Шевченкіана Василя Касіяна

Березень 09, 2013 | Новини | Переглядів: 2443 | Коментарі: 0

9 березня 2013 року відзначається 199 - річниця від дня народження славетної та видатної людини, поета, художника, громадського та суспільного діяча, філософа та мислителя - Тараса Григоровича Шевченка.

Важко підрахувати кількість творів усіх видів і жанрів образотворчого мистецтва, що пов’язані з літературною спадщиною Великого Кобзаря та його нелегким життям. Шевченківська тема стала однією з провідних на мистецьких вернісажах, у творчості багатьох живописців, графіків, скульпторів, художників декоративно-ужиткового і народного мистецтва. В середині 60-их років минулого століття з нагоди святкування 150 років від дня народження Тараса Григоровича Шевченка з’явився цілий пласт творів, присвячених життю й творчості видатного сина українського народу.
Саме 50 років тому, з нагоди відзначення 150-річчя Великого Кобзаря, у 1963 році були написані твори «Портрет Тараса Григоровича Шевченка» та «Ілюстрації до поеми Т.Г. Шевченка «Гайдамаки», що з часом увійшли до фондового зібрання Кіровоградського обласного художнього музею. Їх автор - художник-графік, мистецтвознавець, дійсний член Академії мистецтв СРСР, професор, народний художник СРСР Василь Касіян (1896 – 1976).
Доробок художника-графіка складає понад 10 тисяч творів. Будучи неперевершеним митцем української графіки, майстер створив геніальну Шевченкіану. За своє творче життя митець проілюстрував письменницьку спадщину Тараса Шевченка у різних графічних техніках — офорті, деревориті, лінориті, сухій голці, м'якому лаці, аквантині, акварелі тощо. Йому належать ілюстрації таких Шевченкових творів, як «Причинна», «Катерина», «Іван Підкова», «Тарасова ніч», «Гайдамаки», «Сова», «Сон», «Єретик», «Наймичка», «Плач Ярославни» — усіх не перелічити... Шевченкіана Василя Ілліча багатюща також чудовими портретними зображеннями Великого Поета.
Мистецтво створення графічних образів є одним з найскладніших видів мистецтва, оскільки вимагає не лише технічної майстерності, а й життєвого досвіду та знання людської психології. Приступаючи до роботи, художник досконало вивчив складну мову образотворчого мистецтва і водночас став психологом і філософом, здатним зазирнути у найпотаємніші куточки людської душі, та глибоко розкрити, за допомогою аркуша паперу і лінії, образ людини, її вдачу, настрій та характерну зовнішність.
Робота В.Касіяна «Портрет Тараса Григоровича Шевченка» відкриває нам образ людини, яка твердо йде до наміченої цілі. Перед глядачами постає жива, яскрава історія життя українського поета, його боротьба за національну незалежність. Над створенням образу Кобзаря в своїх творах, Василь Ілліч Касіян працював упродовж усього життя.
«Ілюстрації до поеми Т.Г. Шевченка «Гайдамаки» позначені не тільки високою майстерністю виконання, а й поетичністю, народним гумором, знанням етнографії. Читачі поеми отримали блискучий ілюстративний супровід.
Образ поета та герої поеми, які живуть на папері вже півстоліття, чітко окреслені, глибоко індивідуальні, позначені роздумами автора і його ставленням до своїх героїв.
Творчий доробок народного художника В. Касіяна - великий і багатоплановий. Він чудово знав історію свого народу, його поезію, епічну творчість У роботах майстра живе любов до рідної землі, до краю, де він народився і жив, до людей, яких оспівував у своїх творах. За багаторічну подвижницьку працю і створення чисельних портретів, плакатів, і ілюстрування п'яти видань «Кобзаря» В. Касіяну, першому серед художників, за створену ним «шевченкіану», присуджена Державна премія України імені Т. Г. Шевченка. У 1971 році за участь у створенні 6-томної «Історії українського мистецтва» присуджена Державна премія УРСР.


Ольга Шаповал - зберігач фондів І категорії Кіровоградського
обласного художнього музею

 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool