Прокуратура Кіровоградщини на захисті прав дітей

Травень 05, 2012 | Новини | Переглядів: 1115 | Коментарі: 0

Серед чисельних проблем, які має вирішувати молода Українська держава, особливо болючими є проблеми пов’язані з соціальним захистом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Прикро, коли посадовці, яким доручено цю відповідальну ділянку роботи, ставляться до неї неналежним чином. Про це Інтернет-виданню  «FOTOINFORM» повідомили у прес-службі прокуратури області

Ось і прокуратурою області разом з прокуратурою Долинського району (у ході надання практичної допомоги останній) під час перевірки додержання вимог законодавства у діяльності служби у справах дітей Долинської РДА встановлено факти несвоєчасного проводення обстеження умов проживання дітей та захисту прав дітей з неблагополучних сімей. Зокрема, в складних життєвих обставинах опинилася хвора на туберкульоз десятирічна дівчинка. Її мати вживає спиртне і наркотики (засуджена за їх зберігання, умовно). У помешканні не створені належні санітарні умови. Від співмешканця матері існує реальна загроза насильства над дитиною тощо. Ситуація не змінюється протягом тривалого часу. В порушення законів «Про охорону дитинства» та «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» згадана Служба питання позову про позбавлення батьківських прав щодо матері не ініціює; обстеження згаданого помешкання останній раз проводилося більше року. Є і низка інших подібних прикладів порушень прав дітей. Тому прокурор району на адресу начальника служби у справах дітей Долинської районної адміністрації вніс подання. В місячний термін відповідальні за дану ділянку роботи службові особи мають усунути порушення чинного законодавства й покарати винних. Крім того, заявлено позов в інтересах малолітньої до її матері про позбавлення батьківських прав, а також стягнення аліментів на утримання дитини.

Як відзначила старший помічник прокурора області з питань захисту прав дітей Людмила Білобрицька, подібні приклади мають місце і в інших районах області, зокрема, прокурорами Устинівського та Ульянівського районів порушено кримінальні справи за ст.166 КК України (злісне невиконання обов»язків по догляду за дитиною).
Службою у справах дітей Устинівської РДА також не виконуються вимоги закону у частині контролю за умовами проживання дітей у неблагополучних сім”ях. На обліку Служби та КМСД знаходилася сім”я К. Проте, належної профілактичної роботи та захисту прав дітей цієї родини не вжито. Мати за місцем проживання характеризувалася негативно, не працювала, догляду за дітьми не здійснювала, хоча отримала понад 13,5 тис. грн. соціальної допомоги. Внаслідок неналежного догляду у малолітнього хлопчика розвинулася анемія та гіпотрофія. Дитина у критичному стані доставлена до Устинівської ЦРЛ. Фахівцями підтверджено, що саме недогляд з боку матері сприяв тому, що дитина опинилася в стані загрозливому для життя. Прокурором району порушено кримінальну справу. Відносно посадовців Служби та КМСД внесено подання, за результатами їх розгляду начальника Служби та оперуповноваженого КМСД притягнуто до дисциплінарної відповідальності. За результатами розгляду подання прокуратури області заступника голови Устинівської РДА з гуманітарних питань притягнуто до дисциплінарної відповідальності. Хлопчика поміщено до Кіровоградського будинку дитини.
За поточний рік за результатами розгляду документів прокурорського реагування за порушення законодавства про опіку та піклування притягнуто до дисциплінарної відповідальності 17 посадовців.
Принагідно зауважимо, що органи прокуратури Кіровоградщини здійснюючи правозахисну діяльність прав дітей намагаються зосередити увагу чиновників на важливості дорученої їм державою справи. Пробудити почуття відповідальності у службових осіб за формування особистості молодої людини. А також привернути увагу широкої громадськості до непоодиноких болючих проблем, з якими повсякчас змушені стикатися соціально незахищені діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Допомогти цим дітям, попри всі негаразди, стати гідними громадянами України.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool