Що таке блискавка і як діяти під час грози

Липень 03, 2014 | Новини | Переглядів: 1420 | Коментарі: 0

Блискавка - явище загадкове та дуже видовищне, але разом з тим ще й дуже небезпечне.

Люди здавна боялися удару блискавок, і не випадково. По кількості смертельних випадків вона поступається лише повеням і щорічно у світі від блискавки гине близько 3тис. осіб.
Такі випадки реєструються і на Кіровоградщині.
Пряме попадання блискавки для людини зазвичай закінчується смертельним результатом. Доведено, що блискавки можуть повторно влучати не тільки в одну і ту саму споруду, а і в одну і ту саму людину.
Тому завжди треба дотримувати обережності під час грози, адже нічого не може бути важливіше Вашої власної безпеки.
Блискавка небезпечна тоді, коли слідом за спалахом відразу слідує гуркіт грому, який практично не має розкатів. У цьому випадку терміново прийміть заходи обережності.
Намагайтеся сховатися. Безпечніше всього під час грози перебувати в приміщенні із громовідводом. У квартирі чи у окремому будинку під час грози завжди зачиняйте усі двері, вікна, кватирки, димоходи та вентиляційні отвори, щоб уникнути протягів, вимикайте з мережі електропобутові прилади: праски, бойлери, телевізори, радіо, комп’ютери та антенні вводи. Не користуйтеся водогоном та перебувайте подалі від вікон та розеток.
Не розмовляйте по стаціонарному телефону: блискавка іноді попадає в натягнуті між стовпами проводи. Найнебезпечнішою справою є спроби розмовляти під час грози по мобільному телефону. І навіть коли Ви не розмовляєте, небезпека не набагато менша, адже телефон все-рівно постійно зв’язується з вежею мобільного зв’язку і при цьому є досить сильним магнітом для блискавок. Найкраще під час грози мобільники повністю вимикати.
Уникайте відкритої місцевості. Як відомо, гроза зазвичай б’є у найвище місце на своєму шляху. Самотня людина у полі – є також найвищим місцем.
Якщо ж Ви з якоїсь причини залишилися у степу або у полі один на один із грозою, за відсутності укриття не лягайте на землю, підставляючи електричному струму все своє тіло, а сядьте навприсядки, обхопивши ноги руками.
Не метушиться. Від грози не потрібно бігти. Чим ширше Ваші кроки, тим небезпечніше для вас удар блискавки. Ні в якому разі не варто пересуватися на велосипедах, мопедах і мотоциклах. Не варто їх вести руками, йдучи поряд. Вашого залізного коня краще покласти на землю або притулити до стіни і відійти від нього на безпечну для себе відстань на 20-30 м.
Уникайте води. Вода – відмінний провідник струму. Удар блискавки поширюється навколо водойми в радіусі 100 метрів. Нерідко вона б’є у береги. Тому не те що купатися, а навіть відпочивати біля води під час грози не можна.
Якщо гроза застала Вас в автомобілі, не покидайте його, при цьому закрийте вікна і опустіть антену радіоприймача. Якщо в автомобілі сухо, він зможе витримати удар блискавки, захистивши Вас.
Ховаючись під деревами, не забувайте про те, що блискавка найчастіше потрапляє в найвищі з них (дуби, тополі, сосни). Але, якщо це поодиноке дерево (а тим більше – на пагорбі), то воно Вас не захистить, а навпаки може притягнути блискавку.
Будь які металеві деталі дуже привабливі для блискавки: годинники, ланцюжки, а особливо розкрита над головою парасолька – потенційні об’єкти для удару блискавки. А для такого виду блискавки – як кулькова, ці дрібниці взагалі є магнітами. Тому, необхідно покласти всі металеві предмети у сумочку, або поліетиленовий пакунок і тримати у опущеній руці (тільки не торкаючись землі).
На відміну від звичайної блискавки, кульова далеко не завжди б’є миттєво і раптово. Головне правило у разі появи біля Вас або неподалік від Вас кульової блискавки – будь те у квартирі чи на вулиці – не панікувати і не робити різких рухів. Ні у якому разі ні куди не тікайте! Блискавки дуже сприйнятливі до завихрень повітря. Тому, при появі кулькової блискавки поряд з Вами та навіть на деякій відстані, намагайтеся взагалі не рухатися, не махати руками, навіть не розмовляти. Краще на неї не дивитися прямо, щоб не пошкодити очі у разі вибуху і головне тому, що кульова блискавка має деяку гіпнотичну дію. Та втрачати з поля зору її не слід (дивіться боковим зором).
Якщо ви перебуваєте у квартирі – вкрай повільно підійдіть до вікна й відкрийте кватирку і тоді блискавка з великою часткою ймовірності, вилетить назовні. І ні в якому разі ніколи нічого не кидайте в кульову блискавку! Вона може або вдарити у відповідь або вибухнути, що невідворотно призведе до важких наслідків: опіки, травми, іноді втрата свідомості і зупинка серця, не кажучи вже про пошкодження майна.
Якщо блискавка зачепила когось і людина знепритомніла, то її необхідно перенести в добре провітрюване приміщення, тепло вкутати, зробити штучне дихання й обов’язково викликати швидку допомогу.
Будьте розсудливі! Бережіть себе, свої рідних і друзів!

Методист НМЦ ЦЗ та БЖД  Кіровоградської області Г.Орлова


 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool