Прокурори Кіровоградщини перевірили як дотримуються права усиновлених дітей

Вересень 06, 2012 | Новини | Переглядів: 1032 | Коментарі: 0

Прокурори Кіровоградщини провели правозахисні перевірки на предмет додержання вимог законодавства, спрямованого на захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на усиновлення, належні умови утримання та виховання в сім’ях громадян України.

Результати перевірок засвідчили низку порушень у діяльності органів та служб, що покликані захищати права та інтереси дітей пільгових категорій.
Зокрема, не дотримуються вимоги ст. 4 Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» службами у справах дітей Бобринецької, Добровеличківської, Знам’янської, Новоукраїнської, Олександрівської, Петрівської райдержадміністрацій, в частині здійснення контролю за умовами проживання дітей в сім’ях прийомних батьків, усиновителів, дитячих будинках сімейного типу, захисту їх прав на охорону здоров’я, житлових та майнових прав. Унаслідок неналежного контролю з боку служби у справах дітей Добровеличківського району троє прийомних дітей-сиріт були залишені без догляду. Як ми вже інформували, їх прийомний батько державну соціальну допомогу використав на власні потреби, тоді як діти не були забезпечені найнеобхіднішим – одягом та продуктами харчування та виживали завдячуючи небайдужим жителям села. Відносно прийомного батька прокурором району порушено кримінальну справу за ст. 167 КК України (зловживання опікунськими правами). На даний час досудове слідство завершено, справа скерована на розгляд суду.
Центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (Вільшанський, Знам’янський, Кіровоградський, Петрівський) усупереч вимог закону не забезпечується в повній мірі соціальний супровід прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, своєчасне переукладення з батьками договорів, організація навчання батьків-вихователів та прийомних батьків.
Перевірками також засвідчено бездіяльність закладів охорони здоров’я щодо належного диспансерного обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, проходження ними медичних оглядів, отримання щеплень, у визначені строки взаємодії з цих підстав із службами у справах дітей.
За результатами прокурорських перевірок на виявлені порушення внесено акти прокурорського реагування.
Правозахисна діяльність на даному напрямку триває.
 

Прес-служба прокуратури Кіровоградської області
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool