Підсумки діяльності банківської системи Кіровоградщини у 2012 році

Грудень 21, 2012 | Новини | Переглядів: 1108 | Коментарі: 0

Прогнозована ситуація на грошово-кредитному ринку області, яка склалася завдяки адекватній політиці, що проводив Національний банк України у 2012 році, сприяла зміцненню банківської системи та певному відновленню її інвестиційної функції.

Банківська система Кіровоградщини представлена 7 філіями та 365 відділеннями 56 банків України. Банки юридичні особи на території області – відсутні.
За підсумками одинадцяти місяців поточного року щодо більшості показників, які характеризують розвиток грошово-кредитного ринку області, спостерігається позитивна динаміка, зокрема, зафіксовано збільшення обсягів кредитування в національній валюті, зростання депозитної бази банківських установ, останнім часом – стабільність на валютному ринку та відсутність значних коливань обмінного курсу доларів США.
Так, залишки за кредитами в національній валюті впродовж року збільшилися на 68,6% до 4,2 млрд. грн. та формують 72,2% в структурі кредитної заборгованості. Зростання гривневих кредитів характерно як для сектору корпорацій (в 2,1 раза до 3 млрд.грн.), так і домашніх господарств (на 9,4% до 1,1 млрд.грн.).
Залишки за валютними кредитами склали 1,6 млрд.грн. та зменшились впродовж 2012 року вдвічі.
Сектор нефінансових корпорацій залишався пріоритетним напрямком кредитування економіки (69,6 % у структурі кредитної заборгованості).
Серед основних видів економічної діяльності найбільші обсяги кредитів були спрямовані корпораціям промисловості – 3 млрд.грн (74,1%), сільського господарства – 0,5 млрд. грн. (13,2%) та торгівлі – 0,4 млрд. грн. (10,2%).
На початок грудня спостерігалася тенденція до скорочення залишків за кредитами, наданими сектору домашніх господарств в іноземній валюті та їх зростання у національній, що сприяло зниженню вразливості банківської системи до валютного ризику.
Кредитна активність банків концентрувалася переважно на довгостроковому кредитуванні.
Проблемна кредитна заборгованість клієнтів банків формує 8,3% кредитного портфеля по області.
У 2012 році відбулося збільшення вартості наданих кредитів як в національній, так і в іноземній валюті. Середньозважена процентна ставка за кредитами, наданими банківськими установами в національній валюті у листопаді збільшилася у порівнянні з груднем 2011 року на 1,2 в.п. до 22,0%, в іноземній валюті – на 4,1 в.п., та становить 14,6% річних.
Кредитний ризик за операціями з домашніми господарствами банки оцінюють вище ніж по корпоративному сектору економіки. Тому, вартість кредитів для фізичних осіб залишається достатньо високою - у національній валюті вона склалася на рівні 29,2%, в іноземній валюті – відповідно 13,8%.
Загальний обсяг депозитів у банківській системі станом на 01.12.2012 становив 4,6 млрд.грн. Їх обсяг з початку року зріс на 27,3%. Зростання загального рівня залишків депозитів забезпечено як за рахунок приросту коштів в національній валюті (на 23,4%), які склали 3,2 млрд.грн., так і в іноземній валюті (на 37,6%) до 1,4 млрд.грн.
Переважну частину депозитів складали кошти домашніх господарств (70,9%), обсяги яких протягом 11 місяців поточного року зросли на 29,6% до 3,2 млрд. грн.
Для банків середня вартість депозитів у листопаді в національній валюті склалася на рівні 23,0% річних, в іноземній валюті середньозважена відсоткова ставка за депозитами становила 7,0% .
Вартість залучень від домашніх господарств становила у гривні – 18,8%, в іноземній валюті –7,1% річних, тобто наразі дохідність гривневих депозитів є дуже привабливою та в 2,6 раза перевищує дохідність валютних депозитів.
Існуюча тенденція на валютному ринку області, починаючи з останньої декади листопада, свідчить про зменшення попиту на готівкову іноземну валюту. Курс обмінних операцій не демонструє різких коливань. Останні зміни нормативних актів у сфері обмінних операцій з валютою направлені на зниження рівня доларизації економіки.
Управлінням постійно проводиться робота по реалізації пам’ятних та інвестиційних монет, сувенірної продукції. З жовтня місяця поточного року розпочато реалізацію фізичним особам інвестиційних монет “Архістратиг Михаїл”.
Також Управління протягом січня – листопада 2012 року здійснювало реалізацію пам’ятних монет, присвячених важливій спортивній події - Фінальному турніру чемпіонату Європи з футболу, який було проведено в Україні та Польщі у 2012 році.
Стан банківської системи регіону постійно перебуває у полі зору Управління.
З метою контролю за дотриманням відокремленими підрозділами банків, розташованими на території області, вимог банківського та валютного законодавства України, законодавства України з питань фінансового моніторингу та нормативно-правових актів Національного банку України, здійснюються перевірки їх діяльності.
З метою вирішення проблемних питань, які виникають у клієнтів установ банків регіону, в Управлінні у режимі прямого телефонного спілкування функціонує лінія “довіри”, на яку впродовж січня –листопада прийнято 46 дзвінків від громадян, по яких надано змістовні відповіді.
Крім того, Управлінням забезпечувалося функціонування «гарячої лінії», яку запроваджено для вирішення спірних питань між вкладниками та АТ «Ощадбанк», що дозволило оперативно реагувати на проблеми при виплаті компенсаційних коштів. Більше ніж 600 особам було надано відповідну допомогу.
За 2012 рік проведено чотири опитування керівників підприємств області щодо оцінки ними поточної та майбутньої ділової активності, інфляційних та курсових очікувань, змін економічної ситуації в країні.
Протягом звітного періоду Управління плідно співпрацювало з місцевими органами влади для забезпечення сталого розвитку регіону.
Через засоби масової інформації області забезпечувалось оперативне та об’єктивне інформування громадськості про стан і розвиток економіки та банківської системи.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool