У Кіровограді неплатникам орендної плати за землю загрожує повернення земельних ділянок у комунальну власність

Вересень 02, 2013 | Новини | Переглядів: 1614 | Коментарі: 0

Шляхи вирішення проблемних питань щодо регулювання земельних відносин у місті Кіровограді стали головним питанням обговорення на нараді міського голови Олександра Саінсуса з керівниками виконавчих органів міської ради сьогодні, 2 вересня.

За інформацією начальника управління земельних відносин та охорони навколишнього середовища Володимира Пидорича, управлінням проводиться цілеспрямована робота щодо усунення нераціонального використання земельних ділянок міста. Иак, відзначив Володимир Пидорич, у зв’язку з численними скаргами мешканців міста щодо розміщення гаражів у межах прибудинкових територій багатоквартирних житлових будинків, питання відведення земельних ділянок у власність під їх розміщення громадянам м. Кіровограда в 2011-2012 роках були призупинені. Після інвентаризації гаражного господарства на прибудинкових територіях міста Кіровограда було виявлено 1663 індивідуальних гаражі. Встановлено, що Кіровоградською міською радою прийнято 252 рішення про передачу земельних ділянок у власність (оренду) під будівництво гаражів, з яких отримано державні акти на право власності на 210 земельні ділянки та укладено 33 договорів оренди земельних ділянок. На 1411 земельних ділянок на яких встановлені індивідуальні гаражі, правовстановлювальні документи відсутні. Всі матеріали наявні в управлінні, передані до органів прокуратури з метою ініціювання в судовому порядку вжиття заходів щодо звільнення самовільно зайнятих земельних ділянок. Крім того, відзначив начальник управління, рішенням Кіровоградської міської ради від 29.01.2013 року № 2231 затверджене Тимчасове положення про порядок передачі (надання) земельних ділянок для гаражного будівництва на прибудинкових територіях багатоквартирних будинків міста Кіровограда, яким врегульоване питання надання земельних ділянок під розміщення гаражів інвалідам із захворюванням опорно-рухового апарату, інвалідам війни та прирівняним до них особам, яким законом встановлені пільги щодо надання (передачі) земельних ділянок поблизу їх проживання;
Володимир Пидорич звернув також увагу, що управлінням складений реєстр земельних ділянок, переданих в оренду під будівництво багатоповерхових житлових будинків, магазинів, торгівельних павільйонів тощо, і які не використовуються орендарями за цільовим призначенням. Відповідно до рішень Кіровоградської міської ради надано під забудову 142 земельні ділянки загальною площею 135 га, з них будівництво розпочато на 91 земельних ділянках.
У решті випадків недобросовісні орендарі не дотримуються умов договорів оренди, будівництво не здійснюється і земельні ділянки за цільовим використанням не використовуються. Таким чином від дня державної реєстрації договору оренди, орендарі не приступали до використання земельних ділянок та ефективно їх не використовували, чим грубо порушили умови договору оренди.
Враховуючи зазначені вимоги, управлінням земельних відносин підготовлені та передані до органів прокуратури матеріали по договорам оренди земельних ділянок. В судовому порядку договори оренди земельних ділянок розірвані між міською радою та ТОВ “Промтехресурс” по просп. Промисловому, ТОВ “Созидатель-1” по вул. Фрунзе (біля Ковалівського парку) та 2 договори оренди в районі проїзду Підлісного. Ці земельні ділянки повернуті територіальній громаді міста. Крім того, територіальні громаді міста повернуто парк імені Пушкіна що знаходився в оренді ПП «Агрооптсервіс».
Також ведеться активна робота щодо повернення земельної ділянки по вул. Медвєдєва (біля входу до запасного поля стадіону «Червона зірка») переданої в оренду ТОВ «Містраль». Управлінням направлено лист до державної інспекції сільського господарства щодо проведення перевірки стосовно нецільового її використання та вжиття відповідних заходів впливу.
Складною проблемою розвитку земельних відносин залишається заборгованість по орендній платі підприємств, установ, організацій, громадян Кіровограда перед міським бюджетом. Загальна сума заборгованості у місті Кіровограді складає 4 млн. грн.
Найбільшу недоїмку по орендній платі за земельні ділянки державної і комунальної власності мають такі підприємства: ПРАТ «Кіровоградтурист», ПП “Юліус”, ПП „Агрорембудсервіс”, ПП „Агрооптсервіс”, ТОВ „Кольт” -, ТОВ „Промтехресурс”, ТОВ „Созидатель-1”, ПП „Онлайн Буд- Кіровоград”, ПП «Терра-2006», ТОВ ВКП „Н-КТБ”.
За результатами наради міський голова Олександр Саінсус доручив управлінню спільно з податковими органами та виконавчою службою активізувати роботу з боржниками по сплаті за землю та розглянути можливість задіяти механізми повернення таких земельних ділянок у комунальну власність, а суму боргу компенсувати майном злісних неплатників.

джерело


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool