Що треба знати мешканцям Кіровоградщини про безконтактні платежі

Лютий 08, 2018 | Новини | Переглядів: 1461 | Коментарі: 0

Про безконтактні платежі, усі переваги та недоліки читачам сайту FotoInform.net  розповість Олена Стоян, керівник Напрямку Еквайринг  Кіровоградської філії ПриватБанку 

Що ж таке безконтактні платежі та хто ними може скористатись?

Безконтактні платежі - це спосіб розрахунків у торгівельно-сервісній мережі, який не передбачає фізичного контакту між інструментом платежу (банківською карткою) і POS-терміналом (терміналом для прийому банківських карток).

Безконтактні технології стрімко завойовують український банківський ринок. Останнім часом досить часто можна спостерігати, як біля каси у будь-якому магазині покупець розраховується карткою безконтактно - просто підносить її до зчитувального пристрою, не передаючи касиру. Або оплата проходить зовсім без картки - смартфоном. Ще пару років тому такі розрахунки викликали захоплення оточуючих, ніби виступ фокусника у цирку. Сьогодні кожен з нас має можливість долучитись до передових технологій.

Приватбанк пропонує декілька видів проведення безконтактних оплат: безконтактними картками з опціями Contactless, безконтактні оплати смартфоном: через опцію AirPay чи NFC-гаманець або за допомогою зчитування QR-коду через мобільну версію Приват24.

Аби не запутатись, розпочнемо з безконтактних банківських карток з опцією Contactless. Що це і як працює?

Коли ми говоримо про безконтактні банківські картки, маємо на увазі опцію Contactless платіжних систем MasterCard та Visa, які донедавна пропонували відомі системи PayPass та PayWave, відповідно. На картки, які підтримують безконтактні платежі, нанесений відповідний логотип у вигляді радіохвилі. Таке ж зображення є і на POS-терміналах, які приймають безконтактні платежі. Працюють обидві платіжні системи за одинаковим принципом, різниця між ними - лише в оплаті за товар без введення ПІН-коду (сума менше 100 грн (для картки Mastercard) або 500 грн (для картки Visa)). Такі картки можна замовити з фото та мати ще одну ступінь захисту або з власним дизайном і отримувати задоволення від власного малюнку на картці:). Щоб розрахуватись безконтактно, досить прикласти банківську карту до POS-терміналу і при необхідності ввести ПІН-код.

Карту, так само як і інші пристрої з технологією безконтактної оплати, не потрібно передавати касиру, щоб оплатити покупку: ви повністю контролюєте процес оплати. При цьому гроші не можуть списатися двічі за одну покупку: після того, як перша оплата пройшла, термінал на касі подає звуковий сигнал і відключається. За підсумками першого півріччя 2016 року в Україні налічувалося понад 1,6 млн. карт з можливістю безконтактних платежів.

Олена Стоян керівник Напрямку “Еквайринг” Кіровоградської філії ПриватБанку

Яким чином можна оплатити покупки смартфоном? Що таке оплата через опцію AirPay, як вона працює?

Ще у січні 2015 року ПриватБанку запустив першу в Україні масову систему безпечних платежів за допомогою смартфонів AirPay, яка працює на будь-якому смартфоні і з більшістю працюючих в торгових точках POS-терміналів. На відміну від інших безконтактних систем, AirPay не вимагає модернізації терміналів торговельної точки або наявність спеціального пристрою у покупця. Сервіс працює з будь-якими Android-смартфонами або iPhone. Для оплати покупок через AirPay достатньо, аби торгова точка була обладнана POS-терміналом ПриватБанку, а на смартфоні покупця був встановлений додаток. Після завантаження програми, клієнту пропонується встановити 4-значний пароль і налаштувати автоматичне включення геолокації в рамках AirPay. Далі все просто - потрібно вибрати один із магазинів, запропонованих додатком, банківську карту, з якої потрібно провести списання, та суму платежу. Сам процес оплати досить простий. Додаток самостійно визначає модель POS-терміналу, і вибирає один з 2 способів оплати. Безконтактна оплата - клієнт самостійно оформляє покупку всередині програми, а чек, в підтвердженні оплати, друкується на терміналі торгової точки. Вся операція займає до 30 секунд часу. Або оплата за кодом - для деяких моделей терміналів додаток генерує код для оплати, що складається з 3-х цифр. Касир повинен зайти в меню “Сервіс” на терміналі, вибрати пункт "оплата за кодом" і ввести код. У цьому випадку на проведення транзакції йде 1-2 секунди.

Безконтактний платіж AirPay абсолютно безпечний і безкоштовний, крім цього він зручний в користуванні. Щодо переваг даної технології, то варто зазначити, що клієнту не потрібно передавати карту в руки касира чи офіціанта, а значить реквізити карти перехопити неможливо. Завантажити мобільний додаток «AirPay» можна за посиланнями: Android и iOS.

Як можна здійснити оплату смартфоном через NFC-гаманець? Як працює цей вид оплати та чи безпечно ним користуватись?

В грудні 2016 року «ПриватБанк» запустив NFC-гаманець з компанією Visa. Послуга доступна для власників карт Visa ПриватБанку, у яких є смартфон на базі Android (версія 4.4 або вище) з підтримкою технології NFC і додатком «Приват24». У березні 2017 року ПриватБанк запустив NFC-гаманець у смартфоні для власників карт MasterСard. З його допомогою клієнти банку можуть розраховуватися в торгових точках, АЗС та кафе, не дістаючи банківську карту.

Розпочну з того, що NFC - Near field communication або "комунікація ближнього поля" - це технологія бездротового передавання даних малого радіуса дії. З її допомогою пристрої можуть обмінюватися даними на відстані до 10 см.

Для того, щоб здійснювати платежі за допомогою цього інструменту ПриватБанку, смартфон повинен мати вбудований NFC-чіп. Гаманець доступний для пристроїв на базі Android версії не старше 4.4 KitKat. Більшість смартфонів підтримують NFC. Крім Apple, мобільні гаманці створюють і інші виробники електроніки - від Samsung до Huawei. Щоб скористатися NFC-гаманцем, потрібно встановити і активувати NFC-оплати в своєму смартфоні через «Приват24», і в торговій точці просто піднести його до терміналу. Розрахунки також працюють без доступу до мережі, наприклад, при оплаті в підземці.

Сьогодні розплатитися безконтактно в Україні можна не тільки в магазинах. Карти і телефони з сучасною технологією з 2015 року працюють в метро, ​​фунікулері, швидкісному трамваї Києва, а також в паркоматах. А влітку 2016 у Львові встановили перший в країні безконтактний банкомат.

В системі Приват24 зареєстровані 500 тис. власників смартфонів на ОС Android з NFC-модулем. З них приблизно 100 тис. підключили до смартфона NFC-гаманець ПриватБанку. Щоб розплачуватися смартфоном Android у вітчизняних магазинах, потрібно встановити на нього додаток Privat24 і додати карту будь-якого українського банку.

Інформація про безконтактні платежі

Що таке Android Pay і як ним користуватися?

Android Pay - це додаток від Google для безконтактної оплати покупок за допомогою смартфона, планшета або "розумного" годинника. Для роботи з додатком потрібен пристрій на ОС Android 4.4 і вище з вбудованим чіпом NFC. Для того, щоб розраховуватися смартфоном, користувач повинен завантажити Android Pay з Google Play і додати в програму дані платіжної карти. Android Pay підтримує карти VISA і Mastercard. Щоб зробити платіж, необхідно піднести смартфон до термінала оплати і затримати його до завершення транзакції. Особливістю цієї системи є можливість забути про пластикові картки. При розрахунках біля каси, досить лише розблокувати телефон і здійснити оплату. Якщо сума платежу з карти Mastercard перевищує 100 грн, необхідно ввести PIN-код карти, прив'язаної до акаунту. У карт VISA ліміт беспарольної оплати уп'ятеро вищий - 500 грн.

Чи користуються популярністю безконтактні платежі?

Тренд безконтактних платежів спостерігається по всьому світу. Експерти платіжної системи Visa зазначили, що в 2015 році в Європі було здійснено 3 млрд безконтактних платежів, що майже в три рази більше в порівнянні з 2014 роком.

На сьогоднішній день в Україні налічується трохи більше 1,3 млн безконтактних карт і близько 78 тис. торгових безконтактних платіжних терміналів. Наприклад, у Великобританії випущено близько 70 млн безконтактних карт і налічується більше 260 тис. терміналів, що підтримують функцію безконтактної оплати. Нагадаю, що запуск безконтактних платежів у Великобританії відбувся ще в 2008 році.

Основною перевагою безконтактних платежів є швидкість здійснення транзакції без фізичного контакту між платіжним інструментом і POS-терміналом. У зв’язку з чим, однією зі сфер, яка суттєво впливає на ріст безконтактних платежів, є транспортна. Для прикладу, у Лондоні, кожна десята безконтактна транзакція здійснюється саме у транспортній мережі.

З червня 2015 пасажири Київського метрополітену мають можливість оплачувати проїзд за допомогою безконтактних карт. Приємно, що після Лондона, Санкт-Петербурга, Чикаго і Бухареста, Київ – п’яте місто в світі з можливістю безконтактної оплати проїзду. Щодня близько 1,5 тис. поїздок в київському метро оплачують за допомогою безконтактних карт. Мешканці та гості столиці активно користуються даним сервісом. Безконтактна оплата проїзду в громадському транспорті також доступна жителям Львова. Крім того, в листопаді 2015 року у Львові встановили перші в Україні безконтактні паркомати.

Все більшу популярність завойовує використання мобільного телефону для здійснення і інших банківських операцій. Так, клієнти ПриватБанку можуть отримувати готівку в банкоматах без наявності картки, досить мати лише смартфон. У світі вже продано близько 400 млн мобільних телефонів з підтримкою NFC і близько 1200 млн NFC-чіпсетів. Вартість такого гаджета в Україні стартує від 3000 грн. Постійно зростає перелік моделей, що підтримує даний функціонал. За даними дослідження WorldPay, до 2019 року електронні гаманці стануть популярнішими кредитних і дебетових карт при оплаті товарів і послуг в Інтернеті. А за прогнозами Strategy Analytics, оборот мобільних NFC-платежів до 2020 року досягне $ 130 млрд.

Технології - це рушійна сила, яка удосконалює банківські процеси та підвищує ефективність роботи, а безконтактні платежі - це майбутнє банківської сфери, яке вже наступило.

Хочу запевнити, що карти з безконтактними технологіями навіть безпечніші за традиційні, оскільки: їх практично неможливо підробити через унікальне шифрування вбудованого чіпа; кожна транзакція має динамічний код, завдяки чому хакери-шахраї не зможуть втрутитися в неї і змінити інформацію; безконтактний термінал проводить операцію тільки один раз і відразу відключається, що виключає помилкове або навмисне множинне списання коштів. Головною їх особливістю є відсутність необхідності передачі платіжної карти в руки касира під час проведення операції. При такому методі розрахунку клієнт може бути впевнений у безпеці платежу, компрометація його платіжної картки неможлива. Крім того безконтактна операція відбувається без необхідності введення PIN-коду, якщо сума операції не перевищує відповідний ліміт, встановлений міжнародними платіжними системами. Дані особливості істотно прискорюють процес розрахунку.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool