СБУ застерігає мешканців Кіровоградщини від незаконного використання СТЗ

Квітень 25, 2018 | Новини | Переглядів: 830 | Коментарі: 0

 

 

Розвиток інформаційних технологій, численні гаджети і комп’ютерні програми, що скрізь оточують нас сьогодні, створені для задоволення персональних інформаційних потреб кожного, як для професійної сфери, так і для побутової.

Але, в руках зловмисників, різноманітне технічне чи програмне устаткування для отримання інформації, може завдати шкоди конституційним правам на недоторканість приватного життя, таємниці листування та телефонних розмов майже кожного пересічного громадянина.

Більшість з предметів для прихованого отримання інформації, придбаних у вільному доступі через мережу Інтернет, належать до спеціальних технічних засобів (СТЗ) негласного отримання інформації. Ними, відповідно до діючого законодавства України, заборонено користуватися звичайним громадянам. Застосовувати їх можуть хіба що правоохоронці у ході своєї діяльності і, що найголовніше, виключно за дозволом суду та в інтересах розкриття тяжких або особливо тяжких злочинів. Використовують їх у роботі також фірми на підставі відповідної ліцензії, яку можна отримати у Департаменті охорони державної таємниці та ліцензування СБ України. Придбання, збут чи використання спецзасобів без такої ліцензії заборонено законом.

Розслідування злочинів та правопорушень, вчинених із використанням СТЗ, віднесено до компетенції Служби Безпеки України.

Так, протягом 2017 року співробітниками УСБУ в Кіровоградській області виявлено шістнадцять фактів незаконного придбання, збуту, а також використання СТЗ з боку комерційних структур та окремих осіб. Правоохоронцями вилучено з незаконного обігу та знищено в установленому законом порядку понад двісті одиниць спецтехніки, трьох осіб притягнуто до кримінальної відповідальності за ст. 359 КК України та три особи визнано винними у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст.195-5 КУпАП.

Управління СБУ в Кіровоградській області застерігає мешканців регіону, які мають наміри за допомогою незаконного використання, придбання або збуту спецтехніки отримати моральні чи матеріальні вигоди на шкоду державним інтересам та конституційним правам громадян, слід зважити чи варті вони власної свободи.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool