Охорона здоров'я повинна працювати не на квадратний метр чи ліжко-місце, а на пацієнта,- Сергій Коваленко

Травень 31, 2017 | Новини | Переглядів: 1080 | Коментарі: 0

Перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко взяв участь у засіданні Регіональної платформи розвитку місцевого самоврядування на тему: "Медична реформа в Україні. Новації в охороні здоров'я".

Під час "круглого столу" народний депутат України Костянтин Яриніч, керівники профільних структурних підрозділів облдержадміністрації та міськвиконкомів, члени регіонального відділення Асоціації міст України, міські голови об’єднаних територіальних громад та фахівці медичної сфери області обговорили основні напрями реформування галузі охорони здоров'я.
Відкриваючи засідання, Сергій Коваленко підкреслив:

– Охорона здоров'я повинна працювати не на квадратний метр, не на ліжко-місце, а повинна працювати на конкретну людину, щоб надати їй послугу лікування, коли виникає така потреба. Для цього здійснюються відповідні зміни як на "первинці" і "вторинці", так і на третьому рівні.

За словами посадовця, без впровадження таких змін обласні медичні заклади і надалі будуть функціонувати, на 30% виконуючи функції закладів другого рівня (надавати послуги пацієнтам з територій, де лікарні не мають відповідних спеціалізованих відділень). Вирішити цю проблему можна лише шляхом створення госпітальних округів.

– Уже чітко визначено Олександрійський госпітальний округ і Кропивницький госпітальний округ, а також Західний госпітальний округ, де немає чіткого центру, оскільки там є рівноцінні і Гайворонська, і Добровеличківська, й інші лікарні, які можуть виконувати цю роль, – зауважив Сергій Коваленко, інформуючи про перші кроки впровадження медичної реформи в області.

Стосовно змін у первинній ланці закладів охорони здоров'я перший заступник голови облдержадміністрації відзначив необхідність переходу від практики, коли пацієнт закріплений за лікарем, до практики, коли пацієнт обирає лікаря і держава сплачує йому відповідну суму коштів на цього пацієнта згідно з укладеним договором.
Позитивним кроком у сфері охорони здоров'я Сергій Коваленко назвав введення в дію програми реімбурсації "Доступні ліки" за трьома категоріями захворювань (серцево-судинні, цукровий діабет, бронхіальна астма).

– Кіровоградщина – серед лідерів у цій програмі, оскільки лікарі і керівники територій спрацювали таким чином, що жителі області максимально охоплені різними формами отоварення відповідних рецептів – і аптечними закладами, і аптечними пунктами, і доставкою ліків літнім людям додому, – зауважив посадовець.

За його словами, незабаром Уряд має прийняти рішення щодо створення госпітальних округів. Після цього буде вирішуватися, яку роль виконуватимуть конкретні лікарні в тому чи іншому госпітальному окрузі. Зважаючи на це, Сергій Коваленко порадив керівникам органів місцевого самоврядування та головним лікарям закладів охорони здоров'я вносити свої пропозиції стосовно визначення профільних напрямів для лікарень.

Народний депутат України Костянтин Яриніч поінформував учасників засідання про законодавче підґрунтя запровадження реформи системи охорони здоров'я. Також було обговорено питання формування госпітальних округів, роз’яснено новації у галузі. Голови об’єднаних територіальних громад поділилися досвідом та вказали на проблемні моменти становлення системи охорони здоров'я у новостворених ОТГ


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool