У Кіровограді зареєстровані 3301 переселенець зі сходу України і Криму

Березень 28, 2016 | Новини | Переглядів: 802 | Коментарі: 0

Тема організації допомоги внутрішньо – переміщеним особам у Кіровограді стала однією з головних під час наради міського голови Андрія Райковича з керівниками виконавчих органів міської ради сьогодні, 28 березня.

Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Сергій Коваленко проінформував учасників наради, що з початку 2014 року, внаслідок порушення Російською Федерацією міжнародних договорів щодо мирного, цивілізованого життя в межах існуючих кордонів, відбулися анексія Автономної Республіки Крим та розв’язання збройного конфлікту на території Донецької і Луганської областей.

Це призвело до повсякденних проявів насильства, масового порушення прав людини та постійного створення надзвичайних ситуацій на тимчасово окупованих територіях України. З того моменту у повсякденному спілкуванні з’явився та широко поширився термін – «внутрішньо переміщені особи».

Внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, якого змусили або який самостійно покинув своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків для життя і здоров’я, відзначив Сергій Коваленко.
На виконання постанови Кабінету Міністрів України, у Кіровограді здійснюється реєстрація внутрішньо переміщених осіб. Загалом на території міста видано 4155 довідок (у т.ч. повторно) вищезазначеним особам, повідомив начальник управління.
Станом на 25.03.2016 року, у Кіровограді зареєстровано 3301 внутрішньо - переміщена особа, з яких: 1262 особи працездатного віку, 1174 особи непрацездатного віку, 140 осіб з інвалідністю, 725 дітей. На звільнені території повернулися 854 особи.
Розселення зазначеної категорії громадян здійснюється до гуртожитків Кіровоградського національного технічного університету та готелю «Турист», які за своїм характером виконують функцію тимчасового соціального житла в обласному центрі.
Продовжують вирішуватися питання соціального забезпечення переселенців: влаштовано до дитячих садків – 61 дитину, до шкіл – 196 дітей. У вищих та професійно-технічних закладах навчається 109 осіб, інші 359 дітей знаходяться на сімейному вихованні. В комунальних закладах охорони здоров’я надано медичну допомогу 1950 особам, у громадян зазначеної категорії в пологових будинках міста народилося 25 дітей.

Для переселенців, які бажають працевлаштуватися, проводяться ярмарки вакансій. Станом на сьогоднішній день у місті працевлаштовано 91 особу, а 150 особам призначено допомогу по безробіттю.

Для інформування громадян України, які тимчасово переселяються, в тому числі до міста Кіровограда, працює загальнодержавна цілодобова «Гаряча лінія» за телефонним номером 101, окрім цього в управліннях соціального захисту населення Кіровської та Ленінської районних у місті Кіровограді рад розміщено номера телефонів: «гарячої лінії міського голови» (тел.: 080 21 77 21), міського штабу (тел.: 22 86 20) та інших необхідних служб.
Членами міського штабу щоквартально проводяться перевірки умов надання тимчасового житла, проживання переселенців і надання послуг для переселенців у Кіровограді. У четвертому кварталі 2015 року при проведені моніторингу міжнародною організацією з безпеки співробітництва в Європі перевірено роботу міського штабу стосовно вирішення питань соціального характеру переміщених громадян та отримана позитивна оцінка рівня його роботи.

Обласним, міським та районними штабами аналізувалася ситуація життєдіяльності внутрішньо переміщених осіб та відпрацьовуються шляхи та можливості їх покращення.
На сьогоднішній день розпочато реалізацію проекту Європейського союзу та України «Побудуємо майбутнє разом!» для створення комфортних умов проживання й отримання освітніх послуг для внутрішньо переміщених осіб, на що Європейським Союзом виділено 640,8 тис. євро.

В рамках проекту в смт. Новгородка завершуються роботи по капітальному ремонту колишнього гуртожитку професійно-технічного училища для проживання 150 сімей і для забезпечення навчально-виховного процесу в ДНЗ «Світлячок» на 70 дітей.

На першому поверсі буде розміщена перукарня та майстерня для ремонту одягу. Кімнати різні за розміром, від 13 до 18 квадратних метрів. У підвалі розміститься укриття, опалюватимуться приміщення електрикою.
У той же час депутат міської ради Олег Краснокутський припустив недоцільність будівництва гуртожитку для ВПО у районному центрі, де відсутні потенційні робочі місця для забезпечення потреб працевлаштування переселенців. Такі особи будуть повертатися до Кіровограду, де легше знайти роботу і це має бути головним чинником у виборі місця організації тимчасового житла для внутрішньо – переміщених осіб, підкреслив Олег Краснокутський.

Андрій Райкович доручив усім виконавчим органам продовжити ефективну роботу щодо забезпечення потреб громадян, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції, вирішення їх соціальних потреб.
Крім того, міський голова дав завдання порушити клопотання перед Кабінетом Міністрів України щодо збільшення розміру грошової допомоги переселенцям для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

джерело


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool