Порядок звернення до Європейського суду з прав людини

Листопад 08, 2016 | Новини | Переглядів: 975 | Коментарі: 0

Неодноразово до Кіровоградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звертались клієнти з запитаннями як і куди можна звернутись із заявою до Європейського Суду з прав людини.

Згідно з ч. 5 ст. 55 Конституції України особа має право на звернення за захистом після використання національних засобів правового захисту у міжнародні юрисдикційні установи, які визнала Україна.

Європейський Суд з прав людини – це міжнародний судовий орган, який покликаний забезпечити дотримання державами-учасницями прав та свобод, гарантованих Європейською Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод і уповноважений розглядати заяви осіб, які скаржаться на порушення державами-учасницями прав та свобод, передбачених Конвенцією.

До Європейський Суду можна звертатись:
– проти однієї чи декількох держав, на які поширюється дія Конвенції і котра/котрі, своєю дією або діями чи бездіяльністю, що стосувались безпосередньо вас, порушили Конвенцію з прав людини.
– скарги мають стосуватися дій або бездіяльності одного або декількох органів влади держави, якої стосується заява (наприклад, судового або адміністративного органу).

Заява повинна стосуватися одного з прав, викладених у Європейській конвенції з прав людини. Порушення, на які можна скаржитись, можуть стосуватися широкого кола питань, таких як: катування чи нелюдське поводження з ув’язненими, законність тримання під вартою, порушення при розгляді цивільних чи кримінальних питань, дискримінація у здійсненні прав, викладених у Конвенції, батьківські права, право на повагу до приватного та сімейного життя, житла і кореспонденції, свобода вираження поглядів, свобода передавати чи отримувати інформацію, свобода участі у зібраннях та демонстраціях, вислання та екстрадиція, конфіскація майна та його вилучення.

Звернутися до Суду можна або звичайним листом, в якому необхідно чітко викласти скарги (в такому разі буде надіслано формуляр заяви, який потрібно заповнити), або одразу надіслати заповнений формуляр заяви. Формуляр заяви розміщено на офіційному Інтернет-сайті Європейського суду з прав людини за адресою: http://www.echr.coe.int/Pages/home.aspx?p=applicants/forms/ukr&c. Лист і/або заповнений формуляр заяви потрібно надіслати за адресою:

The Registrar
European Court of Human Rights
Council of Europe
F-67075 Strasbourg Cedex

 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool