Прокуратура порушила 14 кримінальних справ у бюджетній сфері

Березень 30, 2012 | Новини | Переглядів: 1267 | Коментарі: 0

 Органами прокуратури регіону постійно проводиться робота по захисту інтересів держави в бюджетній сфері. Про це Інтернет-виданню  «FotoInform» повідомили у прес-службі прокуратури області

        За наслідками здійснення правозахисної діяльності у цій сфері з початку року внесено понад 150 документів прокурорського реагування, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 82 посадові особи. Порушено 14 кримінальних справ, збитки по яким сягають понад 3 млн. грн.

        Нещодавно працівники прокуратури завершили проведення перевірок додержання законодавства під час виконання державних цільових програм.
         Належне виконання державних цільових програм має надзвичайно важливе значення в життєдіяльності Української держави. Оскільки йдеться про цілий комплекс взаємопов'язаних завдань і заходів, які спрямовані на розв'язання найважливіших проблем розвитку держави, окремих галузей економіки або адміністративно-територіальних одиниць, здійснюються з використанням коштів Державного бюджету України та узгоджені за строками виконання, складом виконавців, ресурсним забезпеченням.
         Як повідомила начальник відділу захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури області Валентина Пахаєва, прокурорські перевірки засвідчили, що кількість таких програм в області залишається значною, а їх реалізація нерідко супроводжується різноманітними незаконними оборудками. Недосконалість порядків використання бюджетних коштів призводить до отримання суб»єктами господарювання державної фінансової підтримки на одні цілі за кількома програмами. Отримані таким чином кошти часто розкрадаються, що стало підставою до порушення кримінальних справ.
Встановлено випадки формального складання та виконання місцевих цільових програм. Не завжди виконуються вимоги законодавства щодо необхідності чіткого визначення завдань і заходів програм , строків їх виконання, обсягів фінансування з розбивкою по роках та виконавцях. Далеко не всі передбачали фінансування з бюджетів різного рівня. Інші - взагалі передбачали лише організаційні заходи, які не підкріплювалися фінансовим забезпеченням. У всіх випадках таких порушень прокурорами вжито заходів до їх усунення.

Виявлено факти, коли на виконання цільових програм було придбане майно, яке в подальшому не використовується, або використовується не за призначення. Встановлені також випадки оплати товарів, які фактично не придбавались.
Розкрито протиправні схеми, використовуючи які, спритники незаконно заволодівали бюджетними коштами в ході реалізації державних програм. При цьому скоювали низку посадових злочинів та вчиняли корупційні дії.
         Розпочато досудове слідство у кримінальній справі за фактом перевищення службовими особами однієї РДА своїх службових обов»язків. У ході реалізації відповідних програм економічного та соціального розвитку району, заплановано кошти з районного бюджету на здійснення фінансової підтримки юридичних та фізичних осіб, які створюють нове та розширюють існуюче виробництво тваринницької продукції шляхом повернення 20% понесених витрат на виробництво, реконструкцію споруд, обладнання, поголів”я. Службові особи райдержадміністрації розглянувши документи, надані одним із товариств (якими фактичного не підтверджено витрати на будівництво саме об”єктів галузі тваринництва на території району), у порушення вимог закону, без проведення конкурсу, відшкодували цьому товариству часткову компенсацію витрат на будівництво, реконструкцію споруд, обладнання та перерахували кошти з районного бюджету у сумі 105 тис. грн.
 Розкрадання державних коштів виявлено при виконанні державної цільової програми «Ліси України». Так службові особи державного підприємства « Онуфріївське лісове господарство» незаконно перерахували на рахунок підприємця майже мільйон державних коштів за нібито надані послуги. У справі прокуратурою Онуфріївського району проводяться необхідні слідчі дії. За аналогічних обставин, службові особи ДП «Світловодський лісгосп» для проведення санітарної рубки та інших послуг в лісовому господарстві, передбачених цільовою програмою, укладали договори підряду з цим же підприємцем. Відповідно держпідприємство сплатило йому майже 400 тис. грн.. бюджетних коштів, тоді як зазначені роботи ним не виконувалися.
Інший приклад в Устинівському районі. Директор місцевого ТОВ, достовірно знаючи, що його підприємство не має права на отримання державно підтримки через механізм здешевлення короткострокових та середньострокових кредитів за кредитними договорами подав на розгляд комісії для здійснення компенсації за здешевлення відсоткових ставок за середньостроковими кредитами заявку. Всупереч вимог закону отримав фінансову підтримку ТОВ за рахунок бюджетних коштів у сумі 204 тис. грн.. Прокурором району відносно директора товариства порушено кримінальну справу за ч.2 ст.364 ККУ.
За подібних обставин прокурор Ленінського району м. Кіровограда порушив справу за фактом незаконного отримання компенсації на здешевлення відсоткової ставки за залученим кредитом у сумі 237 тис. грн. іншим фермерським господарством.
Всього ж за результатами цієї перевірки порушено 8 кримінальних справ. Внесено 10 подань, до відповідальності притягнуто 8 посадових осіб органів контролю.
В минулому році органами прокуратури області пред’явлено до суду позовів про стягнення незаконно отриманої сільгоспвиробниками державної фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, стягнення заборгованості по лізингових платежах, фінансовій допомозі та бюджетних позичках на загальну суму понад 11,2 млн. грн. Судами розглянуто та задоволено 10 позовів на суму 3,9 млн. грн. У поточному році судами області розглянуто та задоволено 11 позовів вказаної категорії на суму 770 тис. грн.
Враховуючи актуальність зазначеного питання, робота органів прокуратури області із захисту інтересів держави в бюджетній сфері триває.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool