У Кропивницькому бібліотекарі започаткували новий просвітницький проект

Травень 24, 2021 | Новини | Переглядів: 995 | Коментарі: 0

Обласна універсальна наукова бібліотека імені Дмитра Чижевського Кропивницького започаткувала новий просвітницький проєкт «Культурна спадщина Кіровоградщини. ТОП 30».

Щомісяця відвідувачі бібліотеки вирушатимуть у своєрідну віртуальну мандрівку мальовничою Кіровоградщиною. Вони дізнаватимуться про найцікавіші пам’ятки археології, історії, монументального та садово-паркового мистецтва, науки і техніки, архітектури та містобудування, писемності та друку, унікальні знахідки та відкриття наших науковців.

Першою стала подорож «ТОП-5: Іміджеві пам’ятки археології Кіровоградщини»  з археологом, секретарем обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Валентином Собчуком.

Розпочалася вона з розповіді про британсько-українську археологічну експедицію, яка дослідила пам’ятку трипільської культури біля села Небелівка у Новоархангельському районі. Дослідження проводились кілька років. Науковці датували трипільське поселення ІV тисячоліттям до нашої ери.

«Результати дослідження були приголомшуючі. В Небелівці зробили великі відкриття, які за більше ста років вивчення трипільської культури ще не бачили», - розповів Валентин Собчук.

Зафіксували аномально велику споруду, яку кваліфікували як трипільський храм — релігійну споруду і заразом, можливо, адміністративно-громадську.

Золота в Небелівці знайшли мало — лише одну прикрасу. Проте з’ясувалося, що золото, з якої була зроблена підвіска, добули на території сучасної Іспанії!

Додамо лише одне. Науковці довели, що трипільське поселення у Небелівці — одне з найбільших в Україні і складає 260 гектарів. Це як дві Ковалівки у Кропивницькому. А за часом існування – найдавніше. У поселенні було близько півтори тисячі будівель, у кожній з яких жило 10-12 людей…

«Вірогідно, що у ІV тисячолітті до нашої ери то було найбільше поселення в Європі», - зазначив Валентин Собчук.

У топі археолога знаходяться Межові камені — археологічний об’єкт, давню мегалітичну споруду, що знаходиться поруч села Нечаївка Компаніївського району. Кілька років тому Валентин Собчук з колегами дослідив 15 пар гранітних брил, які вкопані в землю вдовж уявної прямої лінії. Науковці кажуть, що це найбільша мегалітична споруда в нашій країні. На їхню думку, алея менгірів раніше мала продовження. Подібні коридори у Бретані ведуть до поховальних пагорбів, обкладених великою кількістю каменів. В нас, якщо продовжити уявну пряму, вона приведе до трьох курганів, найбільший з яких теж обкладений брилами.
«Об’єкт дуже непростий. Подібних споруд в Україні більше немає», - пояснив дослідник.

До тому скарбів Кіровоградщини Валентин Собчук зарахував й усі кургани Центральної України.

«Ми входимо у п’ятірку областей, де найбільше курганів», - розповів археолог.

За його словами, на державному обліку знаходяться близько 2600 пам’яток археології. 2500 — кургани. З 2010 року дослідники з обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури знайшли ще майже 2500 курганів.

«Лише кожен п’ятий є пам’яткою. Вибірка достатньо хороша, і в нас виходить, що ту кількість — дві з половиною тисячі — ще треба помножувати на п’ять. Тоді ми приблизно вийдемо до більш-менш адекватної кількості курганів в нашій області — понад 10 тисяч», - пояснив Валентин Собчук.

Що розповів дослідник про інші топові, на його погляд, об’єкти — Литу могилу та найдавніші стоянки кам’яної доби, можна дізнатися, подивившись запис лекції на facebook-сторінці бібліотеки чи на YouTube.

бібліотекарі започаткували новий просвітницький проект

бібліотекарі започаткували новий просвітницький проект

бібліотекарі започаткували новий просвітницький проект

Лариса Семенова


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool