Органи прокуратури Кіровоградщини вживають заходів щодо дотримання законності у дозвільній системі

Травень 30, 2012 | Новини | Переглядів: 1127 | Коментарі: 0

Сьогодні створення режиму сприяння розвитку бізнесу шляхом зменшення втручання держави в економіку та зниження адміністративних бар”єрів є одним з найголовніших завдань економічних реформ Президента України та Уряду. Про це Інтернет-виданню  «FOTOINFORM» повідомили у прес-службі прокуратури області

З метою сприяння ефективному впровадженню цих реформ органами прокуратури приділяється значна увага додержанню законодавства у цій сфері органами контролю, які уповноважені на видачу (анулювання) документів дозвільного характеру суб”єктам господарювання.
Відзначимо, що на території регіону функціонує 25 дозвільних центрів, з яких 4 – при органах місцевого самоврядування, 21 – при місцевих державних адміністраціях. З початку року до дозвільних центрів області звернулося понад 22 тис. суб”єктів господарювання, видано 14 тисяч документів дозвільного характеру, відмовлено у видачі 105 підприємцям.
У ході прокурорських перевірок виявлено чисельні порушення реєстраційних процедур, фактів вимагання документів не передбачених чинним законодавством, неправомірної відмови у їх отриманні, затягуванні термінів розгляду та видачі заяв, а також видачу документів дозвільного характеру не уповноваженим на те органом.
Такі порушення виявлено практично у кожному районі області.
Прокурором Новоукраїнського району внесено подання голові РДА щодо усунення порушень в діяльності державного адміністратора цієї РДА, який приймає у підприємців документи не передбачені нормативно-правовими актами. Також цим адміністратором допускаються випадки порушень строків передачі заяв до дозвільних органів.
За результатами проведених перевірок у цій сфері порушено 2 кримінальні справи, внесено 47 подань, принесено 22 протести на незаконні рішення, порушено 2 дисциплінарні провадження, до відповідальності притягнуто 9 посадових осіб.
«Прокурорські перевірки засвідчили поширеність порушень у цій сфері, а робота дозвільних центрів зводиться не до сприяння, а навпаки до перешкоджання розвитку галузі підприємництва» - відзначила начальник відділу захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави Валентина Пахаєва. – «Посадові особи місцевих дозвільних центрів допускають численні порушення вимог законодавства, за відсутності належного контролю за їх роботою з боку керівництва органів державної виконавчої влади.
Такі порушення дискредитують розвиток підприємництва на місцях, чинять тиск на бізнес, погіршуючи економічну ситуацію в регіоні на що органи прокуратури будуть жорстко реагувати засобами кримінального, адміністративного та дисциплінарного впливу».
Нагадаємо, що триває досудове слідство у кримінальній справі за ч. 3 ст. 368, ч. 3 ст. 364 КК України відносно керівництва та службових осіб одного з контролюючих органів, які впродовж тривалого часу систематично вимагали та одержували хабарі в сумах не менше 1 тис. грн. від мешканців та представників підприємств області за вирішення питань щодо не притягнення останніх до адміністративної відповідальності, а також за уникнення та зменшення сум штрафних санкцій за правопорушення в сфері будівельних норм, легалізацію об’єктів самовільного будівництва, незаконну видачу ліцензій і підписання декларацій про готовність об’єктів.
А прокурором міста Кіровограда у ході вказаних перевірок порушено кримінальну справу за фактом недбалого виконання службових обов’язків службовими особами Державної інспекції захисту рослин у області (за ч. 2 ст. 367 КК України). Вказаною інспекцією у 2010-2011 роках усупереч вимогам законодавства індексація вартості послуг не здійснювалася, у зв’язку з чим суб’єктам господарювання надавалися платні послуги за заниженою вартістю, внаслідок чого бюджет недоотримав коштів на загальну суму 100 тис. грн.
Перевірки з цих питань у регіоні тривають.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool