Серія виїзних прийомів для чорнобильців-переселенців продовжилася у Несватковому (ФОТО)

Квітень 19, 2012 | Новини | Переглядів: 1682 | Коментарі: 0

Сьогодні про власні проблеми і потреби спеціалістам з облдержадміністрації розповідали жителі Несваткового Олександрівського району. 

Подібні зустрічі проводяться щороку – обласна влада підтримує постійний діалог із чорнобильцями, особливо жителями сіл Голубієвичі Компаніївського району, Бутівського Олександрійського району і зокрема, Несваткового, що вважаються місцями компактного переселення постраждалих від аварії на ЧАЕС. Адже Президент України Віктор Янукович наголошує, що інваліди-ліквідатори аварії на ЧАЕС та потерпілі від Чорнобильської катастрофи потребують особливої уваги і допомоги з боку влади, спеціального лікування і матеріальної підтримки.

Про нову соціальну політику, президентські ініціативи, чорнобильські пільги і заходи, що плануються в області до чергових роковин Чорнобильської трагедії, розповідали несватківцям заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Віталій Юхименко та представники управлінь з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації Наталя Дяченко і охорони здоров'я облдержадміністрації Вадим Супрун. Чимало на зустріч із селянами завітало і представників влади з району – заступник голови Олександрівської райдержадміністрації, керівництво районного пенсійного фонду, райлікарні, управління соцзахисту – представництво досить поважне і знане – люди повинні мати змогу отримати відповідь на всі питання, що їх хвилюють, із перших уст.
Хоч питань було і не багато, але всі вони якнайкраще представляли узагальнений об’єм проблем для усіх чорнобильців - незалежно від місця проживання і стосувались безкоштовного лікування, санаторно-куротного оздоровлення, збільшення розміру різноманітних виплат.
Чорнобильці мають право одержувати певні ліки за рецептами безкоштовно, але трапляється так, що доступ до безкоштовних ліків мають одні і ті ж люди, звісно, такі речі викликають обурення. Але влада не має права впливати на розподіл рецептів, чи контролювати процес видачі цих ліків у аптечних пунктах, тому Віталій Юхименко радив жителям села створювати ініціативні групи, які б і контролювали цей процес. Окрім того, у Несватковому взагалі немає чорнобильської громадської організації, цей факт, безумовно, має свій вплив на різні сфери життя у селі. Для прикладу, як розповів Віталій Юхименко, певну частину путівок до Знам'янської бальнеологічної лікарні, або Новоукраїнського "Гусарського урочища" виділятимуть для обласних осередків громадських організацій – ветеранів, чорнобильців, афганців, і вже потім відбуватиметься певний перерозподіл направлень у самій структурі цих організацій. Віталій Юхименко зауважив, що надалі варто враховувати територіальний принцип у розподілі путівок, саме в таких випадках як для Несваткового, для якого раніше певну кількість путівок направляли до центральної районної лікарні. Віталій Юхименко розповів про прийняте рішення головою облдержадміністрації про щоквартальне виділення зо трьох десятків відповідних путівок і для чорнобильців, і для ветеранів Великої Вітчизняної війни.
Але громаді села варто бути більш активними загалом. Це, зокрема стосується й іншого випадку. За головну проблему для Несваткового сільський голова визначив нестачу робочих місць, бо ж відсутнє будь-яке виробництво як таке. І всі надії він покладає на обласну владу, що має допомогти у пошуках і залученні інвесторів. Звісно, обласна влада не стоїть осторонь у питанні підтримки різних інвестиційних проектів, але для цього має бути ініціатива і з боку керівників територій - голів райдержадміністрацій і тих таки сільських голів. Просто просити допомоги і самим нічого не робити – це не вихід. Для початку, наприклад, Віталій Юхименко радив пильніше проаналізувати усі можливості, що можуть подарувати селу ПРООНівські проекти і програми, також, на його думку, варто звернути увагу і на такий напрямок, як створення молочарського кооперативу у селі. Головне почати, буде рух вперед, будуть і позитивні зміни. Несваткове уже зараз може похвалитися непогано розвиненою інфраструктурою, хоч село і невелике, в ньому проживає трохи більше 800 чоловік, але є власна школа, на базі якої створено дитячий садочок, є ФАП, село газифіковане, проблем із транспортним сполученням також немає – тричі на день курсує рейсовий автобус до райцентру – Олександрівки. Відтак, говорити, що село занепадає немає абсолютно ніяких підстав.
Більше години - розмова із жителями Несваткового у Будинку культури, а потім представники влади із області оглянули школу, дитячий садочок і ФАП. Проблеми, які озвучувала директор школи, зокрема, ремонт покрівлі приміщення, чи заміна парт, одразу ж знаходили низку відповідей від начальника районного управління соцзахисту населення, що яскраво свідчило – районна влада в курсі, порушені проблеми на контролі і відпрацьовуються шляхи їх вирішення.

Серія виїзних прийомів для чорнобильців-переселенців продовжилася у Несватковому (ФОТО)
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool