Раїса Богатирьова: Доступна ціна на ліки сприятиме підвищенню ефективності лікування

Травень 11, 2012 | Новини | Переглядів: 841 | Коментарі: 0

На виконання соціальних ініціатив Президента України Кабінет Міністрів України розпочав запровадження європейського підходу до ціноутворення на лікарські засоби. 

Першим кроком на шляху до цього стала розробка та прийняття Постанови Уряду від 25 квітня 2012 року № 340 «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою», дія якого розпочнеться 1 червня 2012 року.

«Проблема гіпертонічної хвороби давно вийшла за рамки суто медичної, – наголосила Віце-прем’єр-міністр України – Міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова, виступаючи у четвер на брифінгу в Кабінеті Міністрів України. – Сьогодні весь світ визначає її як соціальну проблему, яка впливає на здоров'я суспільства і тривалість життя громадян». Україна, за її словами, не є винятком: рівень поширюваності цього захворювання та смертності від нього в нашій країні досить високий.

В 2010 році в Україні нараховувалося 12,1 млн. громадян, у яких було діагностовано гіпертонічну хворобу. Це складає 32% дорослого населення. Тобто кожна третя людина дорослого віку сьогодні страждає на гіпертонічну хворобу різної форми. І щорічно це захворювання виявляється у одного мільйона українців. Відомо, що наявність високого артеріального тиску суттєво підвищує захворюваність на ішемічну хворобу серця та інсульт, а також на серцеву та ниркову недостатність. «Якщо проаналізувати структуру загальної смертності населення України, стає очевидним: 66,3% смертей відбувається від хвороб системи кровообігу», – зауважила Раїса Богатирьова. Тому, усунення артеріальної гіпертензії, яка є вагомим фактором ризику серцево-судинних захворювань, сприятиме поліпшенню стану здоров'я суспільства в цілому.

Несприятлива епідеміологічна ситуація, що склалася в Україні щодо гіпертонічної хвороби і спричинених нею ускладнень, може бути суттєво виправлена, якщо взяти до уваги той факт, що високий артеріальний тиск успішно коригується, підкреслила Міністр охорони здоров’я. «Вивчивши досвід боротьби з гіпертонічною хворобою в Україні за попередні десять років, проаналізувавши виконання програм, які приймалися на державному рівні та на рівні МОЗ, ми дійшли висновку: в Україні намітилася стійка тенденція до зниження захворюваності на гіпертонічну хворобу і смертності від неї», – зауважила вона. За словами Раїси Богатирьової, стійкі позитивні тенденції, що намітились у показниках здоров'я населення України протягом періоду реалізації програм (показник первинної інвалідності від гіпертонічної хвороби серед дорослого населення зменшився майже у 3 рази, а серед працездатного – у 2,5 рази), дають надію на більш істотне їх поліпшення в подальшому за умови продовження заходів, спрямованих на боротьбу з артеріальною гіпертензією, та при постійно діючій системі профілактики і лікування хвороби.

«Саме на збільшення тривалості життя, його якості, на зменшення смертності, особливо серед людей працездатного віку, і направлена прийнята нещодавно Урядом постанова щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою», – звернула увагу Віце-прем’єр-міністр, нагадавши, що впровадження відповідного пілотного проекту почнеться з 1 червня цього року. Реалізація його відбуватиметься в два етапи: перший етап передбачає продаж лікарських засобів для лікування гіпертонічної хвороби за цінами, що не перевищують рівень порівняльних (референтних) цін, а другий, який почнеться 1 вересня, – запровадження механізму компенсації громадянам вартості ліків від гіпертонічної хвороби (реімбурсації) за рахунок державного та місцевих бюджетів. «Доступна ціна на ліки сприятиме значному поліпшенню прихильності хворих до систематичного, постійного лікування і підвищенню його ефективності», – наголосила Міністр охорони здоров’я.

Вона повідомила, що для підготовки реалізації Пілотного проекту проведено велику організаційну і технічну роботу. Міністерство охорони здоров’я підписало Меморандум з провідними вітчизняними фармацевтичними компаніями, які взяли на себе зобов’язання забезпечити всіх, хто цього потребує, ефективними, якісними, безпечними та доступними лікарськими засобами для лікування гіпертонічної хвороби, не підвищувати ціни на зазначені препарати та створити на своїх підприємствах двомісячний запас цих ліків. Створено штаб з підготовки до запровадження Пілотного проекту, який, окрім іншого відпрацьовує порядок розрахунку граничного рівня цін на лікарські засоби на основі порівняльних (референтних) цін на такі засоби, встановлених в ряді європейських країн. Розпочато складання реєстру хворих на гіпертонічну хворобу, організовано відповідну роз’яснювальну роботу серед медичних та аптекарських працівників, готується відкриття Гарячої лінії під час реалізації Пілотного проекту.

Важливим аспектом здійснення заходів з боротьби з артеріальною гіпертензією, на переконання Раїси Богатирьової, є також освітня робота з населенням щодо необхідності виявлення і лікування підвищеного артеріального тиску. В межах цього завдання вкрай необхідною є участь ЗМІ у донесенні до громадян інформації не тільки про ліки, ціни на них і способи лікування, а й про ті фактори ризику, які призводять до хвороби: споживання тютюну та шкідливої їжі і напоїв, надмірна вага, відсутність активної фізичної діяльності, нехтування контролем рівню холестерину в крові та артеріального тиску.

Не викликає сумніву, що завдання боротьби з артеріальною гіпертензією є посильним для України. Діагностика цього захворювання не потребує великих затрат, а лікування завдяки державній підтримці та наявності якісних та ефективних вітчизняних препаратів стане доступним для всіх верств населення, підсумувала Раїса Богатирьова. «Аналіз показників поширеності, захворюваності, інвалідності та смертності від серцево-судинних хвороб свідчить, що значна їхня частина припадає на працездатний вік. І з кожним роком гіпертонія «молодіє». Завдяки реалізації проекту вдасться зберегти життя та здоров’я мільйонам наших громадян працездатного віку, які досягли найвищого інтелектуального і творчого розвитку та здатні принести суспільству максимальну користь», – зауважила Віце-прем’єр-міністр.

Прес-служба Міністерства охорони здоров'я


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool