційному світі, що постійно знаходиться в стані змін музеї є як індикатори і переживають істотні трансформації в змісті своєї діяльності звідки і виходить, що музейні заклади займають вагоме місце в соціокультурному просторі. Музей відображує життя суспільства і є його вагомою складовою частиною.

У віртуальній виставці представлені до огляду роботи з фондового зібрання Кіровоградського обласного художнього музею, що показують неповторну красу архітектури будівель, в яких знаходяться музеї у Кропивницькому.

Родзинкою виставки є те, що вперше презентовано графічні роботи донецького художника Пилипа Таралевича (1942 р.н.), які надійшли до фондового зібрання музею в 2019 році, та були передані за сприяння нашої колежанки колишнього директора Донецького обласного художнього музею, члена Міжнародної ради музеїв ІКОМ, заслуженого працівника культури України Галини Чумак. Митець у представлених малюнках у своєрідній манері наглядно ілюструє постаті музейних доглядачів, яких іноді і асоціюють відвідувачі із музеєм.

Отже, користуючись нагодою, щиро вітаємо усіх музейників з прийдешнім святом, бажаємо доброго здоров’я, сімейного затишку, успіхів на музейній ниві та творчого натхнення.

Микола Правда 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool