Олександр Шаталов: з серпня по вересень ми розпочнемо активно реалізовувати антирадонові заходи

Липень 12, 2012 | Новини | Переглядів: 1104 | Коментарі: 0

Згідно з результатами дослідження об’ємної активності радону у дитячих садках, лікарнях та інших соціальних закладах регіону, яке у квітні проводив Інститут гігієни та медичної екології імені Марзеєва НАМН України, перевищення допустимої норми зафіксовано у майже 30% обстежених приміщень.

 Фахівці зазначають: ситуація доволі серйозна. На окремих об’єктах концентрація газу відверто зашкалює. Наприклад, у Бобринецькому районі в одній зі шкіл радонометр зафіксував аж 809 Бк/м³. А це означає, що норма там перевищена у 16(!) разів.
Наразі в області завершився перший етап безпрецедентного для України проекту «Стоп радон». Отримавши необхідні дані, спеціалісти провідних проектувальних установ регіону КП «Архітектурно-планувальне бюро», ПАТ «Кіровоградагропроект», ПАТ «Кіровоградський інститут "Міськбудпроект"», ТОВ «Єлисаветградцентрбуд» приступили до ретельного огляду кожного об’єкту, де зафіксована висока та надвисока об’ємна активність газу. Щодня протягом місяця вони обстежуватимуть приміщення, з’ясовуватимуть, що саме є причиною проникнення радону і що необхідно зробити, аби вирішити проблему. У підсумку спеціалісти підготують власні рекомендації, а далі – справа за виконанням.
Керівник робочої групи проекту «Стоп радон», перший заступник голови облради Олександр Шаталов пояснює, що в першу чергу антирадонові заходи проводитимуться на тих об’єктах, де об’ємна активність радону суттєво перевищує допустиму норму.
- Це визначено існуючими нормативами. Мова йде про приміщення другої та третьої груп ризику, тобто, про ті, в яких концентрація газу становить від 200 Бк/м³ і вище, - зазначає він і уточнює, що для зменшення об’ємної активності радону на об’єктах першої групи, де перевищення незначні, достатньо щоденних провітрювань - таким чином рівень концентрації радону зменшиться і приміщення не становитиме загрози ані для дорослих, ані для дітей.
Початок реалізації третього, найважливішого, етапу регіонального проекту «Стоп радон» запланований на серпень. Повний комплекс необхідних протирадонових заходів влада за підтримки спонсорів обіцяє завершити до початку нового опалювального сезону.
- З серпня по вересень ми розпочнемо активно реалізовувати антирадонові заходи. Якщо станеться так, що роботи вимагатимуть додаткових, спеціальних, ресурсів, зрозуміло, це займе трохи більше часу. Але до початку нового опалювального сезону всі протирадонові заходи будуть завершені. Адже ми розуміємо, що саме в цей період радон найбільш небезпечний, - уточняє Олександр Шаталов.
Загалом же перевищення допустимих показників концентрації радону зафіксовано на майже півтисячі об’єктах. Результати досліджень показали, що в кожному районі та містах області є такі приміщення, де об’ємна активність газу становить 200 Бк/м³ і більше. І це при нормі у 50 Бк/м³ для дітей! Тож сьогодні головне завдання обласної влади – зробити так, щоб протирадонові заходи проводилися якісно і дали свій результат. Адже чи не основна біда Кіровоградщини – високий рівень онкології, а радон, як довели вчені, здатний провокувати ризики захворювання на рак.

джерело
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool