Олександр Мосін про відключення від централізованого опалення в Кіровограді

Червень 30, 2016 | Новини | Переглядів: 2101 | Коментарі: 0

В низці кіровоградських ЗМІ з`явилася інформація, про те, що міська влада безпідставно припинила видачу дозволів на встановлення приладів автономного опалення, про це повідомляє сайт міськради.

Все через те, що міжвідомча комісія відмовила у наданні дозволів на автономне опалення більшості заявників. Проте відмовили небезпідставно.

З 2000-го року у місті розпочалось масове відключення споживачів від централізованого опалення та встановлення систем автономного обігріву помешкань. Це призвело до того, що з 57 тисяч квартир у багатоповерхівках на централізованому теплозабезпеченні залишилось 22 тисячі квартир. Тобто, понад 60 відсотків споживачів встановили “автономки”. Це призвело до розбалансування системи теплопостачання і ставить під загрозу якість надання послуг із теплозабезпечення кіровоградськими підприємствами – КП “Теплоенергетик” та ДП “Кіровоградтепло” ТОВ “ЦНТІ УНГА”.

– Наразі Кіровоград зайняв перше місце по розбалансуванню систем теплозабезпечення в Україні, – каже заступник міського голови Олександр Мосін. – Ніхто не думав про те, які наслідки матиме масова роздача дозволів на встановлення “автономок”. І от тепер ми стоїмо на порозі колапсу. Між тим, відповідно до правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року, відключення споживачів від мереж централізованого опалення (ЦО) здійснюється у порядку, затвердженому центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства. Цим документом визначено, що надання дозволів на відключення від систем ЦО може здійснюватись з ініціативи мешканців всього будинку, а не окремої квартири. Аналогічно виглядає і правова позиція Верховного Суду України, який у 2012 році виніс рішення по справі, відмовивши особі у видачі технічних умов на відключення її квартири від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання.

На підставі цих законодавчих актів міжвідомча комісія по влаштуванню індивідуального опалення в квартирах житлових будинків на засіданні 15 червня і приймала свої рішення. Дозволи мешканці отримували в тому випадку, якщо на стояку залишається тільки одна квартира, під’єднана до системи ЦО та гарячого водопостачання. Таким чином, було задоволено 36 заяв з 600, поданих на розгляд комісії. Решта заяв будуть розглядатись, відповідно до чинного законодавства.

Для міської влади настав час зайнятись виробленням стратегії, яка повинна врегулювати як надання дозволів на від’єднання від ЦО, так і реконструкцію теплогенеруючих підприємств. До цього часу у міській раді комплексно до вирішення цього питання ніхто не підходив. Не замислювався над тим, що буде після того, як критична маса споживачів “піде у вільне плавання”. Не займались модернізацією котелень, запровадженням енергоощадних технологій, поліпшенням якості послуг тощо.
Більше того, фахівці стверджують, що таке хаотичне розбалансування мереж опалення призводить до руйнування будинку, адже коли він споруджувався, враховувалось і те, що зазначені мережі мають зберігати його стан в зимовий період. Вони опалюють не лише квартири, а й сходові клітини, підвали, інші приміщення загального користування. Отже, системи ЦО проектувались таким чином, що послуга надаватиметься постійно.

-Перед нами стоїть завдання – надати людині якісну послугу за оптимальною ціною. Потрібно розробити план сталого енергетичного розвитку міста Кіровограда, в якому буде передбачено не лише теплопостачання, а й енергозбереження, тепломодернізація та теплосанація, можливо, будівництво модульних котелень, капітальний ремонт існуючих тощо.
Що спочатку слід зробити? Передусім, потрібно замовити розробку схеми теплопостачання у місті, адже стара припинила свою дію у минулому році. Силами фахівців міської ради її не розробиш. Потрібно замовляти у спеціалізованих організацій. Вже оголосили тендер. За результатами напрацьованого документу, який врахує те, що у місті більша половина споживачів вже відмовились від ЦО, і будемо напрацьовувати програму поетапних заходів реконструкції системи теплопостачання у місті.
Як швидко буде просуватись цей процес, зараз важко сказати. Ось, нещодавно депутати міської ради не дали своєї згоди на модернізацію ДП “Кіровоградтепло” за рахунок кредитних коштів Світового банку реконструкції та розвитку. І у нас не буде 10 нових котелень. Але сидіти, склавши руки, не можна, будемо й надалі працювати, як з депутатським корпусом, так і з керівництвом теплопостачальних підприємств.
– А що робити цим 564 заявникам, які нині вимагають термінового вирішення їхнього питання?
– Ці люди самовільно від’єднались від централізованого опалення. І сприяли їм у цьому працівники підприємств, які займаються, так би мовити, автономками. Думали, що буде, як раніше – дадуть дозвіл заднім числом. Але так не вийшло. Бо потрібно діяти відповідно до законодавства – спочатку дозвіл, а потім і всі наступні роботи, щоб не спричинити остаточного розбалансування системи. Вони мають нести відповідальність і перед своїми сусідами, і перед підприємством, яке надає послуги теплопостачання, і навіть перед містом. Що ж, нехай звертаються до суду. Міська влада діє у межах повноважень та спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool