Органи прокуратури контролюють дотримання законодавства про працю дітей

Жовтень 14, 2011 | Новини | Переглядів: 1165 | Коментарі: 0

Прокуратурою області проведено перевірку додержання вимог Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» в частині захисту прав дітей на працю в службі у справах дітей обласної державної адміністрації. Про це Інтернет-виданню  «FotoInform» повідомили у прес-службі прокуратури області.

За інформацією старшого помічника прокурора області з питань захисту прав і свобод дітей Людмили Білобрицької за результатами прокурорської перевірки виявлено порушення. Зокрема, усупереч вимог вказаного закону, службою у справах дітей обласної державної адміністрації відомчий контроль за підпорядкованими службами здійснюється неналежно. Як наслідок - за 6 місяців поточного року службами у справах дітей п”яти райдержадміністрацій, виконавчих комітетів Знам’янської та Світловодської міських рад перевірки додержання законодавства про працю дітей взагалі не здійснювалися. Проведені в поточному році перевірки службою у справах дітей виконавчого комітету Кіровоградської міської ради виявились безрезультативними.
Прокурором Голованівського району встановлено, що неповнолітнього звільнено із займаної посади токаря в ТОВ «Побузький феронікелевий комбінат», у зв»язку з призовом на військову службу, але виплата вихідної допомоги в сумі 1920 грн. не здійснена. За втручання прокурора трудові права неповнолітнього поновлено.
У поточному році мали місце два факти порушення трудових прав дітей кримінально-карного характеру. Прокурором Гайворонського району порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 172 КК України відносно підприємця, яка всупереч вимог законодавства використовувала працю неповнолітньої без оформлення з нею трудових відносин. Окрім того, виплата заробітної плати дитині здійснювалась нижче встановленого законодавством розміру, без підтвердження про її отримання та проведення індексації. Судом постановлено обвинувальний вирок.
Службою у справах дітей ОДА в поточному році з власної ініціативи не проведено жодної перевірки додержання прав дітей на працю та працевлаштування.
Контроль за діяльністю служб міських та районних рівнів з указаних питань також здійснюється неналежно. Зокрема, в поточному році службою у справах дітей облдержадміністрації здійснено 9 перевірок з виїздами в райони. Проте в усіх довідках про результати перевірок організація роботи відповідної служби у справах дітей з питань захисту прав дітей на працю та працевлаштування висвітлено однаковими шаблонними реченнями, вміщеними в один абзац та запропоновано один типовий захід для усунення виявлених недоліків.
За результатами проведеної перевірки прокуратурою області начальнику служби у справах дітей Кіровоградської обласної державної адміністрації внесено подання, в якому прокурор вимагає вжити невідкладних заходів до усунення виявлених порушень вимог законодавства про працю дітей, про що поінформувати прокуратуру області у місячний термін.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool