Сергій Ларін: Ми маємо зупинити війну, щоб наші діти повернулися додому

Серпень 14, 2014 | Новини | Переглядів: 1474 | Коментарі: 8

Чинна влада не використовує всі можливості, аби зупинити війну, а генерали, які нині з кабінетів керують антитерористичною операцією, своїми гучними заявами кидають вояків на вірну смерть. Саме так екс-очільник Кіровоградщини, лідер Партії розвитку України Сергій Ларін оцінює сьогоднішню ситуацію у державі.

Каже, як усі нормальні люди, не може не засуджувати дії Росії щодо України, але, переконаний, встановлення миру на сході має відбуватися не такими жертвами.

– Сергію Миколайовичу, ви добре знаєте і Кіровоградщину і Донбас. Сьогодні сотні людей – як солдатів, так і мирного населення, гинуть внаслідок бойових дій. Питання можливо не до вас, але все ж таки: як вважаєте, коли можна буде реально говорити про стабілізацію ситуації на сході?
– Це складне питання і його дійсно потрібно адресувати чинній владі. Особисто я вважаю, що встановлення миру на сході наблизить вирішення двох питань.
По-перше, сьогодні генерали, які сидять у кабінетах і дають накази, фактично кидають наших хлопців на вірну смерть своїми гучними заявами. Вони обіцяють зробити те, що без значних втрат зробити не можливо. Зворотна інформація подається викривлено, часто навіть свідомо. Дані про реальну кількість жертв замовчуються, а це ще більше ускладнює ситуацію довкола АТО. І кому від цього легше? Складається враження, що військові чини виконують завдання піарщиків, а не займаються своїми справами – фахово і відповідально готувати операції.
Крім того, ви подивіться, кого сьогодні забирають воювати: це діти, це ті, хто не має фахової підготовки… А потім по всій Україні щодня рідним бійців приходять похоронки. Багато горя випало і на Кіровоградщину. Мобілізація має бути добровільною, а до участі у військових операціях мають залучатися професіонали. Влада ж повинна робити акцент не на живій силі, а на якості тих самих військових операцій!
Я вважаю, ми маємо докласти всіх зусиль, щоб зупинити війну, щоб наші діти повернулися додому. Ми не повинні платити життями наших хлопців за політичні амбіції керівництва держави і за поспіхом підготовлені спецоперації.
До речі, сьогодні дехто хоче будь-якою ціною провести парад 24 серпня. Невже в нинішній ситуації задля задоволення чиїхось амбіцій варто піддавати ризику тисячі життів?
По-друге, дії влади. Перші особи не використовують всі можливості, щоб зупинити війну. І якщо війну перетворили на спосіб приховати системну корупцію, бездарне управління економікою і намагання на ура-патріотичній хвилі здобути перемогу на виборах, то ми не збираємося цьому сприяти. Ми за інші методи врегулювання конфлікту. І ключовий – це діалог.
– Але ж ви розумієте, що ваша позиція не надто кон’юнктурна сьогодні…
– У сьогоднішній ситуації, на жаль, вітаються не конструктивні думки політика, не те, що може допомогти владнати кризу, а те, щоб усім сподобатися, піар. Особисто я проти цього. Тому готовий до різних нападок як на мою адресу, так і на адресу нашої політичної сили. Та не зважаючи на дискредитацію, я і надалі відкрито озвучуватиму те, що думаю.
Сьогодні склалась парадоксальна ситуація: ті, хто витупає за мир, опиняються під тиском, а ті, хто закликає до війни і кровопролиття, стають інформаційними героями, хоча наші батьки і діди завжди говорили про мирне небо.
Нинішня влада фактично веде себе так само, як і минула. Вона не дослуховується і не веде діалог з іншою частиною України, як минула не захотіла почути справедливі вимоги людей на Майдані. І це дуже прикро.
– Вас звинувачують у відсутності чіткої позиції щодо війни на сході.
– Я мирна людина. І коли був очільником Кіровоградщини, усі конфліктні ситуації в регіоні ми вирішували за столом переговорів – і з опозицією, і з учасниками протестів. І тоді, і зараз лише в діалозі я бачу єдиний правильний вихід із кризи.
Ще раз наголошую: ми категорично проти війни, внаслідок якої сотні сімей втратили близьких, залишилися без засобів для існування.
Аби допомогти людям на сході, ми започаткували гуманітарну акцію «Діти неоголошеної війни». Я щиро вдячний усім, хто долучився до неї. Кіровоградщина одна із перших підхопила ініціативу. Я знаю, як дітям Донбасу допомагали і «Червона зірка», і «Гідросила», і «Ятрань», і малі підприємства, і небайдужі люди… Ми разом зробили надзвичайно важливу і добру справу.
Завдяки нашій підтримці тисячі дітей та їхніх батьків, що залишилися в зоні антитерористичної операції, отримали усе найнеобхідніше. Ми активно допомагаємо і дітям солдатів, що загинули. Повірте, їх торкнулася страшна реальність, вони потребують підтримки. Кинути цих людей напризволяще було б злочином.

Ольга Даниленко


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool