Одеські залізничники оновлятимуть локомотивний парк завдяки механізму фінансового лізингу

Вересень 04, 2013 | Новини | Переглядів: 821 | Коментарі: 0

Найближчим часом Одеська залізниця оновить парк локомотивів 70-ма новими магістральними електровозами змінного струму серії 2ЕЛ5, які буде поставлено на залізницю впродовж трьох років: 5 од. - у 2014 році, 30 од. - у 2015 році та ще 35 одиниць електровозів зазначеного типу буде поставлено у 2016 році.

Наразі на залізниці вже шостий рік поспіль успішно працюють 18 електровозів серії 2ЕЛ5 та ще 15 одиниць електровозів подібної серії. 20 одиниць цих електровозів залізниця придбала у ПАТ «Луганськтепловоз» завдяки механізму фінансового лізингу. Зазначена серія електровозів успішно експлуатується на Одеській залізниці в одному з найпотужніших локомотивних депо України – депо Котовськ. Усі фінансові зобов’язання перед лізингодавцем Одеська залізниця виконує вчасно і в повному обсязі.
На теперішній час з’явилася нова можливість оновлення локомотивного парку завдяки укладанню договору з лізинговою компанією за результатами проведеної процедури державних закупівель. Шляхом укладання такого договору із лізингодавцем залізниця поступово реалізуватиме комплекс заходів передбачених «Програмою оновлення локомотивного парку залізниць України на 2012-2016 рр.»
Враховуючи те, що Одеська залізниця є одним з основних бюджетоутворюючих підприємств регіону, то левову частину коштів отриманого від перевезень доходу спрямовує на відрахування до державного бюджету та цільових фондів (майже 25%). На здійснення виплати заробітної плати залізничникам спрямовується ще майже 25% від доходів. Решту коштів залізничники регулярно спрямовують на організацію процесу перевезень, реалізацію заходів із забезпечення безпеки руху, зокрема на ремонт колії, рухомого складу, приладів сигналізації, централізації та блокування, приладів електропостачання тощо. Тому на оновлення основних засобів, таких як тяговий рухомий склад, залізниця може спрямувати не більше 8% власних коштів.
На сьогоднішній день механізм фінансового лізингу є ефективною формою залучення інвестицій у залізничну галузь, адже потреба у капітальних вкладеннях перевищує наявні у підприємства обігові кошти.
Фахівці залізниці вбачають низку переваг у застосуванні механізму фінансового лізингу порівняно з кредитуванням, зокрема, фінансовий лізинг не потребує застави майна з боку залізниці, а термін дії договору лізингу перевищує строк дії кредитних договорів.
Нагадаємо, що "Програма оновлення локомотивного парку залізниць України на 2012-2016 рр.", затверджена Постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 2011 № 840. Згідно з програмою оновлення локомотивного парку залізниць України у п'ятирічний термін необхідно замінити 509 застарілих електровозів. Укрзалізниці своїх обігових коштів вистачає тільки на 10% від потреби на оновлення парку рухомого складу, тому використовується механізм залучення кредитних коштів та фінансового лізингу.


 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool