Прокуратура вимагає від начальника управління охорони здоров’я ОДА усунити наявні порушення закону

Травень 21, 2012 | Новини | Переглядів: 1204 | Коментарі: 0

Прокуратурою області виявлено низку порушень під час перевірки додержання управлінням охорони здоров'я Кіровоградської обласної державної адміністрації вимог законів України «Основи законодавства України про охорону здоров'я», «Про звернення громадян».Про це Інтернет-виданню  «FOTOINFORM» повідомили у прес-службі прокуратури області

Так, в порушення вимог закону не в повній мірі забезпечено належний контроль і нагляд за додержанням законодавства про охорону здоров'я з питань державних стандартів, критеріїв та вимог, спрямованих на забезпечення та якісне надання лікувально-профілактичними закладами області медичного обслуговування. Мова йде про не вжиття достатніх заходів до запобігання і зниження захворюваності серед населення регіону. Показники рівня захворюваності на хвороби систем кровообігу зросли, і знаходяться на першому місці за причинами в структурі смертності. Також зріс рівень захворюваності на злоякісні пухлини, збільшилась кількість випадків інфікування ВІЛ/СНІДом.
Не в повній мірі виконуються вимоги законодавства щодо забезпечення контролю за якістю та обсягом медико-санітарної допомоги, що надається закладами охорони здоров'я всіх форм власності.
Недостатня робота приділяється питанню проведення ліцензування лікувально-профілактичних закладів. Так, відсутня ліцензія на медичну практику в обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІДОМ, КЗ «Кіровоградський обласний центр здоров'я», КЗ «Ульяновський протитуберкульозний диспансер».
Виявлено в медичних закладах порушення вимог Закону України «Про благодійництво та благодійні організації».
Добровеличківською ЦРЛ отримуються кошти у вигляді благодійних внесків у фіксованому розмірі на підставі виготовлених комп'ютерним шляхом заяв від громадян, які перебувають та стаціонарному та амбулаторному лікуванні, без зазначення цілей використання коштів.
Громадяни при проходженні ренгенобстеження сплачують під виглядом благодійних внесків кошти за використану ренгенплівку, або ж купують її самостійно в аптеці.
Встановлено факти неналежного надання медичної допомоги у Петрівському районі. До Новостародубської лікарської амбулаторії звернувся учасник бойових дій з приводу його госпіталізації до центральної лікарні, на що отримав відмову від головного лікаря, яка пояснила, що автомобіль швидкої доставляє лише тяжко хворих людей. Маючи правосторонню пневмонію хворий самостійно прибув до ЦРЛ, де йому призначено лікування. Однак, усі необхідні медикаменти та ренгенплівку учасником бойових дій були куплені за власний кошт, тоді як кошторисом лікарні на лікування вказаної категорії осіб передбачено кошти.
В закладах охорони здоров’я виявлено порушення вимог законодавства під час зберігання, обігу та утилізації лікарських засобів, що містять наркотичні речовини.
Так, посадовими особами Новгородківської ЦРЛ систематично порушується строк здачі порожніх ампул, не додержується встановлена періодичність їх знищення. У Новоукраїнській ЦРЛ відсутня ліцензія на право здійснення діяльності з використанням таких засобів. Всупереч вимог законодавства дозволені обсяги зберігання наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів перевищують дозволені в 1,5 рази. В Ульяновській ЦРЛ відсутній наказ, який би визначав перелік осіб, що мають право доступу до приміщень, де зберігаються нарковмісні препарати, відповідні перевірки фактичної наявності цих засобів не проводяться.
Прокурорськими перевірками охоплено і діяльність позаштатного спеціаліста у галузі народної і нетрадиційної медицини управління охорони здоров»я ОДА. Встановлено, що робота цим спеціалістом належним чином не організована. Відповідно до наданої ним інформації в обласному центрі у сфері народної і нетрадиційної медицини практикують 6 осіб. Тоді як прокурорськими перевірками на території міста виявлено ще ряд суб’єктів, які займаються наданням послуг без наявності спеціальних дозволів на заняття народною, нетрадиційною медициною. Крім того, на території міста систематично проводиться прийом громадян суб’єктами підприємницької діяльності, які займаються народною та нетрадиційною медициною, з інших міст, проте їх діяльність знаходиться поза увагою обласного управління здоров’я. Протягом минулого та поточного року згаданим позаштатним спеціалістом перевірено діяльність лише одного суб’єкта господарювання.
Факти надання послуг нетрадиційної медицини без необхідних дозвільних документів Міністерства охорони здоров’я встановлено і в інших районах області.
За результатами перевірок начальнику управління охорони здоров’я ОДА внесено подання. У документі прокуратура вимагає вжити заходів до усунення вищезазначених порушень законодавства, причин та умов, що їм сприяють та вирішити питання про притягнення до відповідальності за неналежне виконання службових обов’язків головних лікарів низки ЦРЛ, а також позаштатного спеціаліста у галузі народної і нетрадиційної медицини
Подання прокуратури області має бути розглянуте у місячний термін.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool