Цього року на Кіровоградщині понад 360 дітей-сиріт охоплено сімейними формами виховання

Грудень 11, 2017 | Новини | Переглядів: 720 | Коментарі: 0

На щопонеділковій апаратній нараді голови облдержадміністрації розглянуто питання розвитку сімейних форм виховання в області у 2017 році. Поінформувала із зазначеного питання начальник служби у справах дітей ОДА Наталія Чернявська.

Посадовець зазначила, що цього року за результатами здійснених перевірок в області вперше поставлено на облік 559 дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Загалом на обліку служб у справах дітей райдержадміністрацій, виконавчих комітетів міських рад станом на 1 грудня 2017 року перебуває 2292 дитини із 995 сімей.

Найдієвішим методом запобігання соціальному сирітству, за словами Наталії Чернявської, є раннє виявлення неблагополуччя в родині та надання цій родині соціальної підтримки. Саме з метою раннього виявлення дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, щотижня проводяться профілактичні рейди. Протягом звітного періоду службами у справах дітей спільно з відділами освіти, молоді та спорту райдержадміністрацій і міськвиконкомів та з представниками відділів нацполіції проведено 2356 таких рейдів, у результаті яких виявлено 330 дітей, які потребували соціального захисту з боку держави. Протягом звітного періоду також здійснено 4824 перевірки умов проживання дітей у сім’ях, які ухиляються від виконання батьківських обов’язків.

Начальник служби у справах дітей ОДА повідомила, що з метою недопущення соціального сирітства запроваджено нову соціальну послугу – патронатна родина. Така родина є альтернативою притулкам, центрам соціально-психологічної реабілітації та інтернатним закладам. Влаштування до патронатних родин дає можливість дітям виховуватися в сім'ях, допоки з біологічними батьками працюють на усунення обставин, що призвели до вилучення дітей.

Протягом січня-листопада 2017 року в області 358 дітей отримали статус дитини-сироти і дитини, позбавленої батьківського піклування. Усього в області на первинному обліку служб у справах дітей райдержадміністрацій, міськвиконкомів перебуває 2983 дитини цих категорій.
Наталія Чернявська підкреслила, що протягом січня-листопада 2017 року в області сімейними формами виховання охоплено 362 дитини-сироти і дитини, позбавленої батьківського піклування, з яких 61 усиновлено, 221 передано під опіку та піклування, а також створено 1 дитячий будинок сімейного типу та 13 прийомних сімей, у які влаштовано 58 дітей, 22 дитини повернено на виховання у біологічні сім’ї внаслідок поновлення батьків у батьківських правах або повернення з місць позбавлення волі.

Під опікою і піклуванням в області перебуває 2075 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. На території Кіровоградщини функціонує 47 дитячих будинків сімейного типу та 207 прийомних сімей, в яких виховується 715 таких дітей. З метою популяризації сімейних форм виховання служба у справах дітей обласної державної адміністрації співпрацює з громадськими організаціями.

Посадовець також повідомила, що вперше в 2017 році виділена субвенція з Державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво або придбання житла для дитячих будинків сімейного типу чи соціального житла для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Зокрема, для області виділено кошти у сумі 6236,1 тис. грн.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool