Олег Левицький: Забезпечення додержання вимог законодавства про безпеку руху - є одним з першочергових завдань прокурорського нагляду

Травень 25, 2012 | Новини | Переглядів: 1107 | Коментарі: 0

Прокурор області Олег Левицький провів міжвідомчу нараду з питань дотримання законодавства щодо забезпечення безпеки руху та якості наданих послуг при здійсненні пасажирських перевезень на автомобільному транспорті. Про це Інтернет-виданню  «FOTOINFORM» повідомили у прес-службі прокуратури області

З доповіддю виступив заступник прокурора області Микола Салюк. Він зауважив, що проведені поточного року органами прокуратури області перевірки засвідчили численні порушення в організації руху автомобільним транспортом, що стало причиною травмування або загибелі людей. Так, упродовж останніх двох років в області внаслідок дорожньо-транспортних пригод за участю та з вини ліцензійних перевізників отримали тілесні ушкодження 87 осіб, з яких 14 осіб загинули. Поточного ж року з вини ліцензійного перевізника сталося вже дві ДТП, під час яких отримали тілесні ушкодження 11 осіб.
Насамперед, органами прокуратури виявлено порушення Законів України «Про автомобільний транспорт», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про дорожній рух» з боку органів Державтоінспекції, територіального управління Головавтотрансінспекції в області, Служби автомобільних доріг в області, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. В ході перевірок встановлено, що внаслідок неналежного контролю з боку Головного управління промисловості та розвитку інфраструктури Кіровоградської облдержадміністрації за виконанням укладених договорів на перевезення пасажирів суб’єкти господарювання здійснювали перевезення з очевидними порушеннями закону, а це створювало загрозу безпеці пасажирів. Також поза увагою органів виконавчої влади та місцевого самоврядування залишаються численні факти надання підприємцями для участі у конкурсах на визначення переможців для здійснення пасажирських перевезень за маршрутами загального користування недостовірних даних, у т. ч. щодо матеріально-технічного забезпечення перевізників та стану транспортних засобів, що безпосередньо пов’язано з вимогами безпеки руху. Крім цього, надана перевізниками інформація належним чином не вивчається, що призводить до подальшого незаконного допущення перевізників до участі у конкурсах, визначення їх переможцями та укладання з ними договорів.
Особливо впадають в око порушення в обласному центрі. Так, управлінням розвитку транспорту та зв’язку Кіровоградської міської ради впродовж значного періоду часу не здійснено формування маршрутної мережі міських маршрутів, перспектива їх розвитку не розроблена. З багатьма перевізниками без проведення конкурсів продовжено строки договірних відносин на невизначений термін. Не сформовано та не ведеться реєстр мережі таксомоторних стоянок, внаслідок чого у місті функціонує стихійний ринок надання цих послуг. Нерідко послуги на таксі надаються не суб’єктами господарювання, а особами, які не мають відповідної ліцензії на здійснення цього виду діяльності, використовуючи при цьому зношені транспортні засоби, у незадовільному технічному та санітарному стані за відсутності належної матеріальної бази, без забезпечення проведення медичного огляду водія тощо. Перевіркою додержання законодавства щодо порядку організації перевезення дітей встановлено, що регулярні спеціальні перевезення (підвезення учнів до шкіл) у всіх районах області здійснюється без розроблених і затверджених паспортів маршрутів А це створює загрозу безпечному перевезенню учнів. На стан безпеки руху на автомобільному транспорті негативно впливає й здійснення перевезень суб’єктами, які працюють поза межами правового поля. Є помітні проблеми в організації автобусного руху через залізничні переїзди. Також, неналежним чином здійснюється облік дорожньо-транспортних пригод, які сталися з вини водіїв ліцензованого транспорту. Негативно впливає на рівень безпеки руху незадовільний стан утримання автомобільних доріг, вулиць у містах та інших населених пунктах. Не виконують як слід своїх повноважень органи Державної автомобільної інспекції. З метою удаваного благополуччя службові особи ДАІ вдаються до фальсифікації актів обстежень автогосподарств, підприємств, установ та організацій тощо.
На усунення виявлених порушень прокуратурою області внесено подання. Всього за результатами перевірки порушено одну кримінальну справу, внесено 62 документи реагування, принесено 3 протести.
Участь в обговоренні взяли керівники правоохоронних органів, органів державного контролю, органів виконавчої влади та місцевого самоуправління.
Підводячи підсумки наради, Олег Левицький звернув увагу на ту обставину, що життя, здоров’я і безпека людини визнаються Конституцією України найвищою соціальною цінністю. Тому забезпечення додержання вимог законодавства, що регулює безпеку руху, є одним із першочергових та пріоритетних завдань прокурорського нагляду.
Напрацьовано дієві заходи виправлення непростої ситуації на краще у даній сфері.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool