У Кіровограді відкрили експозицію «Моя Батьківщина-Україна»

Травень 18, 2016 | Новини | Переглядів: 1305 | Коментарі: 0

18 травня 2015 року у відділі Кіровоградського обласного художнього музею – картинній галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» було відкрито експозицію «Моя Батьківщина - Україна» до 91-ї річниці з дня народження художника-земляка Петра Оссовського (1925-2015).

Петро Павлович Оссовський - народний художник СРСР, лауреат Державної премії СРСР, Міжнародної премії ім. М. Шолохова, дійсний член Російської Академії мистецтв народився 18 травня 1925 року в с. Мала Виска на Кіровоградщині. У 1950 році закінчив державний художній інститут імені В.І. Сурикова. З 1956 року є членом Спілки художників СРСР.

Твори Петра Оссовського знаходяться в Національному художньому музеї України, Київському національному музеї російського мистецтва, Донецькому обласному художньому музеї, Одеському обласному художньому музеї, Харківському художньому музеї, Кіровоградському обласному художньому музеї, Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї, Національному художньому музеї Республіки Білорусь, Державній Третьяковській галереї, Державному Російському музеї та в інших музеях, галереях, приватних зібраннях України, Росії, а також в чисельних закордонних колекціях.

П.П. Оссовський відомий як основоположник «суворого стилю» в мистецтві. Петра Павловича відзначено численними міжнародними, державними, церковними, громадськими та іншими нагородами.
18 травня 2007 року відбулося відкриття відділу Кіровоградського обласного художнього музею - картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна». Також були відкриті картинні галереї Петра Оссовського в Російській Федерації «Псковські мотиви» (2007, м. Псков, Псковський музей-заповідник), «Пушкін і земля Псковська» (2007, Пушкіногорьє, Пушкінський заповідник), «Від берегів Байкала до вод Карибського моря» (2011, м. Тольятті, Волжська картинна галерея), «Ізборська палата» (2012, м. Ізборськ, Псковська область Російської Федерації), «Руська палата» (2013, м. Єгорьєвськ, Єгорьєвський історично-художній музей).
Художник жив та працював у Москві. Проте його зв'язок з малою батьківщиною ніколи не переривався.

Нажаль у серпні минулого року Петро Павлович пішов з життя. Картинна галерея «Світ і Вітчизна» вперше зустрічає 18 травня 2016 року – 91-й день народження Петра Павловича та Міжнародний день музеїв, коли художника вже немає серед нас. Відкрита експозиція, присвячена цій даті та його світлій пам’яті.

В експозиції, що презентована до 91-річниці з дня народження митця та його світлій пам’яті представлені полотна автора, присвячені Маловисківщині – землі, де і народився Петро Оссовський. Серед цих робіт експонується і твір з промовистою назвою, яка одночасно і стала назвою експозиції. Це картина «Моя Батьківщина - Україна». Образ рідної землі надихнув П.Оссовського на створення багатьох творів. Лише в зібранні обласного художнього музею їх декілька. Це роботи «Поля Малої Виски» та «Батьківщина». В постійній експозиції галереї експонується ще один варіант картини «Поля Малої Виски».
Таким чином, представлені в експозиції твори мають органічне продовження в полотнах, представлених в стаціонарній експозиції галереї. Це роботи, що розповідають про три батьківщини художника (Україна, Росія, Польща), в жилах якого текла українська та польська кров, який народився на Україні та усе життя прожив в Росії.
Безумовно, особливе місце серед цих творів займає триптих «Степова Еллада», створений спеціально для галереї. Треба відзначити, що у 2013 році варіація цього триптиху, виконана у 2008 році, була передана до зібрання Національного художнього музею України. Також цей твір був представлений на багатьох виставках Петра Павловича, що проходили у 2008-2012 роках.
Окремою сторінкою відкритої експозиції стали графічні роботи митця. Тут представлені малюнки художника із зображенням портретів земляків, виконаних у Малій Висці.

Окремий експозиційний комплекс створюють роботи, написані влітку 2015 року, під час проведення пленеру в Малій Висці, що був приурочений пам’яті Петра Оссовського. Це роботи Валерія Давидова, Володимира Волохова, Марії Ачкасової, Наталії Федорової та Анатолія Кімнатного, що відображають сучасний образ землі, яка дала світу Петра Павловича Оссовського – нашого славетного земляка, одного з видатних художників ІІ половини ХХ – початку ХХІ століття.

Анатолій Кімнатний – завідуючий відділом Кіровоградського обласного художнього музею –картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool