Податкова: Оподаткування спадщини і подарунків

Лютий 29, 2012 | Новини | Переглядів: 1277 | Коментарі: 0

 Згідно статті 174 Податкового кодексу України оподаткування об'єктів спадщини (подарунків), до яких відноситься рухоме і нерухоме майно, об'єкти комерційної власності, суми страхового відшкодування, готівка, а також засоби, що зберігаються на банківських рахунках спадкодавця, передусім залежить, по-перше, від міри спорідненості між спадкодавцем і спадкоємцем, по-друге – від резидентства спадкоємця або спадкодавця.  Об этом Интернет-изданию  «FotoInform» сообщила пресс-служба ГНА в Кировоградской области

Якщо об'єкти спадку наслідує член(и) сім'ї спадкодавця першого ступеня спорідненості (батьки, діти, подружжя), то такі об'єкти оподатковуються по нульовій ставці, тобто не оподатковуються. Якщо майно наслідує спадкоємець, який не відноситься до першого ступеня спорідненості сім'ї спадкодавця, то об'єкти спадку оподатковуються по ставці 5%. 

Як виняток, не оподатковується рухоме і нерухоме майно, а також готівка і засоби, що зберігаються на рахунках банків і небанківських фінансових установ, успадковані особою, яка є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківської турботи. Крім того, звільнені від оподаткування об'єкти рухомого і нерухомого майна, які наслідують діти-інваліди, а також грошові заощадження, поміщені до 2 січня 1992 року в установах Ощадного банку СРСР і державного страхування СРСР, які діяли на території України, а також в державні цінні папери (облігації Державної цільової безвідсоткової позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 роки, державні казначейські зобов'язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР) і грошові заощадження громадян України, поміщені до установ Ощадбанку України і колишнього Укрдержстраху впродовж 1992-1994 років, погашення яких не відбулося, які наслідуються будь-яким спадкоємцем.
Якщо будь-яке майно наслідує нерезидент, то, незважаючи на міру спорідненості із спадкодавцем, таке майно оподатковується за ставкою 15%, якщо його вартість не перевищує 10 мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня звітного року (у 2011р.- 9410 грн.) і 17% з суми перевищення вказаного розміру. Таким чином оподатковується спадок, отриманий резидентом України від спадкодавця-нерезидента. За вказаними вище правилами оподатковуються і об'єкти дарування між фізичними особами.
Громадяни, які отримали спадок (подарунки) в 2011 році повинні до 1 травня 2012 року надати в податковий орган річну податкову декларацію і до 1 серпня сплатити податок, який нараховується за даними декларації, окрім спадкоємців-нерезидентів, які платять податок до нотаріального посвідчення свідоцтва про право на спадок (договори дарування) і спадкоємців першого ступеня спорідненості. У разі успадкування права на вклад у банку(небанківській фінансовій установі) або переходу права на отримання страхових виплат згідно статті 1229 Цивільного кодексу України, податок з таких доходів утримується відповідним банком або страховиком.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool