Пам’ятка для платників податку на прибуток

Лютий 04, 2014 | Новини | Переглядів: 946 | Коментарі: 0

До Податкового кодексу України (далі - Кодекс) протягом 2012-2013 років внесено ряд законодавчих змін та доповнень, в тому числі, пов’язаних з оподаткуванням податком на прибуток підприємств.

Зокрема, позитивними змінами є встановлення річної податкової звітності з податку на прибуток, яка вперше подається за підсумками 2013 року.
Згідно з п.49.18 ст. 49 та п. 57.1 ст. 57 Кодексу податкові декларації подаються платниками податку на прибуток базовим звітним (податковим) періодом для яких є:
календарний рік - протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року, тобто не пізніше З березня 2014 року;
календарний квартал - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя), тобто не пізніше 10 лютого 2014 року.
Одним із способів подання податкових декларацій є їх подання засобами електронного зв’язку в електронній формі, який, як свідчить практика, є доволі зручним.
Подання податкових декларацій засобами електронного зв’язку значно скорочує витрачання платником податку часу на подання такої звітності, в порівнянні з поданням особисто або уповноваженою на це особою чи надсиланням поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.
Обов’язковість подання податкових декларацій у такий спосіб, великими та середніми підприємствами встановлена пунктом 49.4 статті 49 Кодексу, яким передбачено, що такі платники податків, подають податкові декларації до контролюючого органу в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.
Враховуючи переваги подання податкових декларацій засобами електронного зв’язку в електронній формі іншим платникам податку на прибуток також бажано застосовувати такий спосіб подання, що надасть можливість таким платникам значно зекономити час на ведення податкового обліку.
Доречно нагадати, що відповідно до п.; 46.2 ст.46 Кодексу платник податку на прибуток подає разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність (крім малих підприємств) у порядку, передбаченому для подання податкової декларації.
Платники податку на прибуток, малі підприємства, віднесені до таких відповідно до Господарського кодексу України, подають разом з річною податковою декларацією річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації.
Відповідно до ст.2 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 №996-ХІУ (далі - Закон) поширюється на всіх юридичних осіб, створених відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності, а також на представництва іноземних суб'єктів господарської діяльності, які зобов'язані вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно з законодавством.
Фінансова звітність складається з: балансу (звіту про фінансовий стан), звіту про фінансові результати (звіту про сукупний дохід), звіту про рух грошових коштів, звіту про власний капітал і приміток до фінансової звітності, форми яких визначені Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», яке затверджено наказом Мінфіну від 07.02.2013 № 73.
В свою чергу для суб’єктів малого підприємництва Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва», який затверджено наказом Мінфіну від 25.02.2000 №39, встановлено фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва в складі балансу і звіту про фінансові результати.
Публічні акціонерні товариства, банки, страховики, а також підприємства, які провадять господарську діяльність за видами, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України, складають фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність за міжнародними стандартами (п.2 ст. 12і Закону).
При цьому нагадуємо, що для складання фінансової звітності застосовуються міжнародні стандарти, якщо вони не суперечать Закону та офіційно оприлюднені на веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики (п.1 ст. 12і Закону).

Прес-служба Кіровоградської ОДПІ


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool