Сергій Ларін: Обласний бюджет більше не "годуватиме" нерадивих керівників комунальних закладів

Вересень 10, 2011 | Новини | Переглядів: 1337 | Коментарі: 0

Під керівництвом голови облдержадміністрації Сергія Ларіна відбулося засідання спеціальної комісії, яка проаналізувала діяльність обласної бальнеологічної лікарні за 2010 рік, до складу якої увійшли представники управління охорони здоров'я, облСЕС, КРУ, Держпожежнагляду, управління у справах захисту прав споживачів, управління капітального будівництва, голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоровя, материнства та дитинства, голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансової діяльності та соціально-економічного розвитку.


Як зауважив керівник області, комісію в лікарню було направлено не для того, аби знайти порушення, а з тим, щоб виявити і ліквідувати наявні проблеми, та вивести заклад на більш високий рівень. Адже нарікань на роботу лікарні, непрозорість видачі путівок, механізмів лікувального процесу, фінансово-господарської діяльності хоч відбавляй.
- Наше головне завдання - створити такі умови, аби мешканці області отримували якісні медичні послуги, а заклади ефективно працювали і розвивалися, - підкреслив Сергій Ларін.
Спочатку про результати перевірки інформував присутніх начальник управління охорони здоров'я облдержадміністрації Олександр Клубнікін. Він повідомив, що перевірку діяльності комунального закладу за 2010 рік було здійснено відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації. За результатами перевірки з'ясувалося, що практично по усіх напрямках в закладі є суттєві недоліки, їх аж півтори сотні. Серед головних: неефективне розподілення коштів та аварійний стан одного з корпусів здравниці, відсутність будівельної документації, права на експлуатацію деяких основних засобів.
Олександр Клубнікін повідомив, що у ході перевірки до керівника закладу виникло багато запитань. Зокрема, чому у лікарні за пільговими путівками мають змогу лікуватися лише 50 пацієнтів, в той час, як обласний бюджет фінансує усі 150 ліжок, а працюють аж 220 наявних. Такі речі, на думку членів робочої групи, свідчать про безпідставний і непрозорий механізм розподілу безкоштовних і платних путівок, що призвело до порушень у використанні бюджетних коштів.
- Фактично 70% ліжок використовуються на платній основі, - констатувалося на засіданні комісії. - При цьому має місце неефективне використання бюджетних коштів, оскільки видатки на оплату праці працівників, які надають платні послуги, перекладаються на загальний фонд обласного бюджету.
Чимало порушень було виявлено у правилах охорони і використання водних ресурсів та у техніці безпеки. Приміром, до роботи допускалися медичні працівники, які не пройшли відповідну підготовку. Не знайшли також інспектори й працівника, відповідального за експлуатацію ліфтів. Особливу небезпеку для життя медперсоналу та пацієнтів представляють кисневі балони, що зберігаються в непристосованих приміщеннях без запобіжних ковпаків. Нехтували в закладі також вимогами законодавства щодо державних закупівель.
Перевіркою також встановлено факти неефективного використання майна, виготовлення сумнівної проектно-кошторисної документації на виконання ремонтних робіт та укладання договорів оренди зі "своїми" ПП, зокрема, з підприємством "Цілюща вода", основна частка статутного капіталу якого належить головному лікарю.
Не менше нарікань прозвучало з приводу санітарного стану лікарні. Дивно, але заклад працює з неатестованою гідротехнічною лабораторією, яка контролює стан і якість радонової води, а також без дозвільної документації на експлуатацію однієї з свердловин. Пацієнти проходять грязелікування у непристосованих умовах, яке до того ж проводиться приватним підприємцем і без відповідного дозволу. Турбує також санітарний стан стоматологічного кабінету, який у день перевірки чомусь не приймав пацієнтів. Про ці факти повідомив один із керівників комісії – перший заступник голови обласної ради Олександр Шаталов.
Дивує позиція головного лікаря з приводу того, що за наявності на рахунках закладу достатніх коштів, оперативно не проводився ремонт їдальні та пошкодженої стелі. Зате, без необхідних дозволів реконструйовано пральню, окремі палати та приміщення аптеки, що тепер складають загрозу для життя людей.
Незрозумілим також є підхід у визначенні вартості путівок. Враховуючи комплекс послуг, які включає путівка, реальна її вартість мала б втричі або й вчетверо перевищувати встановлену нині – більше 1 600 гривень. Як результат, за даними КРУ, здравниця втратила минулого року більше 4 мільйонів гривень доходів.
Голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства Костянтин Яриніч відзначив унікальність знам’янської лікарні для області і зауважив, що йому, як голові комісії, жодного разу не доводилося зустрітися з головним лікарем Знам’янської бальнеологічної лікарні – Ганною Шандрою. – Така позиція керівника медичної установи є дивною, адже навіть сьогодні на засідання вона теж не прибула, аби бути свідком того, як вирішуватиметься доля закладу. Незрозумілим, на думку Костянтина Яриніча, також є рішення щодо притягнення до відповідальності лікарів, медперсоналу, замість головного фігуранта справи - Ганни Шандри, яка наразі раптово захворіла і взяла лікарняний.
Начальник управління охорони здоров'я облдержадміністрації запропонував два шляхи вирішення проблеми бальнеологічної лікарні: або вдвічі збільшити фінансування з обласного бюджету, або створити нове підприємство, що було б в змозі заробляти кошти для свого утримання і відповідати за свою діяльність.
Голова облдержадміністрації Сергій Ларін доволі різко висловився стосовно ситуації навколо безгосподарності в лікарні. Він запитав у відповідних керівників профільних управлінь, як вони змогли допустити такий стан справ, коли вже більше року не вирішуються питання з ремонтом даху. Претензії також були й до головного державного санітарного лікаря, який не "бив у набат" щодо санітарного стану закладу.
Досить активне обговорення виникло навколо порядку виділення пільгових путівок. Всіх цікавив принцип їх розподілення та установа, яка їх видає. Зі слів Олександра Клубнікіна, путівки видаються відповідно до черги з урахуванням рекомендацій лікаря. Але при цьому, як з'ясувалося, не враховується фінансова спроможність пацієнта, скільки разів він перебував у лікарні і з чиєї доброї руки.
З цього приводу Сергій Ларін зазначив, що необхідно визначитися з порядком отримання пільгових путівок, їхньою реальною вартістю. – Необхідно міняти підхід, коли рішення приймається в одному кабінеті. Це що, чиясь приватна лавочка?
- Обласний бюджет більше не "годуватиме" нерадивих керівників комунальних закладів, - наголосив Сергій Ларін.
На думку першого заступника голови обласної ради Олександра Шаталова, необхідно міняти профільну політику закладу, який, наразі, отримує з бюджету і сумнівно витрачає солідний фінансовий ресурс, такий необхідний для інших медустанов, де лікуються тяжкохворі пацієнти.
- Складається таке враження, ніби медустанова – це автономна республіка, до якої немає нікому діла, - підкреслив голова облдержадміністрації. Тому Сергій Ларін попередив, що винні у цьому будуть покарані. - Я розумію, ідеальних керівників і закладів немає, але треба до цього прагнути і виплавляти грубі порушення.
В результаті тривалих обговорень члени робочої групи дійшли висновку, що доцільно подумати над статусом бальнеологічної лікарні, напевно, ефективніше для такого закладу бути "комунальним підприємством", яке приноситиме прибутки до обласної казни і розвиватиме власні ресурси. Зазначалося також, що за умови надання лікарні такого статусу з'явиться можливість залучати кошти з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності для отримання путівок. Саме з такою пропозицією робоча група звертатиметься до профільної комісії облради.
Сергій Ларін висловив надію на те, що оновлений заклад стане унікальним і найкращим в Україні за лікувальними можливостями і користуватиметься шаленим попитом не лише у мешканців області, а й інших регіонів та держав.
Підтримав голову облдержадміністрації і Микола Ковальчук, голова обласної ради, який наголосив на необхідності створення унітарного медичного закладу із чіткою та ефективною стратегією розвитку. - Подібні "абракадарби", де сплутані приватні кошти з бюджетними, лобіюються приватні інтереси, не повинні мати шансів на життя.
Підсумовуючи засідання Сергій Ларін підтримав пропозицію свого заступника Богдана Андрющенка щодо доцільності проведення таких перевірок в усіх інших комунальних закладах, розпочавши з обласної лікарні.
Керівник контрольно-ревізійного відомства області Ігор Вечеринський повідомив, що фахівці КРУ розпочнуть у кінці вересня перевірку обласної лікарні.

джерело сайт ОДА


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool