Прокуратура: Розширене засідання колегії

Липень 06, 2011 | Новини | Переглядів: 1580 | Коментарі: 0

У прокуратурі кіровоградської області проведено розширене засідання колегії з питань захисту конституційних прав громадян на оплату праці. Про це інтернет-виданню  «FotoInform» повідомили у прес-службі прокуратури області.

В роботі колегії взяли участь голова Кіровоградської обласної державної адміністрації С.Ларін, голова господарського суду Кіровоградської області В. Балик, перший заступник голови ДПА у Кіровоградській області С.Колотуха, начальник Головного управління праці та соціального захисту населення Кіровоградської ОДА Г. Пастух, начальник Територіальної державної інспекції праці у Кіровоградській області О.Харченко, міський голова м. Олександрії С. Цапюк, керівники контролюючих та профспілкових органів, а також керівництво суб’єктів господарювання, які допустили значну заборгованість перед своїми працівниками щодо оплати праці.
У своєму вступному слові прокурор області Олег Левицький наголосив на важливості забезпечення гарантій визначених ст. 43 Конституції України: «Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом».
Тим часом Кіровоградщина зараз посідає 21 місце в Україні по заборгованості із виплати заробітної плати. Тривожним сигналом для органів влади та контролю є те, що наявний борг по заробітній платі з початку року, незважаючи на вжиті заходи, так і не вдається зменшити. З 59,8 млн. грн. з початку року він збільшився на 600 тис. грн. і на сьогодні складає 60,4 млн. грн.
Також прокурор області довів до відома присутніх вимоги Генерального прокурора України Віктора Павловича Пшонки щодо пріоритетного значення захисту конституційних прав працівників на оплату праці та зобов’язав структурні підрозділи апарату прокуратури області взяти на особливий контроль роботу прокурорів районів, поклавши на останніх персональну відповідальність за стан законності у цій сфері.
В основній доповіді перший заступник прокурора області С. Жолонко визначив найбільш проблемні підприємства, які допустили заборгованість по заробітній платі. Наголошено, що борги по заробітній платі на економічно-активних підприємствах становлять 12,1 млн. грн. (22%), (з яких 8 млн. грн.- в м. Кіровограді, та 3,5 млн. грн. в м. Олександрія.), неактивних підприємствах – 3,2 млн. грн. (5%), підприємствах-банкрутах – 44,9 млн. грн.(73%) .
Несвоєчасність оплати праці у багатьох випадках обумовлена умисними протиправними діями керівників суб’єктів господарювання. Крім того, такий стан справ є наслідком недостатньої реалізації наданих повноважень органами виконавчої влади, місцевого самоврядування та спеціально уповноваженими органами контролю.
Водночас було зазначено, що упродовж першого півріччя 2011 року за результатами проведених перевірок у сфері додержання законодавства про оплату праці прокурорами порушено 18 кримінальних справ за фактами умисної невиплати заробітної плати, 10 справ направлено до суду.
Всього у сфері трудових відносин органами прокуратури області порушено 53 кримінальні справи з яких 42 скеровано до суду; за 209 документами реагування до відповідальності притягнуто 67 посадовці, у т.ч. 28 представників органів державної виконавчої влади та контролю. Завдяки заходам прокурорського реагування мешканцям міста та області виплачено майже 17 млн. грн. боргу з виплати заробітної плати.
Із задоволених 429 позовів прокурорів про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати на суму 2 млн грн. реально стягнуто на користь громадян майже 1.5 млн. грн. боргу.
Губернатор області Сергій Ларін наголосив, що ситуація, яка склалася із заборгованістю по зарплаті, вимагає застосування рішучих кардинальних заходів та більш жорстких дій системного впливу на керівників підприємств-боржників як від органів влади так і від правоохоронних органів. Лише активізація роботи на даному напрямку та поєднання зусиль контролюючих органів, силових відомств, відповідних підрозділів ОДА дасть свої позитивні результати для вирішення цієї болючої для області проблеми.
В контексті конструктивного обговорення на засіданні колегії напрацьовано рішення, яке за наслідками виконання передбачених у ньому заходів дозволить зробити реальні зрушення спрямовані на усунення порушень законності щодо захисту конституційних прав громадян на своєчасну оплату праці.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool