ОТГ повинні отримати максимум повноважень і фінанси для їх реалізації,- Сергій Кузьменко

Червень 14, 2018 | Новини | Переглядів: 970 | Коментарі: 0

В обласному центрів розпочав роботу форум "Реформа місцевого самоврядування та регіональної політики: можливості для громад та регіонів". У роботі форуму взяв участь голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко.

Вітаючи учасників зібрання під час вступної частини, керівник ОДА підкреслив, що децентралізація – найперспективніша реформа в Україні, яка дає державі можливість розвиватися. Сергій Кузьменко звернув увагу на кілька важливих аспектів проведення змін у системі місцевого самоврядування.

По-перше, він зауважив, що процес створення об’єднаних територіальних громад є винятково добровільним. "Впроваджуючи реформу, ми ставили собі за мету: жодного адміністративного тиску не повинно бути. Ми повинні знайти мотивацію для жителів сіл, селищ чи міст об’єднуватися з громадами інших населених пунктів, щоб у перспективі зробити свою територію більш успішною", - підкреслив голова облдержадміністрації. Він зауважив, що Кіровоградщина має Перспективний план формування територій громад, який є лише однією із моделей, дороговказом. 54 громади, які в ньому зазначені, - це не остаточна кількість, оскільки дискусії тривають і з урахуванням думок жителів області, вносяться відповідні зміни. "Ми приймаємо будь-яку модель, що є перспективною", - підкреслив голова облдержадміністрації.

По-друге, Сергій Кузьменко наголосив, що мета децентралізаційної реформи прозора і проста, сформована з урахуванням успішної практики країн Європи: "Об'єднані територіальні громади повинні отримати максимум повноважень і фінанси для їх реалізації. Чим більше буде в Україні і, зокрема на Кіровоградщині, таких громад, тим сильнішою буде держава".

По-третє, керівник ОДА зауважив, що сьогодні новостворені ОТГ отримують фінансову підтримку з державного бюджету. Проведенню реформи сприяють і міжнародні організації-партнери. Сергій Кузьменко подякував лідерам децентралізаційних процесів в області, які виявили ініціативу і доклали зусиль для досягнення мети – створення спроможних громад. "На першому етапі держава стимулює і підтримує створення ОТГ, але громадам потрібно проявляти ініціативи, готувати пропозиції для бізнесу, інвесторів. Після того, як буде вирішено питання дитсадків, шкіл, доріг, вуличного освітлення, надання медичних послуг, наступним етапом має бути створення умов для економічного зростання. Кіровоградщина має для цього хороші можливості", - наголосив голова облдержадміністрації.

Під час вступної частини також виступили голова облради Олександр Чорноіваненко та міський голова Кропивницького Андрій Райкович. Роботу форуму продовжили пленарні сесії за участі генерального директора Директорату з питань розвитку місцевого самоврядування Мінрегіону Сергія Шаршова, народних депутатів України, представників Черкаської ОДА, радників міжнародних програм підтримки, а також керівників райдержадміністрацій, райрад та об’єднаних територіальних громад області.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool