У Кіровограді відбудеться Перший обласний форум музейних працівників

Травень 17, 2011 | Новини | Переглядів: 1584 | Коментарі: 0

18 травня 2011 року о 10.00 год.  у приміщенні Кіровоградського музичного училища (вул. Маланюка, 4) відбудеться Перший обласний форум музейних працівників Кіровоградщини на тему: «Музейна справа Кіровоградщини. Про це інтернет-видання  «FotoInform» повідомилили в Управлінні культури і туризму Кіровоградської облдержадміністрації.

Стан та перспективи» за участю заступників голів райдержадміністрацій, міськвиконкомів з гуманітарних питань, начальників, спеціалістів  відділів (управлінь) культури і туризму райдержадміністрацій, міськвиконкомів, директорів музейних закладів області, представників творчих спілок, громадських, культурно-просвітницьких та благодійних організацій, керівників  туристичних закладів  Кіровоградщини.

На Форумі передбачається обговорення питань: «Музейні заклади як провідні осередки популяризації й дослідження історії рідного краю та привабливі об’єкти туристичного показу», «Вплив модернізаційних процесів у суспільстві на розвиток музейної справи в регіоні», «Нормативно-правове забезпечення діяльності музеїв», «З досвіду залучення позабюджетних ресурсів для фінансування музейних закладів області»,  «Практичні аспекти музейного маркетингу: з досвіду роботи», «Музеї навчальних закладів та державні музеї: співтворчість і партнерство», «Музейний комплекс як дієвий чинник співпраці школи і громади»,  «Трансформація музею на громадських засадах – вимога сьогодення»,  «Кіровоградський авіаленд: парково-музейний комплекс про історію авіації на Кіровоградщині», «Співпраця туристичних підприємств з музейними закладами: проблеми та перспективи»,  «Впровадження досліджень історії краю в сучасну музейну практику».

Музей – це живе уособлення історії, без знань якої, як відомо,  немає майбутнього. Сьогодні, коли на перший план виступають проблеми соціально-економічного розвитку нашого суспільства, проблеми                     галузі культури, зокрема, музеїв залишаються в тіні. Проте саме в музейних закладах міститься великий та нерозкритий державотворчий та виховний потенціал. Якщо він буде втрачений сьогодні, то не буде нових перспектив ні розвитку суспільства, ні розвитку музейної галузі завтра. Кожен музей – це неповторне, а часом винятково унікальне, зібрання пам’яток матеріальної і духовної культури. Музейні працівники своєю подвижницькою працею намагаються зберегти національне культурне багатство та примножити його, у той час, коли навколо відбувається зворотній процес.

Кіровоградщина – надзвичайно багатий край на події вітчизняної історії та на імена людей, які її творили, розвивали світові культуру і мистецтво. Створення нових музейних установ і експозицій, присвячених непересічним подіям і людям, є одним з пріоритетних завдань з утвердження як історико-культурного іміджу,  так і туристичної привабливості нашого краю.

Існує велика  потреба у зміцненні матеріально-технічної бази, вдосконаленні і розширенні переліку платних послуг і системи залучення донорських та спонсорських коштів (в т. ч. участі музеїв у конкурсах кращих проектів з метою отримання ґрантів на їх реалізацію), створенні оптимальних умов для збереження та експонування музейних предметів, впровадженні енергозберігаючих технологій, посиленні протипожежного захисту та поліпшенні умов праці. Також необхідно постійно запроваджувати в музеях введення ряду нових послуг, спрямованих на отримання додаткових фінансових надходжень, що використовуватимуться на потреби закладів та їх розвиток.

Важливою умовою впровадження інновацій в діяльність музейних установ є використання сучасних інформаційних технологій, які розширюють можливості зберігання, аналізу і демонстрації історико-культурних та інших типів пам’яток, створення баз днаявних музейних предметів, а також застосування мультимедійних технологій, що необхідні для обслуговування феномену «віртуального музею».

Підсумковим документом форуму стане Звернення його учасників до голови обласного державної адміністрації С.М.Ларіна та голови обласної ради М.М.Ковальчука.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool