У Кіровограді розгорнуто експозицію до Дня флоту України (ФОТО)

Серпень 01, 2012 | Новини | Переглядів: 1198 | Коментарі: 0

27 липня 2012 року в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію художніх творів, присвячену Дню флоту України.

Згідно Указу Президента України «Про відзначення в Україні деяких пам'ятних дат та професійних свят» у останню неділю липня наша держава відзначає День флоту. Це – професійне свято як для військових, так і для цивільних моряків.

Україна – держава з великою протяжністю морських кордонів, що, у поєднанні з геополітичними умовами, вимагає наявності Військово-Морських Сил, спроможних до дій щодо стримування, локалізації та нейтралізації збройного конфлікту на приморському напрямку.

До складу Військово-Морських Сил Збройних Сил України входять: командування Військово-Морських Сил, надводні сили у складі бригад надводних кораблів, морська авіація у складі морської авіаційної бригади, берегові ракетні війська, війська берегової оборони та морська піхота, військово-морські бази, Академія Військово-Морських Сил ім. П.С. Нахімова та Військово-морський ліцей.

У складі Військово-Морських Сил Збройних Сил України налічується 26 бойових кораблів та катерів, 30 літаків та вертольотів, 54 суден та катерів забезпечення, 39 танків, 176 бойових броньованих машин та 66 артилерійських систем. Таким чином, існуюча на сьогодні структура ВМС є збалансованою за родами військ, має всі необхідні компоненти – корабельний, авіаційний та береговий, а також відповідну систему забезпечення.

Не дивлячись на те, що Кіровоградщина не має виходу до моря, наша область опікується середнім десантним кораблем «Кіровоград». За своїм віком СДК «Кіровоград» є справжнім старожилом українських ВМС. З моменту його спуску на воду пройшло майже сорок два роки. Але, незважаючи на це, «ветеран» залишається у бойовому строю однієї з бригад надводних кораблів.

         В експозиції представлено живописні твори з фондів Кіровоградського обласного художнього музею, присвячені морській тематиці. Щирою романтичною захопленістю та дитячою мрійливістю пронизана робота члена Національної спілки художників України Ю.Б.Вінтенка «Невідкриті острови» (1988). Спокій  і велич випромінює картина художника і розвідника М.П.Глущенка «Ранковий Дніпро» (1961), на якій художник зображує головну водну артерію нашої держави у час пробудження. Ряд картин виставки презентує побережжя річок та морів, що омивають Україну, красу і, одночасно, приховану загрозу водної стихії – «Над морем» (ХІХ ст.) Касессі, «Бурхливе море»

(кін. ХІХ ст.) невідомого художника, роботи  П.Д.Покаржевського – «Срібний день в Гурзуфі» (1957), «Кримський берег» (1957), «Риболовецький порт» (1963) та «Рибацький берег» (1963). Цікавими експонатами виставки стали картини, які не тільки присвячені  морській тематиці, а і нагадують  про трагічні і, одночасно,  героїчні події Великої Вітчизняної війни, та про тих, хто здобув тоді для нас таку важливу перемогу - «Корабель тоне» (1962)О. Фойницького та «Портрет ст. мічмана Тарабаки В.Г.» (1988) О.С. Логвинюка. Ну а яскравим завершальним акордом виставки можна вважати картину одеського художника, уродженця Кіровоградщини, С.Дриги, яка не тільки вражає відвідувача оригінальною технікою і незвичайною кольоровою гамою, а ще й носить символічну назву -  «До Сонця» (2011).

Володимир Мороз – науковий співробітник

Олег Юрченко – старший науковий співробітник

Кіровоградського обласного

художнього музею

 

У Кіровограді розгорнуто експозицію до Дня флоту України (ФОТО)

 

 

У Кіровограді розгорнуто експозицію до Дня флоту України (ФОТО)

 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool