Позитивні аспекти основних положень нової редакції Митного кодексу України

Листопад 10, 2011 | Новини | Переглядів: 1239 | Коментарі: 1

9 листопада 2011 року начальник Кіровоградської митниці Дмитро Завтур провів прес-конференцію, темою якої було роз’яснення основних положень нової редакції Митного кодексу України (http://customs.kr.ua/wp-content/uploads/Текст-Кодексу-07-11-2011.pdf).

Дмитро Завтур на початку прес-конференції зазначив, що Верховною Радою України 3 листопада були прийняті зміни до Митного кодексу України та інших законодавчих актів України. Закон спрямований на приведення Митного кодексу України у відповідність до міжнародних стандартів та зібрав в собі положення, які раніше містилися в різних законах та підзаконних актах. Кодекс побудований за принципом “максимальної прямої дії” та передбачає мінімальної кількості постанов Кабміну та наказів міністерств.
Новим Кодексом декларанту надано право:
- разом з декларацією подавати тільки рахунок або інший документ, який визначає вартість товару, та декларацію митної вартості. Декларант буде зобов’язаний зберігати такі документи протягом 3 років.
- на внесення змін до декларації щодо збільшення кількості товарів, (якщо після завершення митного оформлення ним самостійно виявлені незадекларовані внаслідок помилки товари);
- подати неповну декларацію (якщо немає точних відомостей про товар);
- декларувати велику кількість різних найменувань товарів за одним товарним кодом, якому відповідатиме найбільша ставка мита;
- самостійно обирати митницю, в якій декларуватимуться товари;
- використовувати одну декларацію (попередня декларація) для здійснення різних митних формальностей, наприклад контролю за доставкою в митний орган призначення, розміщення на склад тимчасового зберігання або початку митного оформлення для вільного обігу.

Позитивні аспекти основних положень нової редакції Митного кодексу України


Зазначено, що час митного оформлення однієї імпортно-експортної операції скорочується з 24 годин до 4 годин. Підприємці матимуть змогу самостійно фіксувати в електронних системах митниці дату та час подання ними митної декларації.
Сучасним і загальновизнаним світовим шляхом до спрощення митного оформлення є право митниці здійснювати митний контроль після закінчення підприємцями експортно-імпортних операцій. Маючи можливість перевірити операцію підприємця після її здійснення, товари не затримуватимуться на митниці в очікуванні закінчення перевірки, а швидко пропускатимуться.
Новий Кодекс звільняє підприємців від відповідальності за допущені ними ненавмисні помилки, запроваджено врегулювання питань порушення митних правил на основі компромісу - це встановлення випадків, коли при виявленні порушення митних правил товари можуть бути пропущені через митний кордон України до завершення розгляду справи про це порушення (за умови, що такі товари не підлягають конфіскації і не будуть потрібні надалі в процесі провадження у справі або у випадку коли декларант сплачує всі податки чи представляє гарантію їх сплати).
Дмитро Олексійович звернув увагу, що декриміналізовано товарну контрабанду, тобто переведено її з розряду кримінальних злочинів до складу адміністративних правопорушень. Скорочено перелік видів порушень митних правил та переглянуто стягнення, які застосовуються за їх вчинення. В новому Кодексі встановлено 18 видів правопорушень, за вчинення 5 з яких передбачено стягнення у вигляді конфіскації (у чинному Митному кодексі передбачено 27 видів правопорушень, за 11 з яких передбачено стягнення у вигляді конфіскації).
Щоб конфіскувати транспортний засіб у зв’язку із порушеннями митних правил, митник матиме тільки 3 випадки. Це коли на них переміщувалися заборонені до ввезення в Україну товари, коли ці транспортні засоби переміщувались між пунктами пропуску, та коли в транспортних засобах спеціально виготовлено сховища (тайники). В інших випадках транспортні засоби комерційного призначення вилученню не підлягають.
Окрім цього з метою недопущення безпідставних затримок транспортних засобів, що здійснюють міжнародні перевезення вантажів, надається право власникам транспортних засобів вивантажувати товари на склади тимчасового зберігання в зоні діяльності митниць призначення без згоди імпортера.
Громадяни матимуть право ввозити на митну територію України товари у міжнародних поштових та експрес-відправленнях до 300 євро (зараз це 200 євро), у ручній поклажі до 1000 євро (збільшено у 5 разів) та вагою до 50 кг без сплати будь-яких податків, від 1000 євро до 10000 євро – із сплатою ввізного мита у розмірі 10% та ПДВ у розмірі 20% (зменшена загальна ставка мита з 20 до 10 відсотків).
Крім того, при готелях, санаторіях, пансіонатах, туристичних базах можуть створюватись магазини безмитної торгівлі (так звані Дьюті Фрі), призначені для реалізації товарів громадянам, які виїжджають з України. Реалізовані у таких магазинах товари передаються громадянам, які їх придбали, в пунктах пропуску через державний кордон України під час їх відбуття з України після проходження паспортного контролю.
Тимчасове ввезення транспортних засобів особистого користування громадянами-нерезидентами в Україну дозволяється на строк до 183 днів (раніше цей строк був 1 рік, але фактично іноземець мав змогу перебувати в Україні лише півроку)
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool