Роман Малюта: Декриміналізація економічних злочинів сприяє запровадженню європейських стандартів у сфері кримінально-процесуальної юстиції України

Лютий 10, 2012 | Новини | Переглядів: 1277 | Коментарі: 0

Член Спілки адвокатів Кіровоградщини Роман Малюта прокоментував "Новинам обласного радіо" окремі положення Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності", який вступив у дію 17 січня поточного року і має на меті пом’якшити відповідальність за економічні правопорушення.

- Визначені засади гуманізації відповідальності за скоєння економічних злочинів, що знайшли своє відображення у прийнятому Законі – це впровадження стандартів європейського судочинства, згідно з якими за скоєння згаданих правопорушень пріоритет надається застосуванню фінансових санкцій, - підкреслив адвокат.

Роман Малюта зауважив, що у Законі прописано декриміналізацію 17 видів злочинів, а це означає закриття всіх кримінальних справ, які зараз розслідуються правоохоронними органами або розглядаються судами, а також звільнення осіб, вже засуджених за їх вчинення.
Окрім цього, він розповів, що за низку протиправних дій, за які раніше призначалося ув'язнення – тепер можна сплатити штраф, розмір якого встановлюється залежно від тяжкості складу злочину і може становити від 30 до 850 тисяч гривень.
Змін зазнав і такий запобіжний захід, як взяття під варту – відтепер підозрюваний у скоєні економічного злочину до винесення вироку судом може заплатити заставу і не перебувати у СІЗО. Як зазначив Роман Малюта, сума застави може сягати 300 тисяч гривень, і при цьому вона не може бути меншою від суми завданих збитків, або ж одержаних прибутків під час скоєння злочину. "Якщо раніше можна було внести майнову заставу, то сьогодні застава вноситься виключно у грошовому еквіваленті", - додав Роман Малюта.
Не заперечував Роман Малюта і той факт, що прийняття Закону сприятиме виконанню ініціативи Президента щодо забезпечення захисту підприємців від протиправного тиску правоохоронних органів та пожвавленню інвестиційного клімату в Україні.
Загалом Роман Малюта дає позитивні оцінки прогнозованим результатам від виконання закону, адже окрім гуманістичного аспекту, даний закон матиме ще й важливі, позитивні для бюджету країни, економічні наслідки.
- Мова йде не лише про прямі надходження до бюджету від сплати штрафів та застав, але й, наприклад, усунення перепон для розвитку підприємництва, підвищення інвестиційної привабливості країни, - підкреслив Роман Малюта.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool