Сергій Кузьменко про ситуацію із СКВ «Агрофірма Маріампольська»

Квітень 11, 2018 | Новини | Переглядів: 1364 | Коментарі: 0

Ситуацію, що склалася навколо СВК "Агрофірма Маріампольська" у селі Луганка Петрівського району, детально обговорено на засіданні обласної міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств під керівництвом голови облдержадміністрації Сергія Кузьменка.

У засіданні взяли участь начальник Головного територіального управління юстиції в області Вадим Гуцул, начальник Головного управління Нацполіції в області Сергій Кондрашенко, прокурор області Анатолій Коваленко, представники Держгеокадастру та інших компетентних органів влади. На комісію запросили керівника СВК "Агрофірма Маріампольська" Костянтина Міщаніна та голову Петрівської райдержадміністрації Сергія Завалія.

Про факт захоплення корпоративних прав сільськогосподарського виробничого кооперативу СВК "Агрофірма Маріампольська" керівництву області та органам юстиції і Нацполіції стало відомо 2 квітня цього року від голови правління Костянтина Міщаніна. Керівнику підприємства повідомили, що державним реєстратором Кіровоградської обласної філії КП "Благоустрій Шевченківського району" (м.Київ) припинено юридичну особу СВК "Агрофірма Маріампольська". Правонаступником кооперативу стало новоутворене ТОВ "Агрофірма Маріампольська". За твердженням юристів, цю процедуру здійснено з грубими порушеннями законодавства (нібито на підставі рішення засновників).

Саме 2 квітня кілька осіб на чолі з нібито новопризначеним виконавчим директором ТОВ «Агрофірма Маріампольська» прибули до адміністративного приміщення агрофірми з відповідними документами і заявили про свої права керувати підприємством. Однак працівники агрофірми на територію контори їх не допустили і повідомили про інцидент Костянтину Міщаніну.

На початку засідання міжвідомчої комісії голова облдержадміністрації наголосив: "На жаль, спроби незаконного заволодіння підприємствами в аграрному секторі економіки продовжують виникати як в Україні загалом, так і в нашій області зокрема. Минулого року ми вирішували подібну проблему з ТОВ "Нива" в селі Берижинка. Ми отримали досвід, внесено певні зміни до законодавства, що дають більше можливостей і прав Міністерству юстиції реагувати на такі неадекватні дії певних осіб, які намагаються заволодіти чужим майном. Наше з вами завдання – надати кваліфіковану юридичну допомогу засновникам "Арофірма Маріампольська" для поновлення ними корпоративних прав, а також забезпечити належний захист громадського порядку у селі Луганка. При цьому дії усіх органів юстиції, прокуратури, Нацполіції і власників агрофірми мають бути синхронними, системними і скоординованими".

Під час засідання своє бачення ситуації обґрунтували керівник агрофірми Костянтин Міщанін та голова райдержадміністрації Сергій Завалій. Вони також поінформували про дії, яких було невідкладно вжито для розв’язання проблемної ситуації. Начальник Головного територіального управління юстиції в області Вадим Гуцул у свою чергу зазначив, що усі необхідні юридичні консультації керівникові агрофірми було надано. Посадовець повідомив, що на сьогодні законодавством визначено два шляхи вирішення проблеми. Перший – подача відповідної скарги до Мін'юсту на протиправні дії держреєстратора, яку повинні розглянути протягом 45 днів і в разі виявлення грубих порушень поновити права власників. Другий шлях – розгляд справи у судовому порядку, що може продовжуватися тривалий час. Керівник агрофірми зауважив, що обрав перший спосіб і вже направив скаргу до Мін'юсту.

За словами начальника Головного управління Нацполіції в області Сергія Кондрашенка, органи поліції області належним чином відреагували на спробу силового захоплення приміщення контори СВК "Агрофірма Маріампольська". За даним фактом відкрито кримінальне провадження – замах на незаконне заволодіння чужим майном. Окрім цього, розпочате досудове розслідування, у ході якого було виявлено, що певними особами підроблено офіційні документи, за якими припинено юридичну особу СВК "Агрофірма Маріампольська" та створено однойменне товариство. Нині накладено арешт на земельні ділянки, майно підприємства та направлено до суду клопотання про арешт банківських рахунків. Тривають слідчі дії щодо незаконної перереєстрації підприємства.

Працівників підприємства на засіданні запевнили, що вони можуть виконувати увесь комплекс весняно-польових робіт.
Завершуючи засідання Сергій Кузьменко наголосив: "Завдання власників – захистити своє майно. У держави є всі ресурси і засоби, щоб їм у цьому допомогти. Це можливості юстиції, Нацполіції, прокуратури, рішення судів – вичерпний набір механізмів. Я робитиму усе необхідне, щоб власники агрофірми отримали справедливий логічний результат".

Голова облдержадміністрації також коротко прокоментував ще одну резонансну ситуацію, яка виникла навколо ТОВ "Iмпepiя-Агpо" та "ТАСкомбанк". Багато фepмepських господаpств в Укpаїнi і, зокрема, в області стали заpучниками фiнансового конфлiкту мiж зазначеними підприємством та банком. Аграрії попередньо заплатили кошти за сільськогосподарську продукцію "Iмпepiї-Агpо" (засоби захисту рослин, добpива, насiння), проте товаpнi запаси "Iмпepiї-Агpо" перебувають у заставі "ТАСкомбанку". "На жаль, керівництво конфліктуючих сторін ухвалювало складні рішення, що суперечать інтересам фермерів, які заплатили кошти і хочуть отримати свою продукцію для посівної кампанії. Знаю, що аграрії згуртовуються, щоб колективно захищати свої інтереси. Прошу їх в цій ситуації діяти в юридичній площині, у правовому законному полі, без зайвого політичного галасу, а представників Нацполіії захистити громадський порядок. Керівництво "Iмпepiї-Агpо" та "ТАСкомбанку" працює над вирішенням питання", - підкреслив Сергій Кузьменко. 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool