Про введення в обіг пам'ятної монети "Всесвітній рік кажана" (фото)

Грудень 17, 2012 | Новини | Переглядів: 1283 | Коментарі: 0

Національний банк України ввів в обіг 15 грудня 2012 року пам’ятну монету номіналом 5 гривень, присвячену Всесвітньому року кажана.

Усі 26 видів кажанів, що зареєстровані в Україні, занесені до Червоної книги України і перебувають під охороною згідно із законодавством України. Рукокрилі, або кажани, є єдиними здатними до активного польоту ссавцями. Ці тварини відіграють важливу роль у підтриманні балансу та забезпеченні природної стійкості екосистем.

Монету виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування "спеціальний анциркулейтед", маса – 16,54 г, діаметр – 35,0 мм, тираж – 20 000 штук. Гурт монети рифлений.

На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України і напис півколом – НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, праворуч – рік карбування монети 2012, ліворуч – логотип Монетного двору Національного банку України, у центрі на рельєфному тлі – дзеркальне зображення кажана, унизу номінал –5/ГРИВЕНЬ.

Національний банк України ввів в обіг 15 грудня 2012 року пам’ятну монету номіналом 5 гривень, присвячену Всесвітньому року кажана.

На реверсі монети зображено символічну композицію – на тлі стилізованого зображення земної кулі – кажан, праворуч півколом напис ВСЕСВІТНІЙ РІК КАЖАНА.

Художники: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.

Скульптори: Володимир Дем’яненко, Володимир Атаманчук.

Пам’ятна монета номіналом 5 гривень є дійсним платіжним засобом України й обов’язкова до приймання без будь-яких обмежень за її номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на розрахункові рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.

Крім того повідомляємо, що Національний банк України, продовжуючи серію "Східний календар", увів в обіг 10 грудня 2012 року пам’ятну монету "Рік Змії" номіналом 5 гривень, присвячену року Змії, одній із тварин східного календаря, який засновано на дванадцятирічному циклі Юпітера – найбільшої планети Сонячної системи.

Монету виготовлено зі срібла 925 проби, якість карбування – "пруф", маса в чистоті – 15,55 г, діаметр – 33,0 мм, тираж – 25 000 штук. Гурт монети – рифлений. Елемент оздоблення – кубічний оксид цирконію діаметром 1,25 мм.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool