У Кіровограді спустять воду з Інгулу

Липень 12, 2016 | Новини | Переглядів: 1131 | Коментарі: 0

Технічний стан загороджувальної водної споруди на Інгулі по вулиці Михайлівській знаходиться у критичному стані. Механізми дамби не мають технічної можливості ефективно керувати системою регулювання рівня води у річці, загорожа підмита і не тримає герметично наповнення русла. Про це повідомив заступник міського голови Олександр Грабенко під час прес-конференції у міській раді сьогодні, 12 липня.

За його словами, для відновлення дієспроможності гідроспоруди, забезпечення сталого і безпечного пропуску талих і грунтових вод на Інгулі було замовлене дослідження дамби, берегів та русла і на його висновках – виготовлена проектно – кошторисна документація порятунку загороджувальної споруди.
- Дамба була зведена тна Інгулі у 1989 році, - відзначив начальник управління надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Сергій Коваленко. – Вона регулює 360 тисяч м3 води на площі 12,5 Га від вулиці Київської до Михайлівської. Останнім часом запас води не тримався у руслі центральної частини Інгулу, вода зникала у невідомому напрямку.
Сергій Коваленко повідомив, що вичення споруди, дна та берегів річки проводилися з липня по вересень 2015 року і весною 2016 року спеціалісти державного проектного інституту “Дніпродіпроводгосп”.
- Ми використовували різноманітні методи досліджень із залученням водолазів, але знайти шляхи витоку води змогли лише з допомогою ультразвукового дослідження, - наголосила головний інженер проекту Ірина Посільська. – вода підмила шандори і протікала під ними. Тепер попід загороджувальними спорудами утворені небезпечні пустоти і затвори тримаються сьогодні лише за рахунок того, що вони розперті між берегами. Єдиним ефективним рішенням є зведення бетонної подушки під дамбою і облаштування нової системи регулювання води.
Загальна кошторисна вартість проекту складає 4,99 мільйона гривень, проінформував начальник управління капітального будівництва міської ради Віктор Ксеніч. Півтора мільйона гривень вже передбачені у міському бюджеті, решта коштів планується виділити під час найближчої сесії 26 липня.
- Ми не можемо чекати, - звернув увагу Віктор Ксеніч. – Маємо встигнути до осінньо – зимового періоду. Тому вже визначений підрядник: ним стало підприємство ТОВ “Кронос – Лідер”. Отримана і декларація на початок будівельних робіт. Для забезпечення порятунку дамби доведеться спустити воду з центральної частини Інгулу і з мінімальним рівнем води річка перебуватиме 2-3 місяці. Звичайно, ми намагатимемося максимально оперативно виконувати роботи, у першу чергу поб’язані з бетонуванням.
Предстаник виконавця робіт Анатолій Белевський переконаний, що спеціалісти підприємства справляться із поставленим завданням. У людей є необхідний досвід і наявна уся потрібна будівельна техніка.
- Ми вже почали підготовчі роботи, - говорить Анатолій Белевський. – Підготували під’їздні шляхи, організували майданчик для прийому і сушки річкового намулу. Після того, як мул висохне, його вивезуть на потреби полігону твердих побутових відходів. Із понеділка, орієнтовно, почнемо спускати воду з Інгулу.
Головна складність полягатиме у тому, що майже весь комплекс робіт виконуватиметься у воді, а абсолютна сухість буде потрібна лише на 2-3 дні для заливки панору – бетонної подушки під дамбою, відзначив Анатолій Белевський.
Олександр Грабенко підкреслив, що будівельна техніка і люди працюватимуть на об’єкті зранку до вечора із суботнім робочим днем.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool