Створення комфортних умов для здійснення зовнішньоекономічної діяльності

Жовтень 21, 2011 | Новини | Переглядів: 1311 | Коментарі: 0

20 жовтня 2011 року начальником Кіровоградської митниці Дмитром Завтуром був проведений брифінг, темою якого стало інформування громадськості через представників обласних мас-медіа про впровадження митними органами процедур попереднього документального контролю. Про це Інтернет-видання  «FotoInform» повідомили у прес-службі Кіровоградської митниці

Україною активно напрацьовується механізм спрощення процедури державного контролю на прикордонних митницях з метою приведення її у відповідність до міжнародних стандартів, а також прискорити товарообіг.

Так, Законом України, який вступив у силу 31 травня, функції щодо здійснення державного санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного контролю та контролю за переміщенням культурних цінностей покладено на прикордонні митні органи. Варто зауважити, що митні органи в пунктах пропуску будуть здійснювати контроль у формі попереднього документального контролю лише стосовно окремих товарів, що ввозяться на митну територію України (в тому числі з метою транзиту).

Дані нововведення дозволять вдосконалити механізм здійснення державних видів контролю на державному кордоні та привести їх у відповідність до положень міжнародних конвенцій. Крім того, процедури контролю зможуть наблизитися та адаптуватися до процедур, що на даний час діють в країнах ЄС та країнах СНД, в частині скорочення контрольних служб в пунктах пропуску, одноразового проведення всіх видів державного контролю товарів, що переміщуються через кордон, а також делегування функцій контролю в пунктах пропуску митним органам.
Аналогічний механізм делегування митним органам функцій попереднього документального контролю в пунктах пропуску вже реалізований в деяких країнах СНД.

На практиці попередній контроль буде здійснюватися органами охорони державного кордону й митними органами шляхом аналізу інформації про підконтрольний товар, яка міститься в товаросупровідних (товаротранспортних) та інших документах, поданих при переміщенні. Для прискорення попереднього контролю використовуватиметься Єдина автоматизована інформаційна система Держмитслужби України (ЄАІС).

При цьому, використовуючи дані ЄАІС, перевірятиметься також відсутність заборон чи обмежень на ввезення товарів в Україну або їх транзит.
Здійснення попереднього документального контролю може бути припинено, якщо:
- відсутній хоча б один документ, необхідний для здійснення попереднього документального контролю;
- державними органами здійснюються протиепідемічні заходи або запроваджено карантинний режим у країні походження, реекспорту або транзиту;
- транспортний засіб, яким перевозяться небезпечні вантажі, не відповідає встановленим вимогам екологічної безпеки (для автомобільного транспортного засобу);
- у разі проведення митного огляду товарів і транспортних засобів виявлено пошкодження упаковки, яка безпосередньо контактує з товаром, є явні ознаки псування товарів або виявлено, що строк придатності товарів закінчився.
У разі припинення здійснення попереднього документального контролю митницею залучатимуться представники контролюючих органів, які для здійснення відповідного державного контролю товару прибуватимуть у пункт пропуску через державний кордон України.
Ступінь державного контролю таким чином не знижується. Державні види контролю в повному обсязі, професійно здійснюватимуться фахівцями у сфері ветеринарної медицини та карантину рослин у митницях призначення.

Застосування попереднього документального контролю, як нової організаційної форми проведення державних видів контролю, дасть можливість:
- усунути надмірну кількість незалежних у своїх діях контролюючих органів в пунктах пропуску через державний кордон України;
- зменшити час загального процесу контролю, оформлення та пропуску вантажів у пунктах пропуску;
- скоротити черги транспортних засобів перед пунктами пропуску;
- спростити та мінімізувати процедури при проведенні усіх видів контролю;
- створити позитивний психологічний фактор для перевізників, експедиторів;
- прискорити товарообіг, що позитивно вплине на динаміку надходжень митних платежів до держбюджету;
- покращити імідж України як транзитної держави, надійного та стабільного торговельного партнера для країн Європейського Союзу, СНД;
- створити комфортні умови для здійснення зовнішньоекономічної діяльності, що в свою чергу дасть можливість реалізувати напрямки, окреслені керівництвом держави стосовно інтеграції України до світової спільноти.

Наприкінці брифінгу Дмитро Завтур відмітив, що очікується скорочення часу проходження контролю у пунктах пропуску від 30% до 40% за рахунок концентрації всіх перевіряючих функцій і повноважень в одних руках митника. Тобто скоротиться кількість учасників процесу здійснення державного контролю. Для впровадження такого нововведення в митниці зараз проводиться відповідна професійна підготовка фахівців, також Держмитслужбою підготовлена та оновлюється в електронному вигляді вся база дозвільних документів, отримана від відповідних контролюючих органів.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool