Оподаткування пасивних доходів: останні зміни

Серпень 19, 2014 | Новини | Переглядів: 666 | Коментарі: 0

З 1 серпня набрав чинності Закон України від 04.07.2014 р. №1588-VII “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо пасивних доходів”, яким передбачено оподаткування пасивних доходів фізичних осіб у вигляді процентів, дивідендів, доходів у вигляді виграшів, призів.

Починаючи з 1 серпня 2014 р. доходи у вигляді процентів оподатковуються за ставкою 15%, а саме:
- проценти, нараховані на суму поточного вкладного (депозитного) банківського рахунку;
- процентний або дисконтний дохід за ощадними (депозитними) сертифікатами
- плата (відсоток), що розподіляється на пайові членські внески членів кредитної спілки;
- дохід, який виплачується компанією, що управляє активами інституту спільного інвестування, на розміщені активи відповідно до закону;
- дохід за іпотечними цінними паперами (іпотечними облігаціями та сертифікатами) відповідно до закону;
- дохід у вигляді відсотків (дисконту), отриманого власником облігацій від їх емітента відповідно до закону;
- дохід за сертифікатом фонду операцій з нерухомістю.
Разом з тим, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включаються доходи у вигляді процентів на поточні банківські рахунки, за якими на користь фізичних осіб здійснюються виключно виплати заробітної плати, стипендій, пенсій, соціальної допомоги та інших передбачених законом соціальних виплат. Ознаки таких рахунків визначаються Національним банком України.
Податкові агенти (банки, кредитні спілки), а також професійні торгівці цінними паперами які нараховують доходи у вигляді процентів, інвестиційного прибутку тощо з 1 серпня 2014 року будуть самостійно перераховувати до бюджету суми податку на доходи фізичних осіб під час кожної виплати такого доходу фізичній особі. При цьому такі податкові агенти, які нараховують доходи у вигляді процентів на суми банківських вкладних (депозитних) або поточних рахунків, ощадних (депозитних) сертифікатів, вкладів (депозитів) членів кредитної спілки у кредитній спілці, у звіті 1-ДФ відображають лише відомості про суми доходів та суми утриманого податку, але не відображають відомості, які дозволяють ідентифікувати платника податків. Таким чином, буде збережено таємницю вкладу. Інші податкові агенти (наприклад, емітенти облігацій), відображають відомості у звіті 1-ДФ за загальними правилами.
Дивіденди (в т.ч. отримані від нерезидентів) оподатковуються за ставкою 5%. Дивіденди, що виплачуються юридичними особами – резидентами України, остаточно оподатковуються під час їх виплати. При цьому, діюча редакція Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України не передбачає збільшення ставки оподаткування дивідендів в майбутньому.

Прес-служба ГУ Міндоходів у Кіровоградській області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool