У Кіровограді оприлюдненні результати щодо ходу люстрації в області

Березень 16, 2016 | Новини | Переглядів: 884 | Коментарі: 0

14 березня відбулася прес-конференція Кіровоградської обласної організації Комітету виборців України на тему: «Люстрація в Центрально-українському регіоні - проблеми та шляхи вирішення».

На прес-конференції були оприлюдненні результати моніторингу офіційних джерел щодо ходу люстрації у Кіровоградській області, а також представлено інформацію за результатами запитів до кількох інституцій відносно очищення влади у їхніх структурах, зроблено короткий аналіз ефективності діючого закону «Про очищення влади» (від 16.09.2014р. (із змінами та доповненнями від 27.01.2015р.), про суперечності цього закону, про причини відмінностей суспільних очікувань та реальних результатів люстрації в Україні.

В вступному слові Голова обласного осередку КВУ Володимир Гришко,розповів про проект "Розбудова спроможності громадських організацій для здійснення моніторингу процесів перевірки та люстрації та інформаційно-просвітницька кампанія з питань перевірки та люстрації державних службовців та суддів".

Експерт Ірина Лягул окреслила актуальність проблеми очищення влади та її неабияку резонансність в українському суспільстві, відмітив, що станом на 19 лютого в Україні в цілому було люстровано лише 878 осіб. Таким людям заборонили займати посади в органах державної влади протягом 5 чи 10 років в залежності від конкретної справи і включили до Єдиного державного реєстру осіб, щодо яких застосовано положення Закону «Про очищення влади». Ще 145 тис. діючих чиновників пройшли або наразі проходять перевірку і 55 тис. осіб з числа тих, які претендують на посади у державній службі. Очевидно, що лише 878 люстрованих осіб – це не ті числа, на які очікувала громадськість. Також було наголошено на проблемі ухилення осіб від процесу люстрації та необхідності системної роботи над покращенням законодавства у сфері люстрації.

Учасники проекту представники громадських організацій Валентина Заріцька (Громадянський центр розвитку суспільства), Ніна Шаповал (Спілка аудиторів) Леся Шутенко (Центр креативного розвитку) та Олена Зубченко (Крок в майбутнє ) відмітили важливість дотримання закону «Про очищення влади» та прокоментували отримані відповіді на інформаційні запити про перебіг люстрації в органах влади області. При цьому було відмічено, що офіційні сайти вивчених інституцій містять необхідну публічну інформацію стосовно здійснення процесу люстрації. Так, на сайті обласної державної адміністрації можна знайти всі нормативні документи, перелік осіб, що вже пройшли перевірку, розміщений по департаментам та управлінням із зазначенням посади.

Учасниками прес – конференції було зазначено, що для вирішення існуючих проблем по дотриманню закону «Про очищення влади» необхідно:
1. Представникам влади більш відкрито та постійно говорити як в ЗМІ так і на внутрішніх нарадах про хід люстрації в своїх структурах;
2. Постійно збирати та аналізувати матеріали з метою покращення законодавства про люстрацію
3. Громадські організації повинні систематично обмінюватись інформацією по люстрації між собою;
4. В разі виявлення в Кіровоградській області фактів порушення закону «Про очищення влади» оперативно приймати заходи по інформуванню громадськості та доводити про це відповідні органи з метою по недопущенню порушень в майбутньому.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool