Спадок або дарунок, отриманий від батьків, не оподатковується

Січень 22, 2014 | Новини | Переглядів: 984 | Коментарі: 0

Статтею 174 Податкового кодексу України встановлено однаковий порядок оподаткування для доходу, отриманого у спадщину та доходу, отриманого як дарунок від фізичних осіб.

Порядок оподаткування цих доходів залежить від ступеня споріднення із спадкодавцем або дарувальником.
Відповідно до пп. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 розділу І Податкового кодексу України членами сім’ї фізичної особи І-го ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, які мають ІІ-й ступінь споріднення.
Отже, якщо фізична особа у 2013 році отримала спадщину або дарунок від члена сім’ї І-го ступеня споріднення, то вартість отриманої власності оподатковується за 0-ю ставкою податку на доходи фізичних осіб. При цьому подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи не потрібно, за умови, що фізична особа, яка отримала таку спадщину (подарунок), у звітному році не отримувала інших доходів, які підлягають обов’язковому декларуванню.
Фізична особа, яка отримала у 2013 році спадщину або дарунок від члена сім’ї ІІ-го ступеня споріднення, повинна сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5 % від вартості отриманого та подати декларацію про майновий стан і доходи до податкової інспекції за місцем проживання (прописки). Декларацію необхідно подати до 1 травня 2014 року, а сплатити податок - до 1 серпня 2014 року.
Звертаємо увагу, що відповідальними за сплату податку на доходи фізичних осіб до бюджету та подання декларації, є громадяни, які отримали у спадщину або дарунок майно, грошові кошти, майнові чи немайнові права.

Прес-служба ГУ Міндоходів у Кіровоградській області
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool