Один із головних інтересів України - бути менш залежною від іноземних постачальників енергоносіїв

Жовтень 25, 2012 | Новини | Переглядів: 953 | Коментарі: 0

На цьому наголосив Ян Томбінський, Голова Представництва ЄС в Україні, відповідаючи на питання кіровоградських журналістів під час своєї першої зустрічі з українськими репортерами.

Коментуючи питання щодо оцінки Євросоюзом дій України у сфері диференціації джерел енергоресурсів, зокрема, досвіду Кіровоградщини у виробництві пілетів та брикетів, відкритті фотоелектричних станцій, а також створення заводу по виробництву ядерного палива, Ян Томбінський підкреслив, що одним із головних інтересів України якраз і є зменшення залежності від іноземних постачальників енергоносіїв.
Дипломат переконаний, що це питання національної безпеки України. Ян Томбінський додав, що Європа дуже серйозно поставилася до кризи, що виникла кілька років тому через перебої у постачанні російського газу. Нині у багатьох країнах ведеться широкомасштабна робота задля диверсифікації джерел енергії, і у це вкладаються серйозні гроші.
Європейський Союз готовий приєднатися до проекту модернізації української газотранспортної системи як інвестор, як тільки Україна озвучить умови цього проекту. Посол відзначив, що однією з важливих умов даного проекту, який готує Міністерство енергетики і вугільної промисловості України, є оцінка активів ГТС. Нагадаємо, що Україна розглядає варіант створення трибічного консорціуму по управлінню її газотранспортною системою за участю Росії і Європи як найбільш оптимальний. Консорціум потрібний Україні для модернізації ГТС, збільшенні її можливостей і об'ємів прокачування. Проте реалізація цього проекту вимагає вкладення значних засобів.
Тим часом у Європі відбулася перша зустріч Координаційної групи Енергетичного співтовариства з безпеки постачання. Мета новоствореної групи – зміцнити обмін інформацією та координацію дій між країнами-членами Енергетичного співтовариства. В основі ініціативи – принцип, згідно з яким спільні дії дозволяють ефективніше реагувати на проблеми у енергетичній сфері. Координаційна група слугуватиме своєрідною платформою для обміну передовим досвідом у попередженні та вирішенні проблем, пов’язаних з безпекою постачань газу та електроенергії. У середньостатистичній перспективі, Енергетичне співтовариство має на меті утворити інтегровані енергетичні ринки між країнами-учасницями об’єднання. Це дозволить вести транскордонну торгівлю, надасть гарантії енергетичних поставок та дозволить приділяти більшу увагу соціальним проблемам та проблемам змін клімату.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool