Обласний художній музей хоч і відсвяткував десятиріччя своєї успішної роботи але потребує підтримки з боку влади

Травень 10, 2011 | Новини | Переглядів: 1870 | Коментарі: 0

Одним із питань, які розглядалося під час апаратної наради в облдержадміністрації, було питання про створення належних умов функціонування обласного художнього музею, повідомляє інтернет-видання «FotoInform».

 
Інформували: начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Наталя Агапєєва та директор обласного художнього музею Тетяна Ткаченко.
Губернатор доручив провести окрему нараду з цього питання, і вирішити нагальні проблеми, з якими стикається музей, адже це мистецька візитна картка Кіровоградщини та методичний центр для музеїв даного профілю в області. Експозиція музею на сьогодні відображає мистецький розвиток України, а його зібрання налічує 7496 одиниць основного фонду та включає в себе унікальні твори сакрального мистецтва, полотна видатних митців, серед яких І.Шишкін, О.Саврасов, В.Маковський, П.Свєдомський, О.Осмьоркін та інші. За період свого функціонування в музеї було відкрито 376 виставок, прийнято 233188 відвідувачів, фонди музею поповнились на 5212 предметів.
Будівля, в якій з 2001 року функціонує обласний художній музей (створений у 1993 році на базі картинної галереї – відділу Кіровоградського обласного краєзнавчого музею), є пам’яткою архітектури початку ХХ століття і є історико-художньою цінністю в архітектурному стилі "модерн". На даний момент залишається невирішеним питання виготовлення державного акту на право постійного користування землею, який на момент передачі будівлі взагалі був відсутній. Робота в даному напрямку триває і по сьогоднішній день, зазначила директор музею Тетяна Ткаченко. Вона, свого часу, зробила можливе і неможливе, щоб забрати із приватної власності приміщення, де було відкрито картинну галерею Петра Оссовського.
Сьогодні, для створення умов належного функціонування та розвитку обласного художнього музею, потрібно провести реконструкцію будівлі музею, адже фахівцями ЗАТ "Кіровоградський інститут "Міськбудпроект" технічний стан будівлі визнаний непридатним до нормальної експлуатації та таким, що потребує термінового проведення робіт з гідроізоляції, підсилення фундаментів, влаштування системи вентиляції, модернізації системи опалення та електромережі! Вже сьогодні умови зберігання та експонування музейних предметів не відповідають сучасним вимогам. Підвищена вологість та грибкові ураження негативно впливають на стан культурних цінностей та здоров’я співробітників музею, руйнують пам’ятку архітектури.
З метою збереження унікальної пам'ятки архітектури та цінної музейної колекції, з урахуванням завдань, визначених програмою "Центральний регіон-2015" та Планом заходів щодо збереження пам'яток Музейного фонду України, необхідно провести низку серйозних заходів організаційного, юридичного напрямків, а далі – проектні та будівельні роботи.
Але Сергій Ларін висловив серйозні зауваження стосовно ефективного використання усієї музейної спадщини області. У обласному бюджеті не вистачить коштів, аби задовольнити потреби усіх культурних об’єктів, тому необхідно заробляти кошти, запроваджувати окремі проекти, які б заманювали відвідувачів на виставки, у концертні зали тощо. Необхідно фахово і масштабно зайнятися стратегією розвитку і збереження культурної спадщини області, - наголосив Сергій Ларін.
 
джерело: сайт ОДА

ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool