Президент задоволений зусиллями Уряду та ОДА з розвитку мережі дитячих садків - Юрій Павленко

Січень 19, 2012 | Новини | Переглядів: 1136 | Коментарі: 0

Президент України Віктор Янукович загалом позитивно оцінює дії Уряду та обласних державних адміністрацій із розвитку мережі дитячих садків. Про це заявив під час брифінгу Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко.

За його словами, на сьогодні розвиток мережі дитячих садків відбувається за трьома основними напрямками. Йдеться про будівництво нових закладів; реконструкцію та відновлення роботи об’єктів, які тривалий час не працювали; відкриття груп дошкільної освіти в інших освітніх закладах. Також йдеться про проведення капітальних ремонтів, модернізацію матеріально-технічної бази діючих дитсадків; відкриття груп для дітей, які потребують корекції фізичного або розумового розвитку.

Загалом, констатував Ю.Павленко, у 2011 році додатково відкрито 472 заклади (у 2010 році - 424) - 136 з них відновили свою діяльність, в інших освітніх закладах почало працювати 316 груп, введено в дію 20 новобудов.
«Таким чином у 2011 році кількість дітей дошкільного віку, які відвідують дитячі садки, збільшилася на 61 тисячу - з 1 мільйона 272 тисяч (у 2010 році) до 1 мільйона 333 тисяч… За попередніми даними можу сказати, що вперше за роки незалежності відсоток охоплення дітей дошкільною освітою перевищив показники 1990 року», – сказав Уповноважений Президента з прав дитини.
Юрій Павленко також звернув увагу на проблему завантаженості дошкільних навчальних закладів. За його словами, нині в дошкільних закладах у середньому на 100 місць претендує 108 дітей (у 2010 році – 112). У міських дитсадках цей показник – 123 дитини на 100 місць, у сільських – 83. Найбільший дефіцит місць у дошкільних закладах в Івано-Франківській, Волинській, Сумській, Полтавській та Закарпатській областях.
Уповноважений Президента підкреслив: Глава держави вважає неприпустимим скорочення фінансування дошкільної освіти з центрального та місцевих бюджетів. «На думку Президента, фінансування має відбуватися чітко у відповідності до державної програми розвитку дошкільної освіти, затвердженої Урядом до 2017 року», – сказав Ю.Павленко.
Крім того, Президент робить акцент на необхідності не лише збільшення кількості дошкільних закладів для дітей віком від 3 до 6 років, а й на важливості розвитку мережі ясельних груп для дітей до трьох років. За словами Ю.Павленка, Глава держави також вважає за доцільне розвивати нові, сучасні форми дитячих садків.

Під час брифінгу Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко наголосив, що Президент вимагає від Уряду вчасно забезпечити медичні заклади якісними дитячими ліками та вакцинами
«Президент неодноразово звертав увагу на те, що Міністерство охорони здоров'я України не створило належних умов для збереження здоров'я дітей, забезпечення вакцинами, доступу до високоякісних медичних послуг, попередження інвалідності, поширення соціально небезпечних захворювань», – заявив Уповноважений Президента України з прав дитини.
Він зокрема зауважив, що за даними Генеральної прокуратури, через несвоєчасну закупівлю вакцин та їх доставку в регіони, імунопрофілактикою в 2011 році було охоплено лише 36% дітей.
«На виконання доручення Президента Уряду вдалося до кінця 2011 року врегулювати ситуацію з вчасним проведенням закупівель і доставки в регіони основних вакцин та ліків за державними програмами», – сказав Ю.Павленко.
За його словами, з метою недопущення минулорічної ситуації Президент вимагає вчасного та прозорого проведення тендерів на закупівлю необхідних вакцин і ліків, а також вжиття невідкладних заходів щодо розподілу та доставки до лікувальних установ медикаментів, виробів медичного призначення, імунобіологічних препаратів.
«Науково доведено, що охоплення населення профілактичними щепленнями менше, ніж 95%, не забезпечує рівень колективного імунітету - цим створюються умови для розповсюдження інфекцій, що неминуче призводить до виникнення спалахів епідемій, дитячої смертності та інвалідності дітей», – підкреслив Юрій Павленко.
Президент також наполягає, що під час внесення змін до Держбюджету-2012 у повному обсязі мають бути передбачені видатки на забезпечення дітей-інвалідів з глухотою, імунодефіцитними станами, гемофілією, вірусними гепатитами, аутизмом, онкологією, онкогематологією тощо необхідними лікарськими засобами, безоплатним (гарантованим державою) обсягом реабілітаційних послуг, щорічним санаторно-курортним лікуванням, імунопрофілактикою в повному обсязі, обладнанням лікувально-профілактичних закладів, спрямованих на попередження смертності, захворюваності та інвалідності дітей.
«Сподіваємося, що Кабінет Міністрів, Міністерство фінансів дослухаються і забезпечать у Держбюджеті-2012 відповідні видатки на всі напрямки, передбачені Загальнодержавною програмою «Національний план дій щодо виконання Конвенції ООН про права дитини до 2016 року», – резюмував Юрій Павленко.

Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко також повідомив на брифінгу, що Президент України Віктор Янукович створив робочу групу з питань реалізації Концепції розвитку кримінальної юстиції щодо дітей в Україні та затвердив її персональний склад.
За словами Ю.Павленка, таке рішення Глава держави ухвалив у зв’язку зі зростанням дитячої злочинності, повторної і рецидивної злочинності серед неповнолітніх; збільшенням кількості дітей, які потерпіли від злочинів, та тих, що перебувають у місцях позбавлення волі. Рішення Президента також пов’язане з неефективною роботою центральних і місцевих органів виконавчої влади щодо профілактики дитячої злочинності; пробації та реабілітації дітей, які перебувають у конфлікті із законом. Ю.Павленко зокрема зазначив, що у 2011 році порівняно з 2010-м по Україні було зафіксовано зростання дитячої злочинності на 3%.
«Робочу групу створено з метою забезпечення повної інтеграції принципів дотримання найкращих інтересів дитини в системи та процеси, які будуть створені в результаті реформування судової системи, кримінального судочинства, прокуратури і кримінальної юстиції», - сказав Уповноважений Президента з прав дитини. Він підкреслив, що робоча група на постійній основі здійснюватиме моніторинг процесу створення в Україні повноцінної системи кримінальної юстиції щодо дітей.
Така система, наголосив Ю.Павленко, повинна забезпечувати законність, обґрунтованість та ефективність кожного рішення щодо дитини, яка потрапила у конфлікт із законом, - і, в підсумку, привести до зменшення рівня дитячої злочинності. «Ми повинні сформувати в українському суспільстві розуміння важливості особливого захисту прав та інтересів дітей», – підкреслив він.
«Міліціонер, прокурор і суддя повинні стати, перш за все, захисниками і помічниками для дитини, яка перебуває в конфлікті із законом. Президент України ставить завдання: через зміни у структурі МВС, Генпрокуратури, судів і внесення змін до законодавства перейти від карального до відновного правосуддя у ставленні до дитини», - сказав Уповноважений Глави держави з прав дитини.
За словами Ю.Павленка, робоча група з питань реалізації Концепції розвитку кримінальної юстиції щодо дітей розглядає відновне правосуддя як рух до справедливості і зменшення застосування кримінальних покарань. Натомість йдеться про вдосконалення системи профілактики дитячої злочинності; надання безоплатної правової допомоги; створення центрів відновного правосуддя, пробації та реабілітації дітей, які вчинили правопорушення; залучення дітей до суспільно корисної праці з метою їх перевиховання та ресоціалізації. Окремим важливим акцентом він назвав захист і підтримку дітей, які стали жертвами злочину, та дітей – свідків злочину.
Співголовами робочої групи призначені Радник Президент - Керівник Головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента Андрій Портнов та Уповноважений Президента з прав дитини Юрій Павленко. До складу групи увійшли Міністр внутрішніх справ, Міністр юстиції, Міністр освіти і науки, молоді та спорту, Міністр охорони здоров'я, Генеральний прокурор, Голова Верховного Суду, Голова Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, а також народні депутати, судді, ректори вищих навчальних закладів, наукові діячі, представники громадських та міжнародних організацій.
Робочу групу створено на виконання Указів Президента «Про Концепцію розвитку кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні» та «Про питання щодо забезпечення реалізації прав дітей в Україні».
«Цим рішенням стартує реалізація проекту «Захищена дитина», який базується на захисті та допомозі дитині, що перебуває у конфлікті із законом або стала жертвою злочину. Робота вже розпочалася і на рівні МВС, і Генеральної прокуратури, які розглядають зміни у своїй структурі для посилення тих напрямків, тих підрозділів, які безпосередньо залучені до контакту з дітьми», - резюмував Уповноважений Президента України з прав дитини.
Юрій Павленко: Президент позитивно оцінює роботу місцевої влади в листопаді-грудні 2011 року із забезпечення права дитини-сироти на виховання в сім'ї

Президент України Віктор Янукович позитивно оцінює результати роботи місцевих органів влади в листопаді-грудні 2011 року із забезпечення права дитини-сироти на виховання в сім'ї.
«У листопаді-грудні намітилася позитивна тенденція із влаштування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, у прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу. Зокрема, у грудні у прийомні сім'ї та дитбудинки сімейного типу було влаштовано 197 дітей – це вдвічі більше за середньомісячний показник 2011 року», - сказав Ю.Павленко.
Він підкреслив, що «цього результату досягнутий завдяки принциповій позиції Президента в питанні необхідності розвитку прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, усиновлення, опіки і піклування».
За словами Уповноваженого Президента з прав дитини, загалом станом на 1 січня 2012 року у прийомних сім'ях і дитячих будинках сімейного типу виховується 9905 дітей; створено 594 дитбудинків сімейного типу та 3430 прийомних сімей.
За підсумками 2011 року у прийомних сім'ях та дитбудинках сімейного типу знайшли батьків 1388 дітей, зазначив Ю.Павленко. Попри те, що цей показник дещо менший підсумків 2010 року, тенденція, яка намітилася в листопада-грудні 2011 року, дає оптимістичний прогноз та впевненість: у 2012 році органи місцевої влади повною мірою виконають обов’язок щодо забезпечення права кожної дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, на виховання в сім'ї.
Говорячи про позитивні результати роботи у 2011 році щодо влаштування дітей у прийомні сім'ї та дитбудинки сімейного типу, Ю.Павленко відзначив зростання цих показників у Київській, Волинській, Донецькій областях і Севастополі. Він звернув особливу увагу на діяльність Дніпропетровської ОДА - в області протягом року у прийомні сім'ї та дитбудинки сімейного типу влаштували вдвічі більше дітей, ніж у 2010 році (237 проти 120).
«Незадовільними ми визначаємо результати роботи в 2011 році Вінницької, Житомирської, Запорізької, Львівської, Миколаївської, Полтавської, Хмельницької областей та Києва», - сказав Уповноважений Президента.
За його словами, загалом найбільш активно у 2006-2011 роках розвивалися прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу в Харківській, Чернівецькій, Тернопільській, Кіровоградській, Сумській та Черкаській областях. Беззаперечним лідером у цьому питанні Ю.Павленко назвав Харківську область, де кожна шоста дитина-сирота і дитина, позбавлена батьківського піклування, виховується у прийомній сім'ї або дитбудинку сімейного типу.
«Найгірші показники щодо розвитку прийомних сімей та дитбудинків сімейного типу, на жаль, є в Києві, а також в Одеській, Луганській, Запорізькій та Миколаївській областях», - додав Ю.Павленко.
Окрему увагу Уповноважений Президента звернув на ситуацію, що склалася протягом 2011 року з усиновленням, адже це питання також залишається під пильною увагою Глави держави. «2108 дітей було усиновлено українськими громадянами і 969 дітей – іноземними… Зберігається позитивна тенденція, коли національне усиновлення більш ніж вдвічі переважає міждержавне», - підкреслив Ю.Павленко.

джерело 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool