У Кіровограді відбулась відеопрезентація про життєвий та творчий шлях відомого російського художника-передвижника

Лютий 08, 2013 | Новини | Переглядів: 890 | Коментарі: 0

7 лютого 2013 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відбувся перегляд відеопрезентацій про життєвий та творчий шлях Володимира Маковського.

Захід приурочений річниці народження відомого російського художника-передвижника, живописця, графіка, майстра жанрової сцени, академіка, дійсного члена Петербурзької академії мистецтв Володимира Єгоровича Маковського (1846-1920).
Володимир Єгорович Маковський народився (26 січня) 7 лютого 1846 року в родині відомого діяча мистецтв Є.І.Маковського, одного із засновників Московського училища живопису, скульптури і архітектури. З дитинства Володимира оточувала атмосфера мистецтва, адже в будинку батька збиралися відомі люди – Глинка, Гоголь, Пушкін, Щепкін, Брюллов, Тропінін…Влаштовувалися літературні, рисувальні й музичні вечори. В родині Маковських було п’ять дітей – старша донька Олександра, сини Костянтин, Микола, Володимир та молодша донька Марія. Вони стали відомими художниками, а Марія – співачкою. Від матері – Любові Корниліївни Володимир успадкував чарівний голос, вчився грати на гітарі й скрипці, доволі рано почав малювати. Перші уроки образотворчого мистецтва Маковський брав у В.О.Тропініна. В п'ятнадцять років він написав жанрову картину «Хлопчик, який продає квас» (1861).
В період з 1861 по 1866 роки юнак навчався в Московському училищі живопису, скульптури і архітектури у послідовників Венеціанівської школи С.Зарянко, Є.Сорокіна та самого В.Тропініна. Навчальний заклад Володимир закінчив із срібною медаллю у званні класного художника ІІІ ступеню за роботу «Літературні читання». В 1869 році за картину «Сільські хлопчики стережуть коней» він отримав звання класного художника І ступеню й золоту медаль. У молодого майстра рано виявилося тяжіння до побутового живопису, спостережливість, вміння вибрати характерну ситуацію. За картину «Любителі солов’їв» у 1873 році був удостоєний звання академіка живопису. Робота була виставлена на Всесвітній виставці у Відні, де мала великий успіх. Відомий російський письменник Федір Достоєвський писав про неї: «…если нам есть чем-нибудь погордиться, что-нибудь показать, то уж, конечно, из нашего жанра… в этих маленьких картинках, по-моему, есть даже любовь к человечеству, не только к русскому в особенности, но даже и вообще».
В 1872 році Володимир Єгорович стає членом Товариства пересувних художніх виставок. З самого початку він був одним із найбільш активних діячів Товариства, брав участь у майже всіх виставках, а з 1874 року обраний членом правління. Картини Маковського (а їх близько п’ятисот !!!) густо населені… «Тут цілий світ на сцені, - говорив про них відомий критик Стасов, - двірники, купці, міщани, ошатні пані, діти, військові і чиновники, панотці, бабусі, спритні адвокати, невинні дурненькі панночки та покоївки…». Самі відомі його твори – «Приймальня доктора» (1870), «Придворні співаки» (1870), «Благодійниця» (1878), «В чотири руки» (1880), «Крах банку» (1881), «Побачення» (1883), «Освячення публічного дому» (1900), «Дівчинка-сирітка» (1913).
Також Маковський відомий ще тим, що успішно викладав у Московському училищі живопису, скульптури і архітектури (1882-1894), а у 1892 році йому було присвоєне звання професора живопису. Володимир Єгорович в період з 1894 по 1918 рік викладав у Петербурзькій Академії мистецтв, куди його запросили на посаду керівника жанрової майстерні у Вищому художньому училищі. Найбільшим визнанням таланту митця було його обрання ректором Академії мистецтв.
Помер Володимир Маковський 21 лютого 1920 року в Петрограді і був похований на Смоленському кладовищі.

В залі західноєвропейського та російського мистецтва кін. XVIII – поч. ХХ століття Кіровоградського обласного художнього музею експонується робота В.Маковського «На етюди» (1915), в якій він зобразив себе разом із дружиною й учнями на прогулянці.
Відеопрезентації про життя та творчість Володимира Маковського з цікавістю переглянули учні 8-В класу гімназії № 9 м. Кіровограда.


Леся Дмітрієва, науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool