Стан дотримання прав дитини обговорювали на Кіровоградщині (ФОТО)

Листопад 22, 2011 | Новини | Переглядів: 1835 | Коментарі: 0

Днями на Кіровоградщині пройшов круглий стіл в форматі відкритого діалогу між громадськими організаціями та представниками структурних підрозділів облдержадміністрації.

 Метою заходу стало обговорення питань, щодо реалізації прав дитини в Кіровоградській області. Ініціювала захід Дитяча екологічна громадська організація «Флора».
20 листопада 1991 року Україна ратифікувала Конвенцію ООН про права дитини. Таким чином наша країна взяла на себе серйозні зобов’язання щодо дотримання прав дитини. Цікаво, а що змінилося відтоді? Чи комфортніше стало жити дітям в Україні? Чи стали вони більш захищеними та щасливими? На всі ці питання намагається знайти відповіді в своїй діяльності Дитяча екологічна громадська організація «Флора». Наразі команда організації працювала над дослідження реалізації права дитини на особисте життя в Кіровоградській області.
18 листопада 2011р. відбулася зустріч громадських організацій із представникам влади управлінь та установ Кіровоградської області, які безпосередньо відповідають за дотримання прав дитини.
Голова ДЕГО «Флора», Шестакова Людмила, розповідаючи, про хід реалізації проекту «Дитина має право на особисте життя. Дорослі про це знають?» та його висновки, виокремила ряд проблем, на які варто було б звернути увагу представникам влади. Серед них: медичний огляд, конфіденційність даних про дітей, що міститься у шкільних журналах, стан та обладнання вбиралень та роздягалень у закладах освіти нашої області. До того ж, гарною ілюстрацією наявності вищезазначених проблем були фото, які організатори оформили у фотовиставку.
Для встановлення ситуації в Кіровоградській області щодо дотримання права дитини на особисте життя були надіслані 27 інформаційні запити до:
- Міністерства охорони здоров’я України
- Міністерства освіти і науки України
- Прокуратури Кіровоградської області
- Санітарно-епідеміологічної станції Кіровоградської області
- Управління освіти Кіровоградської міської ради
- Управління освіти Кіровоградської обласної державної адміністрації
- 21 районних відділів освіти Кіровоградської області.
Загалом із 27 запитів отримано 6 відповідей. Як бачимо невеликий показник.
Запити, що надсилалися до установ містили питання, щодо вищезазначених проблем. Фахівці організації намагалися все ж таки об’єктивно підійти до вивчення проблеми. Хоча, інформацію не було отримано в повному обсязі, та висновки зроблено.
«Навіть із невеликої кількості отриманих відповідей районних відділів освіти можна дійти до висновку, що право дитини на особисте життя порушується, оскільки навіть туалети в школах не сприяють дотриманню зазначеного права. В Компаніївському районі, у 19 загальноосвітніх школах району є надвірні туалети, не облаштовані кабінками із дверима. У Петрівському районі більшість туалетних кімнат облаштовані кабінками з дверима, але в них не встановлені замки,- розповідає юрист ДЕГО «Флора», Тетяна Швидич. Питання щодо приведення туалетів у школах у відповідний стан, який би не порушував право дитини на особисте життя, жодного разу не ставилося на обговорення».
Також в процесі роботи над дослідженням реалізації права дитини на особисте життя, було виявлено і ряд інших проблем, які не найкращим чином сприяють реалізації прав дитини на Кіровоградщині загалом. А саме, як повідомляє УНІАН від 12.12.2010 року в Кіровоградській області прокуратура визнала невідповідними санітарно-гігієнічним нормам приміщення 16 шкіл. З’ясувалось, що 88 дошкільних навчальних закладів та 118 шкіл не підключені до центрального водопостачання, 114 дитсадків та 159 шкіл не мають центральної каналізації
Як повідомляє http://kirovograd.comments.ua у статті від 17.03.2011 року, голова Кіровоградської обласної державної адміністрації С. Ларін під час перебування в Маловисківському районі гостро критикував місцеве керівництво, у тому числі й за поганий стан громадських вбиралень у навчальних закладах. «Дзвінки з району свідчать про велику стурбованість батьків за здоров`я дітей у школах ось через яку проблему – і вона не лише у цьому районі – облаштовані туалети. Вибачте, колеги, необхідно колись починати і про це серйозно говорити. Це соромно, але…», - зазначив Сергій Ларін. А у статті «В районах області не платять зарплату, а губернатор запропонував впровадити програму «Шкільний туалет» від 08.08.2011 з цього джерела копіюємо цитату «У мене таке враження, що треба було розпочинати не програму «Шкільна парта», а програму «Шкільний туалет», щоб один раз і назавжди вирішити цю проблему!», - наголосив губернатор.
На заході, також піднімалися і інші важливі питання, які «болять», як виявилося, не лише представникам громадських організацій, а й представникам держустанов. Це: високий показник дитячої смертності, який перевищує навіть середній по країні; низький рівень обізнаності дітей про їх права, низька кількість освітніх заходів із навчання правам людини.
Також, хотілося б зазначити, що із перегляду ЗМІ, за декілька місяців не знайдено жодного повідомлення або статті, навіть із натяком на те, що дитина має право на особисте життя (ст. 16 ЕКПЛ). Сумно, адже ми, дорослі, частенько кидаємося фразою, коли нас не влаштовують певні умови «ніякого особистого життя»! А наразі, свідомо ставимо дитину в такі самі умови.
Разом із тим, Стаття 42 Конвенції ООН про права дитини, свідчить про те, що:
«Держави-учасниці зобов'язані, використовуючи належні та дійові засоби, широко інформувати про принципи і положення Конвенції як дорослих, так і дітей». Чому ж для реалізації даної статті та загалом для більш ефективного досвіду дотримання прав дитини в Україна майже не використовують такий потужний ресурс, як друковані ЗМІ?

Тож, наразі, фахівцями ДЕГО «Флора» готуються певні рекомендації до органів влади, щоб змінити на краще стан із реалізацією прав дитини на Кіровоградщині. Якщо ми не почнемо змінювати ситуацію зараз, то скоріш за все отримаємо незворотні наслідки, у вигляді руйнування життя маленьких та таких дорогих для нас людей.


Юлія Бочарова - Туз

Стан дотримання прав дитини обговорювали на Кіровоградщині

Стан дотримання прав дитини обговорювали на Кіровоградщині

Стан дотримання прав дитини обговорювали на Кіровоградщині
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool