Персональна виставка «Домашні ікони» Олександра Охапкіна (ФОТО)

Лютий 08, 2012 | Новини | Переглядів: 4214 | Коментарі: 0

З0 січня 2012 року наукові співробітники Кіровоградського обласного художнього музею мали нагоду завітати в арт-хол «Кайрос» Ольги Богомолець міста Києва на відкриття персональної виставки «Домашні ікони» українського іконотворця Олександра Охапкіна, приуроченої до 50-річного ювілею митця. 


Охапкін Олександр Ігорович народився 28 січня 1962 року в місті Житомирі. Середню художню освіту отримав у Дніпропетровському художньому училищі, де навчався у 1978—1982 роках. Після закінчення училища переїхав на Кіровоградщину, викладав в дитячій художній школі міста Олександрії. У 1984 році вступив на факультет живопису Київського державного художнього інституту (зараз Національна Академія образотворчого мистецтва і архітектури України). Навчання в художньому інституті закінчив у серпні 1990 року, після чого повернувся до міста Олександрії, де продовжив викладання. Нині мешкає в місті Олександрії, працює викладачем в Олександрійській дитячій художній школі, виконує замовлення новозбудованих церков, для яких пише ікони, бере участь у розписі церковних інтер'єрів.

Олександр Охапкін працює у галузі станкового малярства у жанрах натюрморту, пейзажу, портрета. Також Олександр Ігорович талановитий ілюстратор, він активно співпрацює з видавництвом імені Олени Теліги.
В його творах сакрального змісту талановито синтезуються традиційні техніки стародавнього іконопису і сучасного виконання, такий стиль називають - творчою іконою поставленою на національну основу.
Мистецтвознавці називають творчість Олександра Охапкіна «релігійною поезією у фарбах».
Професор історії мистецтва Київської Духовної Академії Дмитро Степовик каже про те, що художник не хоче просто наслідувати давні ікони, хоч і не бажає радикально віддалятися від традиції закладеної, ще в Римській та Візантійській імперіях. У своїх творах він прагне знайти золоту середину – між традицією і його власною філософською налаштованістю щодо ікони, як одного з феноменів сприйняття Бога і Його святих через бачення.
Ольга Богомолець громадський діяч та власниця арт-холу «Кайрос» розповідла на відкритті виставки про те, що вже багато років в кожній дитячій кімнаті у неї є ікона-картина від Олександра Охапкіна і ії діти вибирали їх самі. Ікони-картини дозволяють наповнити простір добротою, радістю, теплом, світлом та любов’ю до рідного краю.
Переглядаючи експозицію ікон Олександра Охапкіна перехоплює дух від тієї величі та святості, ніжності, чистоти та гармонії. Роботи навіюють і утверджують думку про те, що такі духовні цінності, як Любов, Добро, Духовність є вічними.
Неодмінним атрибутом практично кожної ікони майстра є квіти. На виставці «Домашні ікони» представлені окремі картини з циклу «Місяці року», на яких автор майстерно зображує букети і вінки сплетені із трав нашої землі.
Про живопис Олександра Охапкіна можна сказати, що у його полотнах втілена мрія про Україну, але не хворобливу і безбожну, а про Україну в якій щирість людей і взаємна турбота долають усякий розбрат та відчуження, несуть порозуміння.
У кожну ікону-картину вкладена частина душі автора. Він намагається донести до людини відчуття благодаті духу та глибини внутрішнього спокою. В картинах багато чистоти, золота, світла небесного і земного, Божественного і сонячного. Кожна картина-ікона – це гра світла, рельєфно накладені шари фарби, контрастні кольори. Начебто нелогічні, нереальні дуги і рух форм виражають почуття незнаного, вищих, невідомих, незвіданих сфер. Розповсюдження світла у космосі, сяяння Божественної сили, слави і благодаті – також є одним із елементів мистецтва художника.
Виставкова діяльність Олександра Охапкіна є досить плідною. Відкрито з 1992 року понад двадцять виставок. Картини художника експонувалися на багатьох виставках в Україні та за кордоном.
Сьогодні роботи Олександра Охапкіна займають почесні місця у фондах Національної спілки художників України, Державного музею народної архітектури та побуту України, приватних колекціях Німеччини, Франції, Польщі, Канади, Англії, Австралії, США, Італії та інших країн. Його ікони стали окрасою багатьох церков і соборів України та світу, серед яких церква Святого Володимира в Парижі та собор Святого Юра (Львів), київської церкви Святого Миколая на Аскольдовій Могилі, в церквах міста Олександрії та міста Кіровограда. У творчому тандемі спільно з директором Олександрійської художньої школи Степаном Федоровичем Ніколенком виконали живописні панно, дерев’яні та металопластикові композиції для приміщення дитячої бібліотеки ім. Юрія Гагаріна, написали ікони та сюжетні композиції для Покровської церкви та церкви св. Анастасії і Федора в м. Олександрії, ікони та сюжетні композиції для церкви Петра і Павла міста Кіровограда.
Від перегляду виставки творів Олександра Охапкіна серце сповнюється добром, тишею у якій народжується душевна пісня.


Олена Степанок – завідуюча відділом науково–просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею

Персональна виставка «Домашні ікони» Олександра Охапкіна (ФОТО)

Персональна виставка «Домашні ікони» Олександра Охапкіна (ФОТО)
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool